Chutné a ZDRAVÉ TIPY na DESIATU a OLOVRANT
V súčasnosti panuje veľa polemík o tom koľko krát denne by sme vlastne mali jesť, pokiaľ chceme byť zdraví a udržať si štíhlu líniu. Potreby ľudí na počet jedál sa však rôznia nielen v závislosti od metabolizmu, chutí, ale aj od denného programu a kalorického výdaja.
Nie je pravda, že častejšou konzumáciou jedla skôr schudneme. Stále platí vzorec viac kalórií spáliť ako prijať = správna cesta k chudnutiu. Ak patríte k tým, ktorí si počas dňa nevystačia s tromi hlavnými jedlami, máme pre vás zopár skvelých tipov.
CHUTNÉ A ZDRAVÉ TIPY NA DESIATU
OVSENÉ TYČINKY á la Zdenka Havettová
Suroviny:
- 1 šálka ovsených vločiek (jemne mletých),
- hrsť hrozienok,
- hrsť lieskovcov alebo vlašských orechov,
- 1 detská výživa (ideálne domácej výroby),
- hrsť nasekanej horkej čokolády,
- 3 PL medu,
- štipka škorice, kurkumy a soli.
Postup: K vločkám pridáme med a detskú výživu, všetko premiešame. Zmiešame s hrozienkami, orechmi, soľou, kurkumou a škoricou. Vylejeme na menší plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180 stupňov Celzia asi 15 – 20 minút.
KRÁL ZELENINY: Cesnak v kuchyni aj v lekárničke
BANÁNOVÉ MUFFINY
Suroviny:
- 2 šálky zmixovaných vločiek podľa vlastného výberu, prípadne mix viacerých druhov (napríklad špaldové v kombinácii s pohánkovými a ovsenými),
- 2 veľmi zrelé banány,
- 1/4 šálky rastlinného nápoja bez pridaných látok a zahusťovadiel,
- 1 smotanový biely jogurt,
- 4 PL javorového sirupu,
- 1/2 prášku do pečiva bez fosfátov,
- 2 vajíčka, podľa chuti kúsky horkej čokolády,
- hrozienka,
- vanilkový extrakt,
- škorica…
Postup: V miske roztlačíme banány na kašu a zmiešame ich s pomletými vločkami. Následne postupne pridáme všetky ostatné suroviny. Nakoniec podľa chuti a fantázie primiešame napríklad hrozienka a horkú čokoládu. Cesto dáme do košíčkov na muffiny a pečieme pri teplote 180 stupňov približne 25 minút.
SLANÉ ŠPALDOVÉ TYČINKY SO SEMIENKAMI
Suroviny:
- 150 g hladkej špaldovej múky,
- 100 g celozrnnej špaldovej múky hladkej,
- 1 ČL trstinového cukru,
- 1 ČL prášku do pečiva bez fosfátov,
- 100 ml extra panenského olivového oleja,
- 120 ml teplej vody,
- 1 vajíčko na potretie,
- himalájska soľ,
- semienka (sezamové, slnečnicové, ľanové, mak…).
Postup: Múky zmiešame s práškom do pečiva, pridáme štipku soli a cukor. Následne pridáme olej a vodu, vypracujeme cesto. Keď je dostatočne pružné, vyvaľkáme ho na hrúbku cca 3 milimetre. Vykrajujeme tyčinky, ktoré natrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme semiačkami. Pečieme pri teplote 180 stupňov Celzia približne 20 minút.
TIPY NA LAHODNÉ OLOVRANTY
CÍCEROVÁ NÁTIERKA S CELOZRNNÝM MACESOM
Suroviny:
- 1 šálka uvareného cíceru,
- 2 PL extra panenského olivového oleja,
- nadrobno nakrájaná cibuľka,
- soľ,
- lahôdkové droždie,
- bylinky podľa chuti.
Postup: Nadrobno nakrájanú cibuľku orestujeme na olivovom oleji, pridáme cícer a prehrejeme. Ochladenú zmes zmixujeme, dochutíme soľou, lahôdkovým droždím a bylinkami podľa chuti. Podávame s celozrnným macesom alebo kvalitným celozrnným pečivom.
Prečo by vo vašom JEDÁLNIČKU nemali chýbať RYBY?
ZDENKIN KOLÁČIK S DOMÁCIMI VIŠŇAMI
Suroviny:
- 1 šálka špaldovej múky,
- 1/2 šálky karobového prášku alebo kakaa,
- 1 ČL prášku do pečiva bez fosfátov,
- 1/2 šálky cukru z kokosových kvetov (trstinový),
- šálka zaváraných višní (domácich, môžete skúsiť aj iné ovocie),
- 1 šálka šťavy z kompótu,
- 3 PL kokosového oleja,
- 3 vajcia,
- nasekaná čokoláda,
- štipka soli a kurkumy.
Postup: V jednej miske zmiešame cukor, múku, karob, soľ, kurkumu a prášok do pečiva. V druhej miske vajíčka, kokosový olej a postupne primiešame aj šťavu z višní. K mokrej zmesi primiešavame suchú. Zmes by mala mať hutnú konzistenciu. Nakoniec pridáme višne aj nasekanú čokoládu. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme cca 15 minút pri teplote 180 stupňov Celzia. Koláčik môže kvôli roztopenej čokoláde vyzerať ako nedopečený, tak sa nezľaknite.
VAJÍČKOVÉ MUFFINY S HRÁŠKOM A ŠPENÁTOM
Suroviny:
- 6 – 8 vajíčok,
- 1/2 šálky zeleného hrášku,
- 1/2 šálky špenátu,
- cibuľka a cesnak,
- celozrnná špaldová krupica na zahustenie (cca 1/2 šálky),
- 5 PL strúhaného parmezánu,
- lahôdkové droždie,
- bylinky na dochutenie.
Postup: Vajíčka rozšľaháme vidličkou, pridáme zelený hrášok a nadrobno nakrájaný špenát (mimo sezóny môžeme použiť aj mrazenú zeleninu), cibuľku a cesnak. Podľa potreby zahustíme celozrnnou špaldovou krupicou. Nakoniec dochutíme strúhaným parmezánom, lahôdkovým droždím a bylinkami. „Cesto“ dáme do košíkov na muffiny a pri teplote 180 stupňov Celzia pečieme dozlatista.