Vyrobte si hormóny šťastia. Behajte, milujte sa a jedzte dobré jedlo!

Gabriela Bachárová | 15. júl 2017
Vyrobte si hormóny šťastia. Behajte, milujte sa a jedzte dobré jedlo!

Vyplavujú sa, keď beháte. Keď sa milujete. Keď jete čokoládu. O čom je reč? O hormónoch šťastia. Dobrú náladu a radosť zo života si môžete veľmi jednoducho vyrobiť, keď sa budete venovať aktivitám, počas ktorých stúpa v našom tele hladina šťastných hormónov.

Hormóny šťastia sú látky, ktoré sa svojím chemickým zložením veľmi podobajú drogám. Sú to ale drogy príjemné, zdravé a užitočné. A pre dobrý pocit zo života nepostrádateľné. Dobrou správou je, že ich produkciu máme plne vo svojich rukách.

Ak vám zatiaľ v živote chýbal návod na šťastie, skúste na to ísť jednoducho – počúvať svoje vlastné telo a robiť to, čo mu prináša potešenie. Hormóny šťastia sa zaraďujú medzi takzvané neurotransmitéry, to znamená, že umožňujú prenos vzruchov v nervových tkanivách.

Majú priamy vplyv na našu náladu a na to, ako sa cítime. Doslova spôsobujú pocit šťastia, eufóriu a radosť. Zaraďujú sa k nim predovšetkým endorfíny a serotonín.

Posvietime si na endorfíny!

Nadopujte sa endorfínmi

Endorfíny sú, odborne povedané, opioidné polypeptidy, ktoré vznikajú zložitými chemickými reakciami predovšetkým v mozgu, ale nielen tam. Ide vlastne o nefalšované opiáty. Endorfíny dokonca nájdeme aj v niektorých drogách.

Vedci zistili, že receptory endorfínov sa okrem mozgu nachádzajú aj v močovom mechúre, v črevách a v pľúcach. Vďaka endorfínom sa potom stimuluje aj ich činnosť. Potvrdzuje sa tak príslovie, že dobrá nálada má priamy vplyv na naše zdravie.

Endorfíny spôsobujú príjemné životné naladenie, dobrú náladu, pocit šťastia. To ale nie je všetko. Tiež zmierňujú bolesť. Keď sa necítime dobre a niečo nás bolí, najlepším liekom je navodiť si nejakú príjemnú situáciu, ktorá povedie k vyplavovaniu endorfínov.

Často stačí len stretnúť sa so sympatickými ľuďmi alebo si pozrieť pekný film. Endorfíny tiež pomáhajú redukovať pôrodné bolesti. Aby však mohlo k ich vyplavovaniu pri pôrode dôjsť, musí byť splnených niekoľko podmienok – žena sa musí cítiť úplne v bezpečí a bez stresu.

Ak to tak nie je, k produkcii tohto hormónu šťastia nedochádza a rodička musí čeliť veľkým bolestiam, ktoré nemá čo utlmiť. K veľkému vyplavovaniu endorfínov dochádza aj bezprostredne po pôrode, keď žena zabúda na predchádzajúcu bolesť.

Keď sa jej potom niekto po narodení dieťaťa spýta, či to veľmi bolelo, nie je už schopná si bolestivé vnemy vybaviť a môže mať pocit, že pôrod ani zďaleka nebol taký fyzicky náročný. To všetko vďaka pôsobeniu endorfínov, ktoré jej umožnili na bolesť zabudnúť.

Čítajte tiež: Vplyv potravín na produkciu serotonínu v mozgu. Na toto sa prišlo!

Šťastný beh

Chcete byť okamžite šťastní? Len tak, bez dôvodu? Potom si obujte bežecké topánky a vyrazte na trať. Hovorí sa, že ľudia, ktorí behajú, sú na tejto športovej aktivite závislí. Pravda ale bude pravdepodobne trochu iná.

Sú závislí na endorfínoch, ktoré sa vyplavujú v priebehu behania a bezprostredne po ňom. Je to taký príjemný, euforický pocit, že bežci si ho chcú navodzovať neustále. A práve to ich núti behať bez ohľadu na počasie, alebo na okolnosti.

Ak behať nemôžu, napríklad kvôli chorobe, pociťujú veľmi nepríjemné abstinenčné príznaky v podobe nervozity a podráždenosti. Tak trochu ako požívatelia omamných látok, ktorým bola odopretá ich droga.

Dá sa preto povedať, že behanie je závislosťou na endorfínoch. Endorfíny sa začínajú vyplavovať už po desiatich minútach športovej aktivity a ešte pol hodinu po jej skončení zostávajú na desaťnásobnom objeme v porovnaní s bežným stavom.

Človek je povznesený, veselý, plný radosti a energie, v celom tele má veľmi príjemný pocit. Ak budete behať dlhodobo, vaša hladina endorfínov bude v porovnaní s nešportujúcími ľuďmi trvale zvýšená a účinky ich pôsobenia budete pociťovať neustále.

Väčšina bežcov pozná veľmi dobre situáciu, keď sa počas športovania trápia. Nohy sú ťažké, dych krátky, na prsiach cítia pichanie a v hlave sa vynárajú myšlienky, či bolo naozaj takým dobrým nápadom vyraziť von.

Lenže potom sa niečo stane. Všetky nepríjemnosti razom zmiznú a bežec sa zrazu cíti veľmi ľahký a má pocit, že by mohol behať ešte celé hodiny. Táto rýchla premena sa dáva do súvislosti s vyplavovaním endorfínov, ktoré zároveň pôsobia ako tlmiče bolesti.

Behanie nie je jediným športom, ktorý podporuje vyplavovanie hormónov šťastia. Každá športová aktivita, počas ktorej dochádza k značnému zvýšeniu tepovej frekvencie, je pomerne spoľahlivým zdrojom endorfínov.

Endorfíny vo vzťahu

Endorfíny sa vo veľkom množstve vyplavujú aj počas pekného milovania. Blízky fyzický kontakt robí s našou náladou a životným pocitom doslova divy. Je pravdivým tvrdenie, že bez dobrého sexu nemôžeme byť šťastní.

Endorfíny však zohrávajú veľkú úlohu aj v udržaní si stáleho partnerského zväzku. Na dobrý vzťah má vplyv nielen vzájomná tolerancia partnerov, porozumenie či fyzická príťažlivosť, ale aj produkcia týchto hormónov.

Vedci zistili, že v dlhodobom zväzku sa endorfíny podieľajú na takých zložkách vzťahu, ako je intimita, vrelosť, spoľahlivosť a istota. Endorfín síce neprináša toľko vzrušenia, ako napríklad omamujúca látka fenyletylamín počas zamilovanosti, ale jeho kvality sú stálejšie a umožňujú vzťahu, aby vydržal. Keď o partnera prídeme, či už kvôli rozchodu, rozvodu alebo úmrtia, hladina endorfínov v tele prudko klesá.

Mohlo by vás zaujímať: Aká je skutočná realita nášho sexuálneho života?

Čokoládová eufória

Konzumáciou niektorých potravín môžete v tele výrazne zvýšiť hladinu endorfínov. Prečo tak milujeme čokoládu? Pretože sa po nej cítime šťastní. Glukóza, ktorú čokoláda obsahuje, v tele priamo podnecuje produkciu endorfínov.

Konzumácia nadmerného množstva čokolády samozrejme nie je riešením, ak máme inak v živote pocit, že sa nám nič nedarí a necítime sa príliš šťastní. Mala by slúžiť skôr ako čerešnička na torte, keď sa máte dobre, ale chcete sa cítiť ešte lepšie.

Čokoláda ale nie je jediným zdrojom endorfínov. Existuje viac potravín a jedál, ktoré môžu slúžiť ako prirodzené antidepresívum. Vylučovanie endorfínov podporujú napríklad ostré a pálivé jedlá.

K tomu, aby sa hormón mohol vyplaviť, je potrebná aminokyselina tyrozín. Túto látku nájdete v kuracom mäse, rybách, avokáde alebo v tekvicových a sezamových semienkach. K uvoľňovaniu endorfínov dochádza aj pri pití alkoholu a pri fajčení, ale len krátkodobo. Pocity uvoľnenia a radosti netrvajú dlho a už čoskoro ich nahradí podráždenie.

Či už hľadáte šťastie v behu, v milovaní alebo v dobrom jedle, malo by vás to hlavne baviť. Nemá zmysel nútiť sa do niečoho len preto, že vám to „teoreticky“ môže priniesť niečo pozitívne.
Dajte na svoj pocit a hľadajte svoje vlastné zdroje dobrej nálady. Hormóny šťastia vám v tom rozhodne pomôžu.