Čo je to MINDFULNESS a ako aplikovať tento pojem v každodennom živote?

Lucia Gáborová | 7. august 2019
mindfulness, mysel, myšlienky, prítomný okamih, užívanie si života, relax, myslenie, psyché, duša, ako byť štastnejší

Zatúlaná myseľ je nešťastná myseľ. Prítomný človek = šťastný človek. Buďte láskavý k svojim myšlienkam...Čo by ste povedali na to, keby existovalo čarovné slovíčko, ktoré by vám upevnilo zdravie, zaručilo dlhovekosť, rozšírilo kreativitu, pomohlo objaviť samého seba a urobilo by vás šťastnejším? Vedzte, že také slovíčko naozaj existuje. Volá sa MINDFULNESS.

Čo je mindfulness?

Definíciu slova mindfulness, alebo ak chceme, všímavosť, by sme mohli zhrnúť ako vedomé vnímanie svojich myšlienok, emócií, telesných pocitov a sveta okolo nás cez akési pomyselné okuliare. Technika mindfulness tiež zahŕňa prijatie vlastných pocitov a myšlienok bez posudzovania, bez toho, aby sme v danom momente nálepkovali, ktoré z nich sú dobré a ktoré zlé. Keď praktizujeme mindfulness, naše myšlienky by sme mali smerovať skôr k tomu, čo cítime v súčasnom okamihu, než na oživenie minulosti alebo na predstavu o budúcnosti.

Mindfulness doslova znamená byť prítomný v danom okamihu a všímať si svet okolo seba. Denne naším mozgom prejdú tisícky myšlienok.

Väčšina z nich zahŕňa starosti, obavy, asociácie, prílišnú excitáciu, urputné plánovanie budúcnosti či únik do sveta spomienok. Aj vám sa už niekedy stalo, že vám myšlienky prúdili hlavou len tak, neusporiadane, akoby náhodným losovaním?

Alebo ste sa príliš zaoberali tým, že ste nejakú situáciu mohli vyriešiť inak, lepšie? Obávali ste sa niečoho, čo sa napokon nikdy nestalo? Práve technika mindfulness nám pomáha vyladiť nastavenie mysle tak, aby sme ju dokázali ovládať. Naučí nás rozpoznávať deštruktívne myslenie a vyberať zo zásobárne mysle vhodné nástroje na jej odstránenie.

Praktizovanie kontroly mysle vás naučí pozerať sa na seba a svet okolo seba cez úplne nové okuliare, s uvedomovaním si prítomného okamihu, bez zapojenia ega. WELLNESS O Zatúlaná myseľ Náš život je plný zmätku. Skáčeme z jednej činnosti do druhej, od excelovských tabuliek k trhovým analýzam, od mailov k telefonovaniu, prekladáme to nadmernou aktivitou na sociálnych sieťach a obednú prestávku trávime pri počítači.

Väčšiu časť dňa naša myseľ blúdi kade-tade, už sme úplne zabudli prežívať krásu prítomnej chvíle napriek tomu, že vedecké štúdie ukazujú, že sme najšťastnejší práve vtedy, keď robíme to, nad čím aktuálne uvažujeme. Ak sedíme nad účtovnou závierkou, venujme sa naplno účtovnej uzávierke. Ak šijeme tašku, myslime na proces šitia tašky, vyberajme látku, špendlime, strihajme, zošívajme. Ak cvičíme jogu, sústreďme sa na dýchanie, doťahujme pohyby a venujme sa svojmu telu.

Nájdite si chvíľu počas dňa odpovedať si na dve nasledujúce otázky:

1. Čo práve robíte?

2. Na čo v tejto chvíli myslíte?

Ak ste si na obidve otázky odpovedali rovnako, napr. momentálne varím večeru a myslím na ingrediencie, ktoré používam a chuť, ktorú cítim pri ochutnávaní, t.j. myslím na varenie večere, bravó, nachádzate sa mysľou naplno v prítomnom okamihu. Ak však jednotlivé prísady len bezmyšlienkovite hádžete do hrnca, nie ste si istý, či ste už soľ nasypali alebo nie, vaša hlava je plná toho, čo dnes musíte ešte do polnoci stihnúť, máte problém.

Vaša myseľ sa túla všelikde inde, len nie tam, kde je práve potrebná. Viete o tom, že takýmto myslením si vôbec nepomáhate? Pretože zatúlaná myseľ je nešťastná myseľ.

Prečo BY SOM MAL ŽIŤ V PRÍTOMNOM OKAMIHU

Pretože prítomný človek = šťastný človek. Už sa vám niekedy stalo, že ste vystúpili z auta, kráčali na miesto určenia a po pár minútach ste si uvedomili, že si vôbec nespomínate, ako a či vôbec ste zamkli auto? Vaša myseľ bola opäť prítomná niekde inde a nie tam, kde bola potrebná.

Podstatou techniky mindfulness je nachádzať sa čo najväčšiu časť života v prítomnom okamihu, čo naoko vyzerá pomerne jednoducho, no opak je pravdou, pretože v skutočnosti sme až päťdesiat percent našich dní „duchom neprítomní”.

S praktizovaním techniky mindfulness sa naučíme, ako sa vrátiť do prítomnosti.

1. Pretože sme vystresovaní a náš stres neustále narastá

Až štyria z piatich dospelých jedincov vykazujú aspoň jeden z fyzických prejavov stresu (zvýšenie krvného tlaku, oslabenie imunity, bolesti brucha, hlavy, pichanie v oblasti srdca, búšenie srdca alebo arytmia, problémy s dýchaním, tŕpnutie končatín atď).

Zároveň neustále stúpajú mentálne prejavy stresu (úzkosti, depresie, hnev, podráždenosť, smútok, záchvaty paniky, poruchy spánku, poruchy príjmu potravy, poruchy koncentrácie a menštruačného cyklu u žien atď).

Výskumy ukazujú, že mindfulness môže významne znížiť hladinu stresu, depresie a úzkosti, dokáže tiež zmeniť spôsob, ako mozog spracúva nepríjemné emócie. To ovplyvňuje kvalitu nášho spánku, imunitný systém a krvný tlak.

2. Nevieme zvládať stres

Nielen, že sme vystresovaní, ale ani nás nik nenaučil, ako stres zvládať. Naši predkovia, v dobách dávno minulých, sa proti stresu pri lovení divej zveri prirodzene bránili formou bojuj alebo sa bráň. Dnes sa však už bežne nestáva, že nás pri pohybe vonku napadne lev či tiger, a tak musí byť dnešný spôsob zvládania stresu úplne iný. Prirodzene by sa nám mala stresová kontrolka zapnúť iba v hraničných situáciách, aj to len na krátky čas.

Ak máte doma či v kancelárii detektor požiaru, potrebujete, aby sa zapínal naozaj iba v prípade požiaru. Nechcete predsa, aby sa aktivoval vždy, keď si budete na raňajky robiť praženicu či variť kávu. V skutočnosti sa nám v dnešnej dobe detektor stresu zapína hneď niekoľkokrát denne.

Sme neustále napätí, kedy nás opäť čo prekvapí, či nám šéf nevynadá za to, že namiesto včera o 21,30 hod. odpovedáme na jeho sms správu až dnes o 8 hod. ráno, alebo či nám na konci pracovnej doby nepribudne do mailovej schránky e-mail, v ktorom bude stáť: Deadline ASAP, už včera bolo neskoro.

Ak je každý deň pre nás krízový a kritický, náš stresový hormón sa aktivuje niekoľkokrát za deň a popri tom, že sa neustále cítime ako na ihlách, si ani neuvedomíme, ako sme deň čo deň v neustálom strese.

Pripravujeme : Ako praktizovať MINDFULNESS