FOTOGALÉRIA: Žijú viac ako 100 rokov! Aké sú ich spomienky?

Mgr. Alena Pethoova | 26. október 2018
FOTOGALÉRIA: Žijú viac ako 100 rokov! Aké sú ich spomienky?
foto: brightside.me; istockphoto.com

Český fotograf Jan Langer vytvoril úžasný fotografický projekt s názvom „Faces of Century“ – Tváre storočia. Fotografoval ľudí, ktorí žili viac ako 100 rokov a porovnal tieto fotografie s fotografiami ich rodinných albumov.

Počas natáčania sa Jan spýtal, ako títo ľudia vidia život z výšky rokov, v ktorých žili. Väčšina z nich hovorí, že čas letí rýchlejšie každý rok a potom zrazu odletí úplne. S každým rokom „odlietajú“ aj priatelia. V týchto okamihoch sa ale čas zastaví, potom opäť letí, zúrivou rýchlosťou.

Spomienky zohrievajú dušu

Jan premýšľal, čo sa zmenilo a čo zostalo rovnaké v tvárach ľudí, ktorí žili celé storočie, videli všetky hrôzy a radosti, prešli všetkými bremenami 20. storočia. Pýtal sa, čo aká je osamelosť v starobe a aké spomienky zohrievajú dušu po zvyšok života.

Po porovnaní fotografií dokázal vidieť podobnosti a rozdiely vo vzhľade a fyziognómii a dospel k záveru, že aj keď je človek starý 100 rokov, stále je vidieť osobnosť a identitu viditeľnú na prvej snímke. A žiadne vrásky a šedivé vlasy ju nezakryjú.

Prečítajte si ich výpovede v galérii:

Fotogaléria