Ako začať S NÍZKOSACHARIDOVOU stravou?

Michaela Korpášová | 20. august 2019
nízkosachadridová strava, ako na to? jedlo, strava, zdravá výživa, mandle, špenát, losos, vajcia, vajíčka, bielkoviny, vitamíny, mňam, zdravé, zdravie, food, jedlo ako liek, jedlom k zdraviu. cukrovka, chudnutie, diéta

Pokiaľ sa chcete pustiť do nízkosacharidovej stravy a nemáte žiadne zdravotné komplikácie a neberiete lieky, poraďte sa s odborníkom, ktorý vám všetko podrobne vysvetlí. Ak ale beriete lieky, prípadne máte nejaké zdravotné komplikácie (bez liekov), určite sa poraďte so svojím lekárom a tiež nutričným špecialistom, ktorý vás bude viesť krok po kroku novým životným štýlom.

Určite vám odporúčam znižovať množstvo sacharidov vo vašej strave postupne. Najmä, ak ste na nich „závislí“. Inak si privodíte bolesti hlavy, nesústredenosť, nervozitu, proste absťáky. Najskôr si stabilizujte hladinu krvného cukru vyváženou stravou, potom postupne vynechávajte sacharidy, napr. na olovrant a desiatu, potom zredukujte sacharidy z raňajok a večere na polovicu a pod.

Z hľadiska obsahu sacharidov sú mäso, vajíčka, ryby či syry a biele jogurty nepochybne vhodnou voľbou. Otázky môžu nastať v prípade ovocia a zeleniny, ktoré druhy sú vhodné. Samozrejme, pri voľbe druhov s nižším a vyšším obsahom myslite na to, či si radšej dáte jedno poriadne sacharidové jedlo (napr. zemiaky alebo biele cestoviny) alebo si sacharidy radšej rozdelíte počas dňa na viac porcií a doprajete si aj „sacharidovejšie“ ovocie a zeleninu.

Zelenina

Pokiaľ máte nízkosacharidovú stravu, mali by ste sa skôr orientovať na listovú zeleninu a na zelené druhy zeleniny. Zelenina ako zemiaky (vrátane batátov), mrkva či petržlen obsahujú vyššie množstvo sacharidov, ak však idete až na minimálne hodnoty sacharidov v strave (keto diéta), mali by ste si dávať pozor aj na cibuľu, červenú repu, či dokonca papriku.

Veľké množstvá tejto zeleniny vám ľahko naplnia denný limit. Pri klasickej 130-gramovej hranici príjmu si môžete bez problémov dopriať napríklad karfiol, kapustu, avokádo, brokolicu, uhorku, špenát, špargľu, kel kučeravý i ružičkový, zelené fazuľové struky, uhorku, šalát, zeler, cuketu či baklažán.

Ovocie

Pri ovocí musíte byť, samozrejme, viac opatrní, prirodzene obsahuje viac sacharidov (cukrov) ako zelenina. K druhom s najnižším obsahom cukrov patria maliny, jahody a černice, ktoré si môžete dať aj pri keto diéte.

Pri nízkosacharidovej strave s povoleným vyšším obsahom sacharidov pokojne siahnite aj po druhoch, ako sú červený či žltý melón, broskyne, citrón, pomaranč, mandarínky, čerešne, kivi, slivky. Najvyšší obsah cukrov obsahujú banány a hrozno.

Orechy

Orechy sú vhodnou voľbou nielen ako zdroj prospešných tukov, ale aj ako desiata či olovrant. Preto by sa zdalo, že všetky typy orechov sú vhodné a odporúčané. V podstate je to pravda, ak by sme sa ale chceli zamerať na obsah sacharidov v nich, treba mať na pamäti, že kešu orechy a pistácie majú najviac sacharidov.

Najnižší obsah sacharidov majú pekanové, para, makadamové a vlašské orechy, lieskové oriešky, arašidy a mandle.

Pekanové, makadamové a para orechy sú vhodnou voľnou aj pri ketodiéte. Siahnite, samozrejme, po tých nesolených. Nízkosacharidové stravovanie určite nie je pre každého, veď aj preto existuje niekoľko výživových smerov. Ale pokiaľ sa mu chcete venovať, určite nájdete schodnú cestu. Možno do toho vhupnete hneď, možno si to bude vyžadovať nejakú dávku príprav či adaptácie.

V každom prípade, ide o to, aby si každý našiel svoju správnu cestu, ktorá mu prinesie pevné zdravie, či už bude holdovať vyváženej racionálnej strave, bude vegetarián či vegán, bude sa stravovať podľa ajurvédy či krvnej skupiny, alebo bude konzumovať nízkosacharidovú stravu. Základom je mať dostatok informácií, aby vášmu telu nechýbalo nič, ani základné živiny, ani vitamíny, minerály a stopové prvky.