Čo je to NÍZKOSACHARIDOVÁ STRAVA?

Michaela Korpášová | 19. august 2019
nízkosachadridová strava, ako na to? jedlo, strava, zdravá výživa, mandle, špenát, losos, vajcia, vajíčka, bielkoviny, vitamíny, mňam, zdravé, zdravie, food, jedlo ako liek, jedlom k zdraviu. cukrovka, chudnutie, diéta

V súvislosti s ochorením cukrovky sa začali formovať stravovacie návyky neskôr známe ako nízkosacharidová, alebo ketogénna strava. Využívajú ju najmä športovci s cieľom redukcie tukovej hmoty a čím ďalej, tým častejšie sa objavuje aj v jedálničku chudnúcich ľudí. Platí však, že základom je mať dostatok informácií, aby vášmu telu nechýbalo nič, ani základné živiny, ani vitamíny, minerály a stopové prvky.

Väčšinou ponúka rýchle schudnutie, mnohí však majú negatívnu skúsenosť. Po dodržaní nízkosacharidovej diéty, kedy si splnili svoj cieľ a podarilo sa im schudnúť, sa vracajú k normálnej strave a dochádza k jojo efektu. Prípadne nízkoscharidovú stravu dodržiavajú, na začiatku chudnú, potom chudnutie stagnuje, dokonca začínajú priberať.

Väčšinou je totiž príčina v tom, že spôsob ketogénnej stravy berú ako diétu, krátkodobé chudnutie, a nie ako životný štýl a nemajú naštudované základné princípy. Používajú priveľa sladidiel, konzumujú až príliš veľké množstvo mliečnych výrobkov, alebo nepoznajú, ktoré druhy ovocia a zeleniny by si radšej mali vybrať, aby naozaj nejedli veľké množstvo sacharidov.

Prínos nízkosacharidovej stravy pre zdravie

Niektoré štúdie poukazujú na fakt, že nízkosacharidová strava má za následok nielen chudnutie, ale aj zlepšenie niektorých zdravotných ukazovateľov.

Podieľa sa na znižovaní krvného tlaku a LDL cholesterolu a, naopak, na zvyšovaní dobrého HDL cholesterolu. Mnohé výskumy potvrdili aj pozitívny vplyv pri liečbe epilepsie, cukrovky či nádorových ochorení. Lekári často odporúčajú takýto typ stravovania už niekoľko rokov aj z toho hľadiska, že pacient nemusí rátať kalórie a stačí, ak bude jesť skutočné jedlo – kvalitné proteíny, prírodné tuky a zeleninu. Mýtus, že tuky sú hlavným nepriateľom človeka a spôsobujú priberanie, je už dávno vyvrátený.

Dnes každý vie, že hlavnou príčinou zvyšovania hmotnosti sú sacharidy.

Najmä jednoduché cukry a prázdne kalórie (samozrejme, aj pohodlný životný štýl, ktorý toto všetko umocňuje). Preto sa, našťastie, do popredia dostávajú kvalitné tuky a oleje a čoraz viac domácností ich používa. Keď nebudete konzumovať veľké množstvá cukrov a tým provokovať inzulín, hladina glukózy sa ustáli a bude sa pravidelne pozvoľne zvyšovať a znižovať. Aj preto je odporúčaná diabetikom a ľuďom trpiacim inzulínovou rezistenciou. Navyše sa vám zvýši pocit nasýtenia a tým pádom nebudete stále hladní.

Základná charakteristika nízkosacharidovej stravy

Ako vyplýva z názvu, obsah prijímaných sacharidov je znížený, a to na maximálne 130 gramov sacharidov denne. V niektorých prípadoch je denný príjem medzi 20 až 80 gramov sacharidov denne, napríklad aj vo forme striedania rozdielneho množstva sacharidov na deň počas týždňa (pri keto diéte je to práve na hranici 20 g sacharidov denne, aby sa telo dostalo do stavu ketózy). Človek sa v prípade takéhoto stravovania vzdáva, prípadne výrazne obmedzuje príjem niektorých jedál, ako sú zemiaky, ryža, cestoviny, ovocie, škrobnatá zelenina, samozrejme sladkosti, múčniky, sladené a energetické nápoje a podobne.

Základom takejto stravy sú teda živočíšne produkty ako mäso, ryby, mlieko a mliečne výrobky, vajíčka, zelenina, orechy, semienka a z ovocia druhy, ktoré obsahujú menej cukru.

Výhodou tohto typu stravovania je určite zníženie príjmu spracovaných potravín a rôznych polotovarov, keďže väčšinou obsahujú sacharidy alebo sú to výrobky z múky. Toto pokladám za jednoznačné plus. Pokiaľ sa chcete pustiť do nízkosacharidovej stravy a nemáte žiadne zdravotné komplikácie a neberiete lieky, poraďte sa s odborníkom, ktorý vám všetko podrobne vysvetlí. Ak ale beriete lieky, prípadne máte nejaké zdravotné komplikácie (bez liekov), určite sa poraďte so svojím lekárom a tiež nutričným špecialistom, ktorý vás bude viesť krok po kroku novým životným štýlom.

Pripravujeme: Ako začať s nízkosacharidovou stravou?