Očakávate smutné Vianoce lebo ste single/rozvedení? Nedajte sa!

Zuzana Vrecková | 23. december 2023
Očakávate smutné Vianoce lebo ste single/rozvedení? Nedajte sa!

Aký je váš dôvod byť cez Vianoce smutným? Single/rozvedení ľudia sa zrazu cítia byť opustenými, alebo deti vám vyrástli a trávia Vianoce so svojou vlastnou rodinou? Nostalgia a sentiment k Vianociam akosi patria, ale smútkom nedajte šancu.

Sentiment a nostalgia

Webové definície uvádzajú, že sentiment je silno citovo zafarbený postoj, ktorý nijako nesúvisí s rozumom. Nostalgia je zase istý smútok, clivota, túžba po niečom či po niekom.

Áno, k najkrajším sviatkom v roku určite hlboké city patria. A je úplne jedno, či ich prežívate emotívne kvôli vašej viere, alebo kvôli tomu, že ste konečne celá rodina pohromade. Je to ako reťazová reakcia, vírus, ktorý si dobrovoľne odovzdávajú ľudia po celom svete.

Nápor piesní s textami o ľudskom dobre, množstvo ligotavej výzdoby či rozprávok, v ktorých si všetci odpúšťajú nás priam podnecuje k istej sebareflexii a k vnútornému monológu. Mnohí sa však namiesto odpustenia a pokory uchyľujeme k sentimentu a k nostalgii.

Ste single/rozvedení?

Single/rozvedení ľudia sa zrazu cítia byť opustenými ešte viac ako v bežnú časť roku. Nemajú sa s kým prejsť po snehu ruka v ruke a trápia sa. Niektorí naopak zažívajú doma naozaj rozprávkové prostredie, no chýba im tam posledná generácia – rodičia.

Pri štedrovečernom stole chýbajú dve osoby. Len prázdne taniere a horiace sviečky. Zrazu túžime, aby tu boli s nami a videli svoje vnúčatká cupotať po obývačke.

Tretí najčastejší dôvod smútku býva syndróm prázdneho hniezda. Deti vám vyrástli a trávia Vianoce so svojou vlastnou rodinou, no vy túžite, aby sa vrátila späť vaša stará etapa života.... Nedajte sa! Je veľmi ľahké podľahnúť chmúrnym myšlienkam a cítiť sa sám. O tom ale Vianoce ani náhodou nie sú.

O čom sú Vianoce?

  • Vianoce sú o praskajúcom snehu pod nohami.
  • O hluku a problémoch, ktoré sú tlmené snehovou prikrývkou.
  • Vianoce sú o bozkoch, objatiach a súdržnosti.
  • O hrubých ponožkách a teplom varenom vínku so škoricou.
  • O vanilkových rožkoch, strapatých vlasoch a múke na nose.
  • Sú o slzách v očiach, o radostnom smiechu, o silných emóciách.
  • Sú o láske a o neutíchajúcej nádeji v ľudské dobro.

Pokojné sviatky, priatelia. :-)