6 výživových tipov, ktoré vám zachránia deň aj líniu

Iveta Škrabáková | 20. máj 2019
zdravá strava, tipy, jedlo, chudnutie, raňajky, obed, večera, ako jesť, kedy jesť, ako mám schudnúť, ako rýchlo schudnúť, tipy na každý deň, rady, fitstyl, fitastyl.sk

Či už pracujete, alebo študujete, príprava a stráženie toho čo a kedy konzumujete dokáže občas potrápiť viac ako by sme chceli. Okay, máte pravdu, možno častejšie ako občas. Ak si však dokážete vo veciach urobiť poriadok a ste ochotní nasledovať aspoň zopár rád, veríme, že vaše zlozvyky vo výžive sa čoskoro vytratia.

Máj sa pomaly chýli ku koncu a vás sa nie a nie zbaviť tie posledné kilá, či nepríjemné zlozvyky v stravovaní? Niet nad správny režim, ktorý vám dopraje tie správne pocity a hlavne kvalitnú stravu. Poďme sa pozrieť, ktorých veci je dobré sa držať na ceste za tip top figúrou.

1. Jednoduchosť

Namiesto naháňania rôznych trendových diét, zázračných tabliet či čajov sľubujúcich rýchly úbytok na váhe, ktoré jediné čo odstránia namiesto tuku sú peniaze z vašej peňaženky, skúste radšej zainvestovať do kvalitnejších potravín a surovín, z ktorých si jedlo pripravujete. Jednoduché jedlá z čerstvej či pečenej zeleniny, chudé mäso, kvalitné jogurty, ovocie či orechy....to všetko vôbec nezaberie veľa času a na vašej postave sa to pozitívne odzrkadlí.

2. "Zdravý nákupný zoznam"

Žiadne palmovým tukom preplnené potraviny a rafinované cukry v nákupnom košíku = žiadne zlé potraviny doma? Niekedy to môže byť o čosi zložitejšie ak nebývate s ľuďmi, ktorí preferujú zdravý životný štýl. Sami sa však môžete pričiniť o to, aby ste nevhodné potraviny nemali na dosah (nenakupovať ich, neprinášať ich domov, vyhradiť si špeciálnu skrinku iba pre vaše potraviny, ktorú keď otvoríte nevyvalia sa na vás ešte salónky z minulých Vianoc).

3. Nekonečný zdroj vody

Príliš veľké klišé, avšak stále veľký problém mnohých ľudí = pitný režim! Pre veľa z nás je problémom dostať do seba pravidelne adekvátny prísun tekutín. Pričom najlepšou možnou variantou je čistá voda. Nie nadarmo tvorí veľkú časť objemu nášho tela. Majte vždy poruke dostatok vody, aj viac ako ste schopní vypiť. Často sa stáva, že ľudia nepijú len preto, že zabudnú alebo sú leniví si po tekutiny zájsť.

4. Mrazené

Polemík o tom, či je mrazené ovocie a zelenina chudobnejšie na vitamíny už tu bolo dosť. Dnes si povieme len toľko, že ak nestíhate počas týždňa vždy zabezpečiť svoju chladničku čerstvou zeleninou či ovocím, je stále lepšie siahnuť po mrazenej variante, ako to nahradiť nezdravými sladkosťami alebo nadbytkom pečiva. Z mrazeného ovocia hravo pripravíte smoothies alebo ich pridajte do raňajkovej kaše.

5. Polievky

Človek často ani nie je tak hladný, ako má chuť teplú stravu v pohodlí domova však? Nie je nad ten pocit sadnúť si k voňavej večeri a prebrať s rodinou svoj uplynulý deň. V každodennom zhone sa takýto moment hľadá ťažko. Aby ste si ho dopriali častejšie, zvoľte na večeru (alebo obed) jednoducho teplú polievku. Je množstvo variánt, ktoré sú hotové v priebehu pár minút. Voňavá miska plná mrkvy, brokolice, karfiolu či strukovín poteší nie len chuťové poháriky, ale ulahodí aj postave.

6. Zelený čaj

Tento zázrak dokáže veľa divov. Nielen, že napomôže metabolizmu, ale obsahuje množstvo antioxidantov, ktoré telu pomáhajú zbavovať sa škodlivín. Odmenou vám bude efektívnejšie trávenie, čistejšia pleť a možno i nejaký ten úbytok na váhe. Podobnú prácu odvedie i čierny čaj. Pri vyššej konzumácii však niektorým môže spôsobiť zápchu. Vyhnite sa však týmto čajom vo večerných hodinách. Kvôli obsahu kofeínu by vám mohli pokaziť plány so skorým spánkom.