Chutné a ZDRAVÉ TIPY na DESIATU a OLOVRANT

Miroslava Suchárová | 5. Mar 2020
koľko krát denne treba jesť, chudnutie viac porcií, malé porcie, tip, olovrant, desiata, snack, jedlo, fit, chudnutie, diéta, zdravie, výživa

V súčasnosti panuje veľa polemík o tom koľko krát denne by sme vlastne mali jesť, pokiaľ chceme byť zdraví a udržať si štíhlu líniu. Potreby ľudí na počet jedál sa však rôznia nielen v závislosti od metabolizmu, chutí, ale aj od denného programu a kalorického výdaja.

Nie je pravda, že častejšou konzumáciou jedla skôr schudneme. Stále platí vzorec viac kalórií spáliť ako prijať = správna cesta k chudnutiu. Ak patríte k tým, ktorí si počas dňa nevystačia s tromi hlavnými jedlami, máme pre vás zopár skvelých tipov.

CHUTNÉ A ZDRAVÉ TIPY NA DESIATU

OVSENÉ TYČINKY á la Zdenka Havettová

Suroviny:

  • 1 šálka ovsených vločiek (jemne mletých),
  • hrsť hrozienok,
  • hrsť lieskovcov alebo vlašských orechov,
  • 1 detská výživa (ideálne domácej výroby),
  • hrsť nasekanej horkej čokolády,
  • 3 PL medu,
  • štipka škorice, kurkumy a soli.

Postup: K vločkám pridáme med a detskú výživu, všetko premiešame. Zmiešame s hrozienkami, orechmi, soľou, kurkumou a škoricou. Vylejeme na menší plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180 stupňov Celzia asi 15 – 20 minút.

BANÁNOVÉ MUFFINY

Suroviny:

  • 2 šálky zmixovaných vločiek podľa vlastného výberu, prípadne mix viacerých druhov (napríklad špaldové v kombinácii s pohánkovými a ovsenými),
  • 2 veľmi zrelé banány,
  • 1/4 šálky rastlinného nápoja bez pridaných látok a zahusťovadiel,
  • 1 smotanový biely jogurt,
  • 4 PL javorového sirupu,
  • 1/2 prášku do pečiva bez fosfátov,
  • 2 vajíčka, podľa chuti kúsky horkej čokolády,
  • hrozienka,
  • vanilkový extrakt,
  • škorica…

Postup: V miske roztlačíme banány na kašu a zmiešame ich s pomletými vločkami. Následne postupne pridáme všetky ostatné suroviny. Nakoniec podľa chuti a fantázie primiešame napríklad hrozienka a horkú čokoládu. Cesto dáme do košíčkov na muffiny a pečieme pri teplote 180 stupňov približne 25 minút.

SLANÉ ŠPALDOVÉ TYČINKY SO SEMIENKAMI

Suroviny:

  • 150 g hladkej špaldovej múky,
  • 100 g celozrnnej špaldovej múky hladkej,
  • 1 ČL trstinového cukru,
  • 1 ČL prášku do pečiva bez fosfátov,
  • 100 ml extra panenského olivového oleja,
  • 120 ml teplej vody,
  • 1 vajíčko na potretie,
  • himalájska soľ,
  • semienka (sezamové, slnečnicové, ľanové, mak…).

Postup: Múky zmiešame s práškom do pečiva, pridáme štipku soli a cukor. Následne pridáme olej a vodu, vypracujeme cesto. Keď je dostatočne pružné, vyvaľkáme ho na hrúbku cca 3 milimetre. Vykrajujeme tyčinky, ktoré natrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme semiačkami. Pečieme pri teplote 180 stupňov Celzia približne 20 minút.

TIPY NA LAHODNÉ OLOVRANTY

CÍCEROVÁ NÁTIERKA S CELOZRNNÝM MACESOM

Suroviny:

  • 1 šálka uvareného cíceru,
  • 2 PL extra panenského olivového oleja,
  • nadrobno nakrájaná cibuľka,
  • soľ,
  • lahôdkové droždie,
  • bylinky podľa chuti.

Postup: Nadrobno nakrájanú cibuľku orestujeme na olivovom oleji, pridáme cícer a prehrejeme. Ochladenú zmes zmixujeme, dochutíme soľou, lahôdkovým droždím a bylinkami podľa chuti. Podávame s celozrnným macesom alebo kvalitným celozrnným pečivom.

ZDENKIN KOLÁČIK S DOMÁCIMI VIŠŇAMI

Suroviny:

  • 1 šálka špaldovej múky,
  • 1/2 šálky karobového prášku alebo kakaa,
  • 1 ČL prášku do pečiva bez fosfátov,
  • 1/2 šálky cukru z kokosových kvetov (trstinový),
  • šálka zaváraných višní (domácich, môžete skúsiť aj iné ovocie),
  • 1 šálka šťavy z kompótu,
  • 3 PL kokosového oleja,
  • 3 vajcia,
  • nasekaná čokoláda,
  • štipka soli a kurkumy.

Postup: V jednej miske zmiešame cukor, múku, karob, soľ, kurkumu a prášok do pečiva. V druhej miske vajíčka, kokosový olej a postupne primiešame aj šťavu z višní. K mokrej zmesi primiešavame suchú. Zmes by mala mať hutnú konzistenciu. Nakoniec pridáme višne aj nasekanú čokoládu. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme cca 15 minút pri teplote 180 stupňov Celzia. Koláčik môže kvôli roztopenej čokoláde vyzerať ako nedopečený, tak sa nezľaknite.

VAJÍČKOVÉ MUFFINY S HRÁŠKOM A ŠPENÁTOM

Suroviny:

  • 6 – 8 vajíčok,
  • 1/2 šálky zeleného hrášku,
  • 1/2 šálky špenátu,
  • cibuľka a cesnak,
  • celozrnná špaldová krupica na zahustenie (cca 1/2 šálky),
  • 5 PL strúhaného parmezánu,
  • lahôdkové droždie,
  • bylinky na dochutenie.

Postup: Vajíčka rozšľaháme vidličkou, pridáme zelený hrášok a nadrobno nakrájaný špenát (mimo sezóny môžeme použiť aj mrazenú zeleninu), cibuľku a cesnak. Podľa potreby zahustíme celozrnnou špaldovou krupicou. Nakoniec dochutíme strúhaným parmezánom, lahôdkovým droždím a bylinkami. „Cesto“ dáme do košíkov na muffiny a pri teplote 180 stupňov Celzia pečieme dozlatista.

Komentáre