Vplyv potravín na produkciu serotonínu v mozgu. Na toto sa prišlo!

Vplyv potravín na produkciu serotonínu v mozgu. Na toto sa prišlo!

20.3.2017 v kategórii Zdravie, autor Magda Fejková foto: iStock.com

Doktorka Judith Wirtmanová, bývalá pracovníčka Technologického inštitútu v Massachusetts a autorka knihy The Serotonin Power diet, študuje vplyv potravín na produkciu serotonínu v mozgu.

Karbohydráty a produkcia serotonínu

Podľa jej slov je produkcia serotonínu spojená s konzumáciou karbohydrátov. Vo svojom výskume odhalila, že ak prestaneme konzumovať potravu bohatú na uhľohydráty (napríklad chlieb, cereálie, cestoviny), zastaví sa aj produkcia serotonínu.

Na druhej strane, potrava bohatá na bielkoviny (napríklad tuniak alebo vajcia) spôsobí dočasnú zvýšenú produkciu dopamínu a noradrenalínu a zvyšuje tak našu koncentráciu a bdelosť.

A ešte niečo:

Ženy majú v tele menej serotonínu ako muži a vplyv stravy nedostatočne bohatej na uhľohydráty je tak u nich závažnejší. Podľa lekárky dokonca môže priniesť pocity podobné predmenštruačnému syndrómu!

Výskum navyše ukazuje, že ak budeme konzumovať karbohydráty bez proteínov vo vybraných častiach dňa, môžeme tým pozitívne ovplyvniť produkciu serotonínu.

Prečítajte si: Je QUINOA zdravšia ako HNEDÁ (natural) RYŽA?

Správne TUKY a produkcia serotonínu

Naše babičky v tom mali jasno: jedz do polosýta, pi do polopita, a vyjdú tí naplno roky. A to nevedeli nič o nejakom serotoníne. Ak sa pozrieme na ich životný štýl, u máloktorej by sme mohli naisto vyhlásiť, že trpela „depkou". Skúste to ako ony a nehádžte pritom do svojho tela jedlo ako do koša: doprajte mu len kvalitnú potravu.

Čítajte tiež: Serotonín nesúvisí len s našou náladou! Za čo všetko mu vďačíme?

Nie príliš, a zase nie málo. Oblúkom sa vyhnite priemyselne spracovaným polotovarom a ďalším výrobkom, ktoré sú plné konzervantov. Na obaloch potravín si dnes už môžete prečítať všetky zloženia, takže je to na vás.

Chce to veľa zeleniny a ovocia, a tiež dosť bielkovín a správnych tukov, aby ste predišli veľkým skokom vo vyplavovaní cukru do krvi a hypoglykémii (a priznám sa, ešte som nevidela šťastného a veselého človeka s nízkou hladinou cukru ...).

Tuky sú pre zabezpečenie produkcie neurotransmitérov absolútne nevyhnutné. Bez adekvátneho príjmu tukov je pre telo nemožné dostatok serotonínu vyprodukovať (aha, tak preto mi bolo v detstve po chlebe s masťou tak blažene...).

Mohlo by vás zaujímať:  Dámy, ak chcete schudnúť, do boja s tukom!

Počujete slovo tuky a krúti sa vám pusa? Nemusí a nemali by to byť tie nezdravé: skúste sa trebárs trochu „potalianštiť“, ako to kedysi urobil spevák Karel Černoch: namiesto toho, aby ste si chlieb natreli maslom, nakvapkajte si na tanier tri lyžičky olivového oleja a kúsky chleba alebo ciabatty do neho namáčajte: je to veľká mňamka!

Hneď ako ju dostanete do žalúdka, kamarát serotonín to nevydrží a vyplaví sa vám do žíl rýchlejšie ako benátski gondolieri! Rovnaké pravidlo platí pre morské ryby. Čím viac esenciálnych omega 3 mastných kyselín, tým bude u vás v tele radostnejšie!

Okrem olivového oleja a olív je ďalším zdrojom omega 3 mastných kyselín tiež ľanové semienko. Nezatracujte ani kokosový olej. Obsahuje síce nasýtený tuk, ten ale napomáha tomu, aby sa práve tie nenasýtené mastné kyseliny lepšie zužitkovali.

Čítajte tiež:  Podľahnite kúzlu ľanového oleja

Komentáre