Páči sa vám minimalizmus? Odvďačí sa vám aj vo vzťahoch

Redakcia | 5. jún 2019
minimalizmus, vzťahy, priatelia, zdravie, radosť, šťatsie, ako povedať nie,

Aký máte na konci každého dňa zo seba pocit? Cítite, že napĺňate svoj čas zmysluplnými, radosť prinášajúcimi činnosťami? Máte večer pred spaním príjemný pocit z dobre vykonanej práce, alebo vás, naopak, valcuje nespokojnosť a výčitky svedomia z prokrastinácie, nezmyselných rozhovorov a márnenia času na sociálnych sieťach?

Zvyknete vždy dokončiť to čo začnete, alebo začínate jeden projekt za druhým a nikdy žiaden z nich nedokončíte? Máte pocit vyzretej, ucelenej bytosti, alebo pôsobíte na svoje okolie zmätočne a chaoticky? Tak ako pri triedení materiálnych vecí, aj pri organizácii času platí základná definícia minimalizmu: ponechať si to, čo nám slúži a robí radosť a všetkého ostatného sa zbaviť.

Úprimne si odpovedzte, ktorý z vašich aktuálne rozpracovaných pracovných projektov vám ešte stále rozžiari iskierku v oku? Môžete niektorý z nich posunúť  kolegovi či podriadenému? Tak to urobte!

Pustite to, čo vám už neslúži a nezačínajte ďalšiu vec, kým nedokončíte tú predchádzajúcu. Aj o tom je minimalizmus. O ucelenosti, umiernenosti a vedomom spôsobe vedieť kedy ukončiť záležitosť bez toho, aby sme ju so sebou neustále ťahali ako guľu na nohe.

Minimalizmus vo vzťahoch

Predstavte si svoje posledné posedenie s priateľmi. Keď ste sa po ňom vrátili domov, cítili ste nabitý energiou a povzbudený spoločne stráveným časom, alebo ste boli bez nálady a nadobudli pocit, že ten čas ste mohli stráviť úplne inak, lepšie? Možno ste sa vo svojom živote dostali do bodu, kedy ste si uvedomili, že nie všetci ľudia, ktorými sa obklopujete, sú pre vás prospešní a nie každý vás ťahá hore.

Ak vás niekto sťahuje dolu a už dlhšie sa v jeho prítomnosti necítite dobre, prípadne vás opakovane zraňuje, či už ide o priateľov, alebo rodinu, a už ste mu komunikovali svoje pocity o tom, že vám svojím správaním ubližuje, nie ste povinný sa s takým človekom stretávať.

Možno vás život v tejto oblasti práve stavia do pozície, kedy sa musíte obrániť, nastaviť si hranice a naučiť sa hovoriť nie. Určite máte vo svojom živote ľudí, ktorým sa už roky nedokážete zavďačiť a aj napriek tomu, že sa z celej sily snažíte, aby vás mali radi takého, aký ste, nikdy pre nich nebudete dosť dobrý. Ak si v takomto vzťahu nenastavíte hranice, prípadne takýto vzťah neukončíte včas, môže sa stať, že vás úplne vyčerpá.

A preto, minimalizujte svoje priateľstvá na ľudí, ktorých prítomnosť vás teší, ich prístup je pre vás balzamom na dušu a vzťahy, ktoré vás ťažia, jednoducho nechajte ísť. S týmto minimalistickým prístupom ku vzťahom sa vám nestane, že po vás budú ľudia šliapať a zneužívať vás.

Minimalistická bodka na záver  

Zákonitosti minimalizmu nie sú pevne dané a tak je do veľkej miery na vás, na ktoré oblasti vášho života ho v akej miere aplikujete. Minimalizmus sa môže premietnuť aj do jedál, ktoré doma pripravujete, do výchovy detí, do vášho dovolenkového plánu, ale aj do záľub, vášho voľného času, rodinných osláv a podobne.

Neznamená to, že sa máte teraz s okamžitou platnosťou zbaviť vášho majetku a žiť asketickým životom. Ak však uplatníte zákony rovnováhy vo všetkom, čo robíte a ako žijete, výsledkom vašej životnej cesty bude vyrovnaný životný štýl prinášajúci radosť a pokoj nielen vám, ale aj ľuďom okolo vás.