Svieže chute zo záhrady: TIPY, ako ich uskladniť

Zuzana Paprskárová | 15. november 2023
Svieže chute zo záhrady: TIPY, ako ich uskladniť

Leto a jeseň MILUJEM. Toto obdobie je plné čerstvých sviežich chutí, ktoré telo dokážu neskutočne povzbudiť a dobiť aj pri tých najnáročnejších dňoch. No keď je toho skutočne veľa, stáva sa, že ovocie a zeleninu nestihneme spotrebovať a tie sa pokazia. Pritom je mnoho spôsobov, ako si tieto zdravé plodiny uchovať na neskôr, prípadne až na zimné mesiace.

Voľba číslo jeden: Chladnička

Ak potrebujeme uskladniť zeleninu, ovocie naozaj len krátkodobo, povedzme do druhého dňa, môžeme do chladničky odložiť v podstate akýkoľvek druh. Chlad im nijako výrazne neublíži. Pokiaľ ale vieme, že zelenina a ovocie v chladničke pobudnú tri a viac dní, vždy do nej odkladáme len také druhy, ktoré potrebujú chlad. Patrí sem napríklad tekvica či baklažán. V chladničke tiež môžete skladovať hlávkovú kapustu, zeler, červenú repu, špargľu, kukuricu, hrach i špenát. Z ovocia sú to najmä čerešne, jahody, brusnice, čučoriedky, slivky, marhule a maliny. 


Ako správne zmrazovať ovocie a zeleninu

Mrazenie je jednoduchý, šetrný a rýchly spôsob konzervovania. Správne zmrazené ovocie a zelenina sú pevné, pružné, uchovávajú si tvar, chuť, farbu, vôňu, obsah vitamínu C a nutričnú hodnotu až do novej úrody.

Pri dostatočne rýchlom zmrazovaní pri teplote −18 až −26 °C sa v bunkách a medzibunkových priestoroch ovocia a zeleniny rýchlo vytvárajú drobné kryštáliky (zmrznutá voda a bunková šťava), ktoré sú v nich rovnomerne rozmiestnené. Ovocie a zelenina sú správne zmrazené. 

Pri pomalom zmrazovaní pri teplote 0 až -6 °C vznikajú v bunkách a v medzibunkových priestoroch veľké kryštály, ktoré viažu na seba aj vodu z okolia (z nádoby, vrecka, priestoru mrazničky). Produkty sa síce zmrazia, ale po rozmrazení nedržia tvar, konzistenciu, sú nevzhľadné, mazľavé, vyteká z nich voda, šťava. 

Proces mrazenia môžeme urýchliť tak, že nastavíme mrazničku na maximálny výkon, zmrazujeme len malé množstvá ovocia a zeleniny, mrazíme v tenkej vrstve, osvedčilo sa aj predchádzajúce ochladenie produktov v chladničke. Ovocie, zeleninu by sme mali spracovať čo najskôr po zbere, najlepšie v ten istý deň.

Ako skladovať ovocie a zeleninu v byte?

Pokiaľ bývame v byte, zeleninu a ovocie si väčšinou kupujeme iba v malom množstve, na okamžitú konzumáciu. Ale ak sa vyskytne výhodná akcia v obchode, prípadne ak prídeme z návštevy od starkej alebo rodiny nabalení ovocím a zeleninou, je potrebné ju dlhodobo uskladniť. Vhodnou voľbou je,  rovnako ako pri dome, pivnica. Teda, samozrejme, iba v prípade, že máme to šťastie a k nášmu bytu prislúcha i vlastná pivnica. Pre zaistenie ideálnych podmienok na skladovanie zeleniny a ovocia by v nej malo byť sucho, tma a chlad. V prípade, že nemáme pivnicu, je možné využiť balkón. 

Ako skladovať ovocie a zeleninu na balkóne? 

Zaobstaráme si plastové alebo drevené prepravky. Tie vystelieme mäkkým, no priedušným materiálom. Siahnuť môžete napríklad po vrecovine. Zeleninu či ovocie, ktoré chceme uskladniť, zabalíme do novinového papiera a uložíme do prepravky. Navrch nezabudneme dať znovu vrece alebo iný priedušný materiál, napríklad slamu. Týmto spôsobom môžeme na balkóne bez problémov skladovať jablká či zemiaky počas jesene, ale aj miernejších zím.  Počas mrazov odporúčame debničky zo zeleninou či ovocím prekryť dekou.