10 znakov zdravého vzťahu: Ako je na tom ten váš?

Redakcia | 20. marec 2024
10 znakov zdravého vzťahu: Ako je na tom ten váš?

Obaja sa cítite šťastní, spokojní a v bezpečí. Navzájom sa rešpektujete, podporujete a komunikujete otvorene a úprimne. Váš vzťah je založený na dôvere, rešpekte a vzájomnej úcte... Alebo nie?

Cieľom partnerstva nie je vlastniť a manipulovať. Cieľom je – tešiť sa z toho, čo vás spája, ale zachovať si svoj život, vlastné koníčky a priateľov. Zamýšľate sa príliš často nad tým, či je váš vzťah v poriadku? Možno ho chcete posunúť na vyššiu úroveň, ale stále váhate? Tu je 5 znakov, ktoré má každý zdravý partnerský vzťah. Nájdete v nich ten váš?

 

1. Dôvera

V zdravom vzťahu si obaja partneri dôverujú a nie sú žiarliví. Nevyšetrujú, nesliedia, nerýpu sa v súkromí (mobile) toho druhého. Vedia a veria, že ten, koho k sebe zvolili pre život, sa správa k nim rovnako čestne ako oni k nemu.

2. Komunikácia

Komunikácia je alfa omega vzťahov. Ak sa držíte hesla – čo nepomenujeme, to neexistuje – skôr či neskôr vás to dobehne. V zdravom vzťahu partneri otvorene a úprimne komunikujú, zdieľajú svoje myšlienky a pocity a snažia sa porozumieť tomu, čo druhý hovorí. 

3. Rešpekt

Nie, nie sme vždy na jednej vlne. Nie, nečítame si myšlienky a neprerábame toho druhého. Rešpektujeme svoje rozdiely a voči potrebám partnera sme otvorení a ohľaduplní. 

4. Vyváženosť

Osobný priestor a spoločný čas musia byť v rovnováhe. Obaja partneri sa cítia voľní a schopní viesť svoj vlastný život, zároveň sa však tešia zo spoločných aktivít. Sme spolu, ale aj každý sám. Musíme si predsa niekedy aj chýbať...

5. Podpora

Jeho ciele nemusia byť tými vašimi. Vôbec. Ak však podporíte jeho sny a túžby, snahu niečo dosiahnuť a dokázať, očakávajte rovnakú podporu aj naspäť. Je veľmi dôležité podporovať partnera v jeho rozhodnutiach aj činoch. Potrebuje cítiť, že za ním stojíte. 

6. Spokojnosť

Ak máte zdravý vzťah, obaja sa v ňom cítite šťastne a spokojne. Nemáte potrebu hľadať nové vzruchy, zážitky či dobrodružstvá. Ste spokojní s tým, čo ste si zvolili k sebe pre život a nerozmýšľate, čo by bolo, keby... – sa ten či onen pohľadný kolega rozhodol, že by vás chcel. Vy chcete len jedno, a to máte doma.

7. Ochota riešiť konflikty

Ono sa to zdá ohromne jednoduché, ale opak je pravdou. Totiž – zaliezť do „jaskyne“, zotrvať si v nej, kým sa veci „nejako vyriešia“ je síce príjemné, ale rozhodne je skratkou do pekla. Potrebujete vyrozprávať a riešiť, pomenovať a nezatajovať, nehrať divadlo a byť úprimní. A hlavne otvorene hľadať spôsoby, ako problém vyriešiť.

8. Vzájomná úcta

Partneri v zdravom vzťahu sa navzájom rešpektujú a ctia a sú ochotní brať do úvahy názory a pocity druhého. Vážime si druhého natoľko, že s ním jednáme ako s najlepším priateľom. Citlivo a s úctou.

9. Spoločné záujmy

Niečo spolu, niečo každý sám. To spolu musí byť vzájomné: chcete to obaja, tvoríte spoločné zážitky a trávite čas, ktorý si užívate. Ak máte aspoň niečo, čo vás takto spája, je to pre váš vzťah puto, ktoré ho robí zdravým.

10. Emocionálna podpora

...a občas sa jeden alebo druhý zrúti. Nie každý deň je ružový, nie vždy lietajú trblietky a cválajú okolo nás jednorožce. Jednoducho, prídu dni, keď sme hlboko dole a vtedy potrebujeme podporu. V zdravom vzťahu ju máte v partnerovi. Vie, kedy čo povedať, vie vypočuť a vie, kedy má len tak mlčať a držať vás v objatí.