Ako nahradiť cukor: Sú prírodné náhrady naozaj zdravšie? Ktoré sú tie naj?

Zuzana Paprskárová | 21. január 2024
Ako nahradiť cukor: Sú prírodné náhrady naozaj zdravšie? Ktoré sú tie naj?

Nie je to tak dávno, keď bol na piedestál zdravia umiestnený trstinový cukor. Takmer zo dňa na deň nahradil biely cukor v mnohých domácnostiach. Biely cukor sa začal považovať za sladidlo, ktorému sa treba za každých okolností vyhnúť. No tak, ako každá sláva trvá tri dni, aj mýtus o zdravotných benefitoch trstinového cukru nadobudol trhliny a prvenstvo získal na istý čas cukor kokosový. Spolu s kokosovým olejom dominovali nejednej kuchyni. Brezový cukor bol už len čerešničkou na torte. Tak ako to s tým cukrami v skutočnosti je? Sú vôbec náhrady cukru lepšie a zdravšie?

Cukor je nepopierateľne rýchlym zdrojom energie

Kým v dávnej minulosti boli najbežnejším sladidlom med a sladké ovocie, dnes sa iba pomaly vraciame späť k našim zdravým koreňom. Palacinky s javorovým sirupom, raw koláčiky s datľami  či xylitol v nepodarenom koláči sú len drobným výberom z dlhého zoznamu pochutín s použitím prírodných náhrad cukru. Zvýšená konzumácia cukru zdraviu rozhodne neprospieva a môže viesť nielen k cukrovke 2. typu, nadváhe, zubným kazom či steatóze (stukovateniu) pečene, ale aj k zhoršeniu kognitívnych funkcií a depresii. Každé zníženie príjmu cukru má preto pre organizmus pozitívny vplyv. Nemusíte však cukor úplne vylúčiť a používať iba zdravšie náhrady. Dôležité je predovšetkým vyhnúť sa sladkostiam, polotovarom, sladeným nápojom a zároveň využiť možnosti, ktoré sa nám pri zdravšom pečení a spôsobe života ponúkajú. Cieľom by malo byť znížené množstvo použitého cukru pri pečení a sladení.  Výbornou náhradou je aktuálne dostupné ovocie, v zime jablká, banány, datle, figy, mango, v lete napríklad marhule. 
Podľa WHO by sa mal denný príjem cukru rovnať maximálne 10 % z celkového denného energetického príjmu. Pri príjme 2 000 kalórií je to približne 50 g cukru denne. Túto dávku nájdete v pollitrovej fľaške coca-coly. 

Trstinový cukor vs. biely cukor

V našich podmienkach je hlavným zdrojom sacharózy cukrová repa, v tropických krajinách je to cukrová trstina. Biely cukor, ktorý sa u nás nachádza vo forme kryštálového cukru, práškového cukru a kockového cukru, sa vyrába chemickou úpravou, rafináciou. Nemá žiadnu pridanú hodnotu, vitamíny ani minerály. Aj cukor z cukrovej trstiny však môže prejsť rafináciou. Pri kúpe rozhodne čítajte etikety a uprednostnite nerafinovaný trstinový cukor, ktorý je vďaka prítomnosti melasy hnedší a má svojskú karamelovú príchuť. Čím viac zvyškovej melasy cukor obsahuje, tým je tmavší a zdraviu prospešnejší. Z kalorického hľadiska je prakticky totožný s bežným bielym repným cukrom.

Brezový cukor: Xylitol

Brezový cukor xylitol sa získava z dužiny a kôry brezy, no aj z kukurice, čo je ekologicky šetrnejšie. Patrí do skupiny alkoholických cukrov a prirodzene ho nájdeme  nielen v ovocí, ale aj v ľudskom tele. Klasickému cukru je podobný nielen formou a farbou, ale aj chuťou a sladkosťou. Má rovnakú sladivosť ako cukor repný či trstinový, ale obsahuje oproti nim minimálne o 30 % menej kalórií. Je vhodný aj pre diabetikov, nepodporuje vylučovanie inzulínu, priberanie a prekysľovanie organizmu. Xylitol môžete využiť v teplej i studenej kuchyni. Po konzumácii väčšieho množstva brezového cukru sa môžu objaviť zažívacie problémy.

Xylitol má pozitívny vplyv na zdravie. Žuvačky alebo zubné pasty s obsahom xylitolu pomáhajú udržať zdravé ph v ústnej dutine, čím predchádzajú vzniku zubného kazu a paradentóze.

Rýchly recept pre čistý chrup

Jednu čajovú lyžičku xylitolu si vložte do úst a počkajte minútu, kým sa zmieša so slinami. Jazykom si ho rozdeľte na jednotlivé zuby a vyčistite si ich kefkou. Po dočistení zubov si ústa nevyplachujte.

Stévia: Nečakajte zmyslový pôžitok

Stévia zažila svoj boom už pred pár desaťročiami. Pre svoju špecifickú chuť však nie každému vyhovuje. Na druhej strane je výbornou alternatívou cukru a keďže má oveľa vyššiu sladkosť ako cukor, stačí jej niekoľkonásobne menšie množstvo. Stévia je asi 300x sladšia ako repný cukor! Stéviové sladidlo sa vyrába z rastliny stévia cukrová. Je prospešnou náhradou cukru najmä pre diabetikov, obéznych ľudí, kardiakov. Keďže má nulovú kalorickú hodnotu, je vhodná aj počas diét a chudnutia. Ak vám prekáža horkastá chuť stévie, vymeňte ju za prirodzene sladké mníchovo ovocie.
Vedeli ste, že stévia sa odporúča aj pre ľudí, ktorí trpia vysokou kazivosťou zubov?

Kokosový ošiaľ

Kokosový cukor sa získava z kvetov kokosovej palmy a je veľmi podobný trstinovému cukru chuťou aj farbou. Kokosový cukor pochádza najmä z Indonézie a z Filipín. V porovnaní s klasickým cukrom má výrazne nižší glykemický index a je bohatý na minerály. Dá sa použiť ako rovnocenná náhrada bežného alebo trstinového cukru. Nečakajte však úspech v podobe chudnutia, kokosový cukor obsahuje takmer rovnaké množstvo kalórií ako klasický cukor. Na druhej strane ide o 100 % organické, nerafinované prírodné sladidlo, ktoré neobsahuje konzervačné látky. Kokosový cukor je bohatý na antioxidanty, aminokyseliny a celý rad vitamínov. Chuťou aj formou je podobný nerafinovanému trstinovému cukru.

Oslaďte si život prírodnými sladkými sirupmi 

Sladké sirupy sú výbornou prírodnou náhradou cukru. Na výber máme množstvo variantov. Medzi ovocné druhy patrí napríklad datľový sirup, ktorý má charakteristickú chuť datlí a výraznú sladkosť. Z obilninových sirupov môžeme vyzdvihnúť ryžový sirup, ktorý má neutrálnu chuť, je menej sladký a má takmer nulový obsah fruktózy. Obilné sirupy z ryže, jačmenného sladu, kukurice, špaldy alebo pšenice vznikajú prirodzenou fermentáciou obilných zŕn. Špeciálnou kategóriou je javorový sirup alebo sirup z agáve. Javorový sirup je z výživového hľadiska, vzhľadom na vysoký podiel sacharózy, podobný klasickému repnému alebo trstinovému cukru.
Každý sirup má svoju špecifickú chuť a je len na nás, ktorý uprednostníme. Prírodné sirupy majú rôzne pomery fruktózy a glukózy a na rozdiel od klasického cukru obsahujú aj zdraviu prospešné minerály.

Sirup agáve

Agávový sirup má vyššiu sladivosť ako cukor a zároveň má veľmi príjemnú chuť, pripomínajúcu med. Patrí medzi nerafinované sladidlá. Má veľmi nízky glykemický index, ale vďaka vysokému obsahu fruktózy, ktorá podporuje chuť do jedla, ho nie je vhodné konzumovať vo väčšom množstve. Agávový sirup je ľahko stráviteľný, podporuje trávenie tukov, napomáha činnosti žlčníka a je vhodný aj pre deti.

Čakankový sirup

Relatívnou novinkou je čakankový sirup, ktorý má rovnakú sladivosť ako biely cukor či med, no má podstatne nižší glykemický index a cca tretinovú kalorickú hodnotu. Vyrába sa z koreňa čakanky. Jeho základom je rozpustná vláknina inulín. Má probiotické účinky a je vhodný pri diétach. Na pečenie nie je príliš vhodný, využiť ho však môžete v studenej kuchyni.
Uvádza sa, že čakankový sirup obsahuje až o 95 % menej cukru a o 45 % menej kalórií v porovnaní s inými prírodnými sladidlami.

Poznáte Mníchovo ovocie Luo han guo?

Vyzerá ako malá tekvička a má príjemnú chuť. Mníchovo ovocie je sladidlo vyrobené z rastliny Luo Chan Kuo, alebo inak nazývanej Monk fruit. Mníchovo ovocie pochádza z juhovýchodnej Ázie a ako prví ho začali pestovať budhistickí mnísi v 13. storočí. V súčasnosti ho nájdete výlučne v Číne alebo v severnom Thajsku. V minulosti sa používalo v sušenej forme ako súčasť liečivých bylinných zmesí. Dnes je obľúbené ako zdravšia náhrada prírodného sladidla. Ako sladidlo sa používa výťažok z plodov, ktoré sa rozdrvia a následne prejdú extrakciou pomocou horúcej vody. Vznikne svetlohnedý prášok, ktorý sa používa ako sladidlo.

Ktorý cukor má 0 kalórií?

Je to vskutku Monk fruit. Napriek tomu, že je 150 až 300-krát sladšie ako cukor, neobsahuje žiadne kalórie. Mníchovo ovocie má terapeutické účinky. Je vhodné pre diabetikov, znižuje hladinu cukru v krvi aj celkový cholesterol. Obsahuje antioxindanty a bojuje proti zápalom v organizme. Mogrosidy v extrakte mníchovho ovocia chránia tkanivá v tele pred poškodením voľnými radikálmi.
Na rozdiel od cukru, zlúčeniny mníchovho ovocia vykazujú prospešné antimikrobiálne vlastnosti. Používaním tejto náhrady cukru si  môžete udržať správnu rovnováhu črevného mikrobiómu.

Erythritol: Sladidlo pre zdravé zuby

Erythritol sa získava fermentáciou z glukózy a môžete ho prirodzene nájsť v ovocí a vo fermentovaných potravinách. Nachádza sa najmä v hruškách, v hrozne, v melónoch, ale aj v hubách. Obsahujú ho aj potraviny obsahujúce kvasinky ako pivo, víno, syry a sójové omáčky. Podobne ako xylitol patrí do skupiny alkoholových cukrov a má nízku kalorickú hodnotu. Erythritol nezvyšuje hladinu cukru v krvi a je výbornou voľbou pre diabetikov, ale aj pre tehotné ženy. Nie je fermentovaný ústnymi baktériami a tak nepodporuje tvorbu zubného kazu tak ako bežný cukor. Pri pečení a varení ho môžete používať ako klasický cukor. Pozor však na jeho nadmernú konzumáciu alebo na kombináciu erythritolu a glukózy, môže dôjsť k laxatívnym účinkom.
Erytritol sa získava pomocou špeciálneho druhu kvasiniek, ktoré fermentujú glukózu z kukuričného alebo pšeničného škrobu.
Štruktúra molekúl erythritolu má schopnosť stimulovať receptory sladkej chuti na jazyku.

Naučte sa hospodáriť s cukrom

Zdravie a hospodárenie s cukrom máte vo vlastných rukách. Naučte sa nesladiť tam, kde to nie je nutné, v receptoch znížiť množstvo cukru aj o polovicu. Ak je to možné, využite sladké ovocie - banán, datle alebo jablko.