5 jednoduchých fit receptov na obed do práce
foto: istockphoto.com
Hľadáte nápady na chutné a zdravé obedy, ktoré si môžete jednoducho pripraviť doma a vziať so sebou do práce?
Tieto recepty sú rýchle, výživné a praktické na prenášanie. Navyše obsahujú vyvážený pomer bielkovín, sacharidov a zdravých tukov.
1. Cícerový šalát s quinoou a zeleninou
Ingrediencie (na 2 porcie):
100 g quinoi (suchý stav)
1 konzerva cíceru (cca 240 g, scedený)
1/2 červenej papriky
1/2 uhorky
50 g cherry paradajok
1 PL olivového oleja
Šťava z 1/2 citróna
Štipka soli, čierneho korenia a mletej rasce
1 konzerva cíceru (cca 240 g, scedený)
1/2 červenej papriky
1/2 uhorky
50 g cherry paradajok
1 PL olivového oleja
Šťava z 1/2 citróna
Štipka soli, čierneho korenia a mletej rasce
Postup:
Quinou prepláchnite a uvarte podľa návodu (cca 15 minút). Papriku, uhorku a paradajky nakrájajte na drobné kúsky. Sceďte cícer a zmiešajte s uvarenou quinoou, nakrájanou zeleninou, olivovým olejom, citrónovou šťavou a koreninami. Uložte do uzatvárateľnej nádoby a pred konzumáciou uchovávajte v chladničke.
Výživové hodnoty (na porciu):
Kalórie: 290 kcal
Bielkoviny: 9 g
Sacharidy: 40 g
Tuky: 8 g
2. Kurací wrap s avokádom a zeleninou
Ingrediencie (na 1 porciu):
1 celozrnná tortilla
100 g grilovaného kuracieho mäsa (prsné filety)
1/4 avokáda
1 PL bieleho jogurtu
1 hrsť listového šalátu
1/4 červenej cibule (nakrájaná na plátky)
Postup:
Grilované kuracie mäso nakrájajte na tenké plátky. Tortillu natrite bielym jogurtom a pridajte mäso, nakrájané avokádo, šalát a cibuľu. Zrolujte do pevného wrapu a zabaľte do papiera alebo fólie.
Výživové hodnoty:
Kalórie: 330 kcal
Bielkoviny: 27 g
Sacharidy: 28 g
Tuky: 12 g
3. Pečené bataty s tofu a jogurtovým dipom
Ingrediencie (na 2 porcie):
1 veľký batat (cca 300 g)
200 g údeného tofu
2 PL olivového oleja
100 g gréckeho jogurtu
Štipka soli, čierneho korenia a sušenej papriky
Postup:
Bataty nakrájajte na kúsky a premiešajte s 1 PL olivového oleja, soľou a paprikou. Pečte v rúre na 200 °C cca 25 minút. Tofu nakrájajte na kocky, opečte na panvici s 1 PL olivového oleja do zlatista. Jogurt zmiešajte s čiernym korením a podávajte ako dip k batatom a tofu.
Výživové hodnoty (na porciu):
Kalórie: 310 kcal
Bielkoviny: 15 g
Sacharidy: 35 g
Tuky: 12 g
4. Šošovicový kari šalát
Ingrediencie (na 2 porcie):
150 g červenej šošovice
1 menšia mrkva (nastrúhaná)
1/2 cibule
1 ČL kari korenia
1 PL kokosového oleja
1 PL citrónovej šťavy
Hrsť nasekanej petržlenovej vňate
Postup:
Šošovicu prepláchnite a uvarte do mäkka (cca 10 - 15 minút). Na kokosovom oleji orestujte cibuľu, pridajte kari korenie a premiešajte. Zmiešajte šošovicu, nastrúhanú mrkvu, orestovanú cibuľu, citrónovú šťavu a petržlenovú vňať.
Výživové hodnoty (na porciu):
Kalórie: 280 kcal
Bielkoviny: 13 g
Sacharidy: 37 g
Tuky: 7 g
5. Cestovinový šalát s tuniakom a brokolicou
Ingrediencie (na 2 porcie):
150 g celozrnných cestovín
1 konzerva tuniaka vo vlastnej šťave (cca 140 g, scedený)
100 g brokolice
1 PL olivového oleja
1 PL citrónovej šťavy
Štipka soli a korenia
Postup:
Cestoviny uvarte podľa návodu, brokolicu krátko povarte (cca 3 - 5 minút). Zmiešajte cestoviny, brokolicu, tuniaka, olivový olej, citrónovú šťavu a dochuťte soľou a korením. Preneste do nádoby na obed a uchovávajte v chladničke.
Výživové hodnoty (na porciu):
Kalórie: 320 kcal
Bielkoviny: 23 g
Sacharidy: 38 g
Tuky: 8 g
Tipy na balenie obeda do práce:
- Používajte uzatvárateľné nádoby, ktoré udržia jedlo čerstvé.
- Ak máte možnosť, zabaľte omáčky alebo dipy zvlášť, aby sa jedlo nerozmočilo.
- Investujte do termoboxu na uchovanie teploty jedla.
Tieto recepty vám ušetria čas, podporia zdravý životný štýl a spríjemnia každodenný obedový čas v práci. Bon appétit!