Bojíte sa šoférovania? Prvý krok je úprimne si to priznať

Redakcia | 11. apríl 2019
strach zo šoférovania, šofér začiatočník, kondičná jazda, ako prekonať strach zo šoférovania, nesmelý vodič, strach za volantom, stres za volantom, zlý vodič, žena za volantom, muž za volantom

Keď niekam potrebujete ísť radšej si zavoláte taxík, alebo poprosíte rodinných príslušníkov? A to všetko len preto, že sa bojíte svojho výkonu za volantom či trasy, ktorú nepoznáte? Nič nie je horšie ako keď si nedôverujete a doslova vás brzdí strach. Ak sa vám podarí motivovať samého seba a nevzdať sa pri prvom menšom neúspechu, strachu zo šoférovania sa môžete predsa len zbaviť.

Príčiny strachu zo šoférovania

Okrem nízkej sebadôvery môže byť príčinou strachu zo šoférovania aj negatívna skúsenosť, napríklad dopravná nehoda. Niektorí ľudia dokážu túto situáciu zvládnuť sami, iní ju prekonávajú s pomocou odborníka. Obavami zo šoférovania tiež trpia častejšie tí, ktorí majú sklony k úzkosti. Galibu v tomto smere dokážu narobiť aj dobre mienené rady od členov rodiny a priateľov.

Strach môžu totiž vyvolať i rodinní príslušníci, ktorí s dobrým úmyslom pomôcť a poradiť docielia presný opak.

Nemusia si uvedomovať, že v snahe upozorniť na nebezpečenstvo a chyby začínajúceho šoféra ho tým len znervóznia a zneistia. V mnohých prípadoch ich dobre mienené pripomienky podlamujú krehkú sebadôveru vodiča „nováčika“. Častá, ale hlavne necitlivá kritika vyvoláva psychický blok a následne strach zo šoférovania.

Ako strach prekonať?

Aj v tomto prípade platí, že keď človek chce, všetko sa dá. Musí však niečo obetovať. V prvom rade opustiť zónu komfortu a začať robiť veci, z ktorých má strach. Vlastné pohodlie i výhovorky musia ísť bokom. Ďalej sa treba dostatočne motivovať, pozbierať odvahu a, samozrejme, postupne naberať skúsenosti. Negatívne myšlienky a dlhé rozmýšľanie nie sú namieste. Strach zo šoférovania prekonáte iba vy sami, nikto iný to za vás neurobí!

Ak sa raz rozhodnete, treba okamžite zavolať do autoškoly, objednať sa na kondičné jazdy a už necúvnuť. Služby profesionálov sú na nezaplatenie. Všetko vám vysvetlia, poradia a tiež odporučia počet kondičných jázd. Ak sa rozhodnete absolvovať niekoľko úvodných hodín v aute s blízkym človekom, aj to je riešenie. Určite by to však mal byť človek, ktorý má so šoférovaním mnoho skúseností, je trpezlivý a dokáže vás vhodne motivovať.

Čo po kondičných jazdách?

Jednoznačne sadnúť do auta a ísť! Niektorým vyhovuje, ak majú pri sebe blízkeho človeka, ktorý im poradí. Naopak, iní sú pokojnejší a odvážnejší, keď sú v aute sami a nikto ich zbytočne neznervózňuje. Strach sa odporúča prekonávať získaním lepšej praxe samotným pravidelným jazdením. Najlepšie na miestach, na ktorých nie je priveľká premávka a nehrozí riziko kolízií s inými dopravnými prostriedkami a môžeme ísť svojim tempom. Potrebujeme totiž získať zručnosť a istotu. Dôležité je zažiť to pozitívne na šoférovaní a získať pocit, že vozidlo máme pod kontrolou.

Je dobré napríklad nacvičiť si cestu, ktorú musíme zvládnuť v špičke, počas víkendu alebo sviatkov.

Čo ešte pomáha?

V prípade, že vás najviac stresuje preraďovanie rýchlostí, kúpte si auto s automatickou prevodovkou. Desí vás predstava, že vám auto s manuálnou prevodovkou zhasne na križovatke? Nacvičte si rozbiehanie vopred na prázdnej ceste alebo na parkovisku. Zistíte, kde spojka zaberá a postupne sa táto činnosť stane pre vás rutinou. Ak ešte auto nemáte, preferujte dieselové autá, ktoré znesú v tomto smere oveľa viac a „podržia vás“ v situáciách, v ktorých to benzínové nedokážu.

Nezabúdajte, že prvým krokom je uvedomiť si problém a potom je potrebné hľadať riešenia, ako ho odstrániť. Ak si strach priznáte, následne sa s tým dá pracov. Prekonať strach zo šoférovania môžete vnímať ako výzvu a pozvoľna sa púšťať do situácií, ktorých sa obávate. Týmto začínate prekonávať samých seba. Každým úspechom si zvýšite sebavedomie, vnútorne zosilniete a strach ustúpi. Pamätajte, ťažko na cvičisku, ľahko na bojisku. Strach zo šoférovania prekonáte správnou motiváciou, odhodlaním, ale hlavne praxou.