Kľúče, ktoré vám otvoria dvere k šťastnému životu

Miroslava Suchárová | 30. máj 2019
kluc k stastnemu ja, stastie, zdravie, pohoda, laska, afirmacie, ako by stastny

Šťastie je stále ukryté v ľudskom srdci, nie je potrebné sa za ním nikam hnať. Avšak je tu jeden obrovský háčik – zabúdame na to a ženieme sa za tým, o čom si myslíme, že nám do života šťastie prinesie.

Ideme si nohy dolámať za úspešnou kariérou, luxusne zariadeným bytom, moderným autom, peniazmi… A  keď sa nám aj podarí dosiahnuť vysnívaný cieľ, sme šťastní iba chvíľku.

Kladiete si otázku, ako dosiahnuť skutočné šťastie? Pripravte sa na tvrdú drinu, pretože šťastie je najmä o práci na sebe samom. 

Čo všetko vás môže urobiť šťastnejšími?  

Naučte sa milovať samých seba Zamysleli ste sa niekedy nad tým, prečo je v našej krajine toľko ohovárania, neprajnosti či závisti? Jednou z príčin môže byť aj to, že nemáme samých seba dostatočne radi, teda miera našej sebalásky je na bode mrazu. Nie sme schopní uvedomiť si, že každý z nás je jedinečný originál, máme nevyčísliteľnú hodnotu a sme skvelí i napriek svojim nedokonalostiam. Je to problém, pretože od miery sebalásky sa odvíja naše zdravie, spokojnosť, kvalita vzťahov či úspech v kariére.

Ak nemáme dostatočne radi samých seba, nemôžeme naplno milovať ostatných a ani od nich lásku prijímať, čiže ani byť šťastní.

Čo s tým? Prvým krokom k zmene je uvedomenie si toho, že naša sebaláska nie je na primeranej úrovni. Druhým je práca na tom, ako to zmeniť. Môže spočívať v každodenných maličkostiach – začnite počúvať svoje vnútorné ja a konajte v súlade s ním, nekritizujte sa pre všetko a nehovorte o sebe negatívne, rozvíjajte svoje silné stránky a pracujte na tých slabších, naučte sa vnímať zlyhanie ako normálnu súčasť života, doprajte si zdravé a chutné jedlo i kvalitné oblečenie, ktoré vám pristane a je pohodlné...

Snažte sa vnímať život pozitívne

Medzi pozitívne emócie môžeme zaradiť napríklad radosť, vďačnosť, pokoj, pohodu, zvedavosť, ale aj nádej, hrdosť, nadšenie či lásku. Kľúčom k šťastnejšiemu ja sú emócie. Čím viac pozitívnych emócií zažívame, tým sme šťastnejší. Zároveň nám pomáhajú lepšie zvládať každodenný stres a životné ťažkosti.

Pritom sa nemusí jednať o „veľké“ pozitívne emócie, šťastnými nás môžu urobiť aj drobnosti.

Samozrejme, aj vedci sa zaoberajú tým, kedy sme šťastní. Podľa jednej zo štúdií je to vtedy, keď je v našom živote pozitívnych emócií trikrát viac ako tých negatívnych. Ako však zabezpečiť, aby to tak bolo v našom každodennom živote? Opäť je to o práci na sebe samom. Nájdite si každý deň aspoň niekoľko minút na vykonávanie činnosti, ktorá vás napĺňa spokojnosťou alebo vám vyčarí úsmev na tvári. Vyberte si aspoň jednu z metód pozitívneho myslenia a každodenne sa jej venujte – môže ísť o praktizovanie vďačnosti, vizualizáciu či pozitívne afirmácie.

Naučte sa vychutnávať si popoludňajšiu kávu s partnerom či kamarátkou, vedome si vytvárajte v živote chvíle, pre ktoré bude charakteristická pohoda. Zaujímajte sa o nepoznané veci, nenechajte si ujsť nové zážitky, vyznajte lásku partnerovi alebo povedzte najlepšej kamarátke, čo pre vás znamená...

Hýbte sa!

Pýtate sa, čo má pohyb spoločné so šťastím? V skutočnosti veľmi veľa, pretože pravidelné cvičenie je skvelým prostriedkom na lepšie zvládanie stresu v každodennom živote a prináša takmer okamžité zlepšenie nálady, pretože pri cvičení sa uvoľňujú čarovné hormóny šťastia a, naopak, redukuje sa produkcia tých stresových. Takisto nie je žiadnym tajomstvom, že športujúci ľudia majú viac energie, pri plnení športových cieľov zažívajú pocity naplnenia a úspechu, majú vyššie sebavedomie, ktoré súvisí i so štíhlou či vyšportovanou postavou – to všetko, samozrejme, prispieva k vnútornému pocitu šťastia a spokojnosti.

Nemáte chuť na cvičenie? V tom prípade si každý deň doprajte aspoň svižnú prechádzku v trvaní 30 minút, ideálne v parku alebo v prírode. Vydržte pri tomto zvyku 21 dní a garantujeme vám, že už nikdy neprestanete!

Práve naopak, budete hľadať spôsoby, ako sa hýbať viac. Možno vás povzbudí aj informácia od odborníkov z Vermont University, podľa ktorých účinky 20-minútového cvičenia na našu náladu pretrvávajú neuveriteľných 12 hodín! Za zmienku stojí aj názor odborníkov z Harvardu, podľa ktorých svižná chôdza v trvaní 35 minút 5-krát týždenne zmierňuje príznaky miernej až strednej depresie.

Majte ciele a učte sa nové veci C. S. Lewis povedal: „Nikdy nie si príliš starý na to, aby si si vytýčil ďalší cieľ alebo začal snívať nový sen.“ Ciele dávajú nášmu životu zmysel, prinášajú nám pocit užitočnosti, a teda sú dôležité aj pre dosiahnutie šťastia. Dôležité je, aby sme si stanovovali ciele, ktoré nás dostatočne motivujú, čiže sú ambiciózne, ale zároveň dosiahnuteľné. Vďaka cieľom môžeme zmeniť sny na skutočnosť. Aj podľa vedeckých výskumov, stanovenie cieľov a snaha o ich dosiahnutie prispievajú k pocitu šťastia.

To znamená, že aj práca na dosiahnutí cieľa by nám mala prinášať radosť a vnútorné naplnenie, aj keď, samozrejme, človek musí byť pripravený na to, že nie vždy to je ružové a prídu prekážky, ktoré treba prekonávať.

K stanovovaniu a dosahovaniu cieľov neodmysliteľne patrí aj učenie sa nových vecí. Aj to nám do života prináša pozitívne emócie. Učenie nám prináša nové nápady, zvedavosť, radosť, ale takisto má pozitívny vplyv aj na naše sebavedomie. Aj vy ste si pri čítaní týchto riadkov spomenuli na to, ako ste vždy túžili hrať na klavíri alebo sa chceli venovať tvorbe keramiky či maľovaniu? Na čo čakáte? Pusťte sa do toho a budete opäť o krôčik bližšie k šťastnému životu!

Žite tu a teraz

Možno ste sa s touto, pre niektorých ošúchanou, frázou už nejedenkrát stretli. Je v nej však ukryté hlboké posolstvo, ako si udržať dobré duševné zdravie a denne zažiť čo najviac šťastných okamihov. Ak sa rozhodnete žiť každý deň naplno, teda sa maximálne sústredíte na prítomnosť, nenecháte sa myšlienkami stiahnuť do minulosti a ani pohltiť obavami z budúcnosti, zažijete naplnené chvíle. V praxi to môže znamenať napríklad to, že sa naučíte tešiť z maličkostí, úprimne prejavovať svoje emócie, či naplno sa sústreďovať na činnosť, ktorú práve vykonávate.

Dokonale to vystihuje výrok nemeckého teológa J. Eckharta: „Najdôležitejším časom je vždy prítomnosť. Najvýznamnejším človekom je ten, ktorý práve stojí pred tebou. Ale najnevyhnutnejšou činnosťou je vždy láska.“