Sny versus skutočnosť. Viete, čo ovplyvňuje sexuálny život ženy?

Diana Mašlejová | 6. apríl 2017
Sny versus skutočnosť. Viete, čo ovplyvňuje sexuálny život ženy?

Isté sny môžu ostávať zamknuté na kľúčik, no pri skvalitnení nášho erotického života by sme sa o ne mali podeliť aj s partnerom. Sexuálny život ženy totiž nie je len o fyziologickej potrebe.

Sny verzus skutočnosť

Každá z nás si to vie predstaviť. Roztriasť sa túžbou pri pohľade na manžela aj po dlhých rokoch vzťahu, byť opatrované, počuť vyznania o tom, aké sme krásne a žiadané, prežiť románik s príťažlivým kolegom, alebo s vlastným priateľom.

Náš sexuálny život je však ovplyvnený nielen predstavami, ale aj snahou pracovať na ňom.

Oddeliť dva svety – svet vnútorných túžob a prianí a svet reálneho prežívania, môže priniesť pocit frustrácie, či nenaplnenia.

Samozrejme, isté sny môžu ostávať zamknuté na kľúčik, no pri skvalitnení nášho erotického života by sme sa o ne mali podeliť aj s partnerom. V tomto smere sme sa rokmi skutočne posunuli vpred. Zatiaľ čo v minulosti boli mnohé šteklivé témy tabu, dnes sa oveľa menej obávame vyjsť s nimi na svetlo sveta. Denisa Caisová prezrádza, že „niečo sa v nás istotne zmenilo, no niečo vôbec nie. Sexualita má prevažne inštinktívny charakter a ten sa dobou nemení.

Čo sa však mení, sú jej prejavy. Výchovou je možné čiastočne ovplyvniť kultivovanosť a prežívanie, nemožno ňou ovplyvniť túžbu po nehe, láske, či odovzdanosti. Samozrejme, veľa závisí aj od toho, či rozvíjame krátkodobé, alebo dlhodobé párové stratégie.“

Čo ovplyvňuje sexuálny život ženy?

Dá sa povedať, že ženská sexualita je krehká záležitosť. „Podľa štatistík najčastejšou ženskou sexuálnou dysfunkciou je nedostatok alebo strata sexuálnej túžby, na druhom mieste sú poruchy orgazmu. Súvisí to s hormonálnym cyklom a jeho zmenami, pôrodom, klimaktériom, ale aj so vzťahom, jeho dĺžkou a kvalitou. Isto to súvisí aj s celkovou spokojnosťou ženy s jej životom.“

Sexuálny život ženy totiž nie je len o fyziologickej potrebe. Vplýva naňho aj spomínaný pocit vyrovnanosti, spokojnosti so svojím partnerom, prácou a mnohé iné dlhodobé, či krátkodobé faktory.

Čítajte tiež: Erotické predstavy sú najsilnejším afrodiziakom

Vo svete snov sme však voľné. Nikto nás nenaháňa so zaplatením faktúr, odovzdaním práce, ani hádkami o neumytom riade. Preto je prirodzené, že v tomto imaginárnom priestore sa cítime slobodne. Treba si však dávať pozor, aby sme sa nezasnívali až príliš a neprenášali predstavu o dokonalosti aj do nášho reálneho života.

Sexuologička upozorňuje práve na to, že „najväčším nepriateľom životnej spokojnosti sú nereálne očakávania. A je jedno či od života, alebo od konkrétneho vzťahu. Romantické filmy či knihy sú rozprávky pre dospelých, majú nám trošku spestriť každodennú realitu života. Nemajú nás frustrovať, či znepokojovať.

Očakávať však, že to takto bude vnímať každá žena je nemožné. Niekedy sú príčiny nespokojnosti reálne, objektívne, inokedy nie. Ak však žena čitateľka zistí, že romantické knihy ju znepokojujú, či rozlaďujú, asi by ich nemala čítať.“

Romantické príbehy sú teda tak trochu návratom do detstva. S tým rozdielom, že princ sa zmenil na reálneho hrdinu. Preto snívajme si koľko chceme, len si dajme pozor na to, aby sa v tom rozprávkovom príbehu lásky a iskrenia nestratil náš skutočný život.

Mohlo by vás zaujímať: Ochuťte si svoj erotický život!