Výhody PRAVIDELNEJ MEDITÁCIE

Lucia Gáborová | 27. február 2020
moc pravidelnej meditácie, benefity, zdravie, wellness, prečo meditovať, mindfullness, yoga, životný štýl, s čím pomôže meditácia, meditovanie, ako meditovať

Sila meditácie dnes už rozhodne nemôže byť spochybňovaná, jej priaznivé účinky pozorujeme na svojom mentálnom zdraví, pracovných výkonoch či zlepšených medziľudských vzťahoch. Pozrite sa koľko ďalších výhod prináša jej pravidelné praktizovanie.

ZNÍŽENIE STRESU

Práve zníženie stresu je hlavný dôvod, prečo ľudia začnú meditovať. Psychický a fyzický stres zvyčajne spôsobuje zvýšené hladiny stresového hormónu kortizolu. To vedie k mnohým škodlivým účinkom stresu, ako je napríklad uvoľňovanie cytokínov, látok regulujúcich v tele zápal a podobne. Tieto účinky môžu negatívne ovplyvňovať spánok, spúšťať depresie a úzkosti, zvyšovať krvný tlak a narúšať koncentráciu. Výskum ukázal, že meditácia môže tiež zlepšiť príznaky stresových stavov, vrátane syndrómu dráždivého čreva, post-traumatickej stresovej poruchy a chronickej bolesti.

ODSTRÁNENIE ÚZKOSTI

Menej stresu znamená aj menej úzkosti. Napríklad osemtýždňová štúdia meditácie všímavosti pomohla účastníkom zmierniť ich úzkosť. Meditácia tiež zmierňuje príznaky úzkostných porúch, ako sú napríklad fóbie, sociálna úzkosť, paranoidné myšlienky, obsedantno-kompulzívne správanie a záchvaty paniky. Rovnako prospešne pôsobí na úzkosti joga, čo je tak trochu meditácia v pohybe. Praktizujeme pri nej nielen správne dýchanie, ale aj fyzickú aktivitu a dostáva sa nám tak dvojakých výhod. Meditácia tiež môže pomôcť zvládať úzkosť spojenú so stresujúcim povolaním.

Zlepšenie EMOČNEJ STABILITY

Niektoré formy meditácie môžu viesť k zlepšeniu sebapoznania a pozitívnejšieho pohľadu na život. Štúdia porovnávajúca aktivitu mozgu ľudí praktizujúcich pravidelnú meditáciu s tými, ktorí ju nepraktizujú vôbec, ukázala, že ľudia, ktorí pravidelne meditovali, preukázali merateľné zmeny v aktivite mozgu v oblastiach súvisiacich s pozitívnym myslením a optimizmom.

SEBAUVEDOMENIE

Stíšenie a naladenie sa na seba vám môže pomôcť spoznať samého seba. To môže byť východiskovým bodom pre nielen ďalšie kľúčové zmeny vo vašom živote, ale aj pre vybrúsenie vášho lepšieho ja, čo vedie k lepším vzťahom vo vašom okolí. Pri meditácii tiež rozpoznáte myšlienky ktoré môžu byť pre vás toxické až poškodzujúce. Naučíte sa ich rozoznať a odohnať preč.

LEPŠIA POZORNOSŤ A PAMÄŤ

Meditácia vám môže pomôcť presmerovať pozornosť na inú oblasť a udržať ju tam. Tejto schopnosti sa môžete naučiť už po štyroch dňoch meditácie. Meditáciou dokonca môžete zvrátiť naučené vzorce v mozgu, ktoré prispievajú k túlavej mysli, nadmerným obavám a nedostatočnej koncentrácii. Meditáciou tiež získate zlepšenie pamäte a duševnú očistu, čo vám môže pomôcť pri predčasnej stareckej demencii a strate pamäte.

 

LÁSKAVOSŤ

Niektoré typy meditácie môžu obzvlášť zvýšiť pozitívne pocity a prejavy láskavosti voči sebe aj iným. Metta, druh meditácie známej aj ako meditácia milujúcej láskavosti, vás naučí rozvíjať láskavé myšlienky a pocity voči sebe, čo bude základným kameňom láskavosti aj voči vášmu okoliu.

PREČ SO ZÁVISLOSŤAMI

Výskum ukázal, že meditácia môže ľuďom pomôcť naučiť sa presmerovať pozornosť, zlepšiť ovládanie vôle aj emócií a zlepšiť pochopenie príčin svojho návykového správania. Štúdia na 19 zotavujúcich sa alkoholikoch ukázala, že meditácia všímavosti im zlepšila sebaovládanie a úspešnejšie zvládali abstinenčné príznaky. Rovnako funguje meditácia pri závislosti na sladkom, či pri prejedaní sa.

KVALITNEJŠÍ SPÁNOK

Takmer polovica populácia občas bojuje s nespavosťou. Práve kontrolu mysle, ktorú si osvojíte pri meditácii, môžete používať vždy keď vám myseľ pred spaním začne blúdiť a budú vás obťažovať nežiadúce myšlienky.

Meditácia je aktivita, ktorú môže praktizovať každý a zlepšiť tak svoje mentálne aj emocionálne zdravie. Stačí vám len chvíľa pokoja a nerušené miesto. Ak si viete nájsť také miesto napríklad aj v práci, bude vám možno stačiť aj krátka, päťminútová meditácia a vaše zmysly budú ostrejšie a vy budete vyrovnanejší a pokojnejší. Ak sa neviete donútiť meditovať osamote, vyhľadajte niektorý z kurzov meditácie ktorý ponúkajú jogové štúdia vo vašom okolí. Zmeny pocítite už po niekoľkých dňoch či týždňoch a vám sa v živote otvorí úplne nový obzor.