Budhova miska, poznáte ju?
Toto pomenovanie označuje jedlo servírované v miske, pôvodne vegetariánske, zložené z menších porcií rozmanitých jedál. Miska je vyskladaná tak, aby sme na jedno posedenie skonzumovali plnohodnotné výživné jedlo.
Z čoho sa tento pokrm skladá?
Zakaždým môžete použiť inú obilovinu. Vhodná bude ryža natural, quinoa, pohánka, pšeno, bulgur, jačmeň, celozrnný kuskus. Niektoré môžete mať predvarené a uskladnené v chladničke alebo v mrazničke aj niekoľko dní a odpadá vám tak povinnosť variť ich každý deň.
Výber zeleniny je plne na vás: batáty, tekvica, cvikla, cuketa, zemiaky, zelené fazuľové struky, baklažán, brokolica, karfiol. Upravte ju dusením a nezabudnite ju dochutiť koreninami podľa vášho výberu.
Nasleduje porcia bielkovín v podobe strukovín. Výber je opäť na vás: cícer, šošovica, fazuľa, mungo, hrášok, kukurica, sója. Nezabudnite, že väčšinu strukovín je potrebné minimálne 8 hodín pred varením namáčať. Tiež si ich môžete pripraviť vopred a uskladniť v mrazničke.
Použiť môžete zelené šalátové listy, čerstvý špenát, koriander, kel, uhorku, paradajky, papriku, reďkovku, kapustu, pažítku, cibuľku a podobne.
Aby vaša miska nebola suchá, použite zálievku podľa vašej chuti. Môžete tiež použiť doma pripravený vegánsky dresing. Písali sme o nich v augustovom čísle. Recept na základnú zálievku je veľmi jednoduchý. Zmiešate olivový olej, vínny ocot, soľ, mleté čierne korenie, kvapku citrónovej šťavy a kvapku javorového sirupu.
Slnečnicové, tekvicové, chia, konopné, aké len máte radi. Môžete tiež použiť zmes semienka plus orechy.
Môže ňou byť tofu opražené na sójovej omáčke, tempeh, avokádo, vajíčko a ak nie ste vegetarián, tak aj krevety alebo kúsky marinovaného a opečeného mäsa či ryby.
Zopár tipov na prípravu Budhovej misky
Do misky navrstvite uvarenú brokolicu, ryžu natural, opečené tofu, posypte nasucho opraženými kešu orieškami, lahôdkovým droždím a zalejte zálievkou alebo dresingom.
Do misky navrstvite upečenú tekvicu hokkaido pokrájanú na kocky, uvarený opečený cícer na paprike a kajenskom korení, quinou, avokádo, čerstvé špenátové listy a pokvapkajte tahini dresingom (tahini, olivový olej, kvapka citrónovej šťavy, kvapka javorového sirupu, cesnakový prášok, soľ, korenie).
Do misky navrstvite bulgur, upečený batát pokrájaný na kocky, opečené šampiňóny, ružičkový kel, cherry paradajky, volské oko, posypte nasucho opraženými vlašskými orechmi a pažítkou. Pokvapkajte dresingom: sójová omáčka, sezamový olej, soľ, korenie.