KRÁL ZELENINY: Cesnak v kuchyni aj v lekárničke

Jana Tesák Potomová | 6. Feb 2020
zdravie, fit, wellness, kondícia, cesnak, garlic, príprava, benefity, účinky, zdravo, strava, výživa

Cesnak kuchynský pravdepodobne pochádza zo strednej Ázie, kde bol vyšľachtený z divo rastúceho druhu Allium longicuspis. Poznali ho už v starom Egypte, z obdobia okolo roku 1500 pred naším letopočtom, odkiaľ sa o jeho pestovaní dozvedeli Gréci, Rimania a používali ho aj Babylončania. Tí verili, že jeho konzumácia posilňuje vojakov k odvahe a robí ich neporaziteľnými.

Pythagoras prehlásil cesnak za kráľa zeleniny a židovský talmud si cení cesnak takto: ,,Sýti a zahrieva telo, tvár po ňom žiari, množí spermie a ničí črevné parazity.“ Dnes patrí medzi najdôležitejšiu zeleninu, pochutinu, koreninu a liečivú rastlinu vôbec. Svoje využitie nachádza v gastronómii, farmácii, kozmetike a, samozrejme, v ľudovom liečiteľstve. U nás je možné pestovať cesnak skoro na celom území. V obchode a na trhu môžeme zakúpiť cesnak domáci, ktorý býva poväčšine silnejší, pálivejší a viac aromatický než cesnak dovezený zo zahraničia. Svojím zovňajškom ide o pomerne nenápadnú plodinu s veľkým potenciálom v súčasnosti, ale aj budúcnosti.

 

 

ODRODY KUCHYNSKÉHO CESNAKU

PALIČIAKY: pravidelne vytvárajú kvetné stvoly zakončené kvetnými lôžkami, v ktorých sa vytvárajú pacibuľky. Šupky paličiakov mávajú purpurovú farbu. Je to odroda, ktorú sa väčšinou odporúča vysádzať na jeseň.

NEPALIČIAKY: nevytvárajú kvetné stvoly. Šupky nepaličiakov bývajú jasnobiele. Odroda cesnaku vysádzaná na jar.

Pri liečbe cesnakom nám nebude stačiť zjesť jeden malý strúčik cesnaku denne, svoju silu prejaví len pri konzumácii vo väčšom množstve. Podľa odborníkov sú akurát dva až tri stredné strúčiky cesnaku denne. No v prvé dni postačí aj jeden, aby si telo na nový a pravidelný príjem látok zvyklo. Práve takéto dávkovanie už aj v krátkej dobe účinne pomáha v boji s infekciou či iným problémom.

Najlepšie je zjesť strúčik čerstvého cesnaku len tak a dobre pohrýzť alebo si ho podrviť a zjesť.

Avšak nie každý niečo také znesie. Pomôcť si teda môžete tak, že čerstvý cesnak pridáte do niečoho, čo máte radi, napríklad med, kyslú kapustu, čalamádu, mäso, tvaroh, kyslú smotanu a iné, alebo ho niečím zapijete, napríklad kefírom. Tepelným spracovaním sa výrazná chuť aj účinky cesnaku strácajú. Cesnak obsahuje dve významné zlúčeniny, a to aminokyselinu s názvom alicín a enzým na báze bielkoviny zvaný alináza. Alicín je prchavá látka, ktorá prežíva len niekoľko hodín. Je to silné prírodné antibiotikum a asi jednou päťdesiatinou je taký silný ako penicilín.

Okrem základných zlúčenín obsahuje aj desať rôznych prírodných cukrov, vrátane fruktózy a glukózy, tiež veľké množstvo minerálov, ako je železo, zinok, vápnik, mangán, ale aj hliník, meď či selén. Aj vďaka týmto všetkým látkam má cesnak skutočne silnú liečivú moc. Vnútri tela pracuje tak, že podporuje schopnosť bielych krviniek bojovať s infekciami a stimuluje všetky imunitné bunky v organizme, ktoré sú dôležité pri boji ako s vírusovou, tak i s bakteriálnou infekciou. Na základe dlhoročných skúseností ľudí i odborníkov a tiež vďaka mnohým štúdiám je preukázané, že cesnak môže byť mimoriadne prospešný nielen v rámci prevencie, ale aj pri liečbe mnohých ochorení.

ÚČINKY NA ZDRAVIE:

  • Posilňuje imunitný systém
  • Detoxikuje organizmus
  • Pomáha pri chudnutí
  • Odstraňuje z tela ťažké kovy
  • Má antibakteriálne účinky a tým funguje ako prírodné antibiotikum
  • Odstraňuje vírusy aj parazity
  • Vplyv na obehový systém:
  • zlepšuje priechodnosť ciev
  • znižuje vysoký cholesterol v krvi
  • jeho konzumácia sa odporúča po prekonaní mozgovej príhody
  • znižuje vysoký krvný tlak
  • udržiava stálu hladinu cukru v krvi
  • síra zabraňuje zrážaniu krvi a tvorbe krvných zrazenín
  • Vplyv na dýchací systém:
  • prečisťuje horné dýchacie cesty – odhlieňuje
  • urýchľuje proces liečby nádchy a prechladnutia
  • znižuje riziko rakoviny pľúc
  • upokojí podráždené hrdlo
  • v minulosti slúžil na liečbu tuberkulózy
  • Vplyv na tráviaci trakt:
  • znižuje riziko rakoviny pažeráka, žalúdka a aj hrubého čreva
  • tlmí bolesť zubov a lieči zápal
  • hráni pred zápchami i hnačkami
  • Vplyv na tehotenstvo:
  • znižuje riziko preeklampsie
  • stimuluje zdravý vývoj dieťaťa
  • znižuje riziko komplikácií pri pôrode
  • znižuje riziko nízkej pôrodnej hmotnosti dieťaťa
  • Vplyv na impotenciu:
  • odpradávna známe afrodiziakum
  • podporuje lepšie prekrvenie pohlavných orgánov
  • pozitívne ovplyvňuje mechanizmu mužskej erekcie
  • chráni vnútro pohlavného systému ženy pred rozmnožením nechcených baktérií či kvasiniek.

Pozor na NEBEZPEČNÉ KOMBINÁCIE!

Dlhodobé užívanie alebo nárazovo vysoké dávky cesnaku môžu vyvolať u niektorých ľudí zvracanie či hnačky. U ľudí s nízkym krvným tlakom je možná nevoľnosť až mdloby. Určite by sme to s cesnakom nemali preháňať, ak trpíme zvýšenou činnosťou štítnej žľazy, zápalom žalúdka, či máme žalúdočný vred. Látky obsiahnuté v cesnaku by mám pri pravidelnej konzumácii mohli skomplikovať zdravotný stav. Rovnako by sme mali byť obozretní aj pri bežnej liečbe napríklad chrípky, horúčky či bolesti. Mali by ste si vybrať, či využijete dary prírody alebo či sa budete liečiť liekmi z lekárne.

Cesnak totiž posilňuje účinok liekov znižujúcich bolesť, horúčku a zápal, medzi ktoré patrí aj acylpyrín, ibuprofén, diklofenak či paracetamol. Látky obsiahnuté v cesnaku tiež znásobujú účinok liekov proti zrážanlivosti krvi – antikoagulantov, proti vysokému krvnému tlaku – antihypertenzíva, či viacerých liekov pôsobiacich na pečeňový metabolizmus, a to s týmito liečivami: cimetidín, ciprofloxacín, klaritromycín, diltiazem, enoxacín, erytromycín, fluoxetín, fluvoxamín, itrakonazol, ketokonazol, paroxetín, ritonavir, nefazodon. Ak pravidelne užívame tieto lieky, môže sa stať, že vplyvom konzumácie väčšieho množstva cesnaku môžeme mať v istom momente v tele viac účinnej látky, než by sme mali alebo sa predĺži účinnosť lieku. A to môže byť veľmi nebezpečné.

Ako si poradiť S NEŽIADUCIM ZÁPACHOM Z ÚST?

Francúzsky spisovateľ Bernard de Saint-Pierre sa o cesnaku vyjadril takto: ,,Cesnak, jeho vôňa je neobľúbená u našich nežných priateliek, no je najúčinnejší prostriedok proti všetkým trápeniam a nervovým ťažkostiam, ktorých sú naše priateľky príčinou. Preto nedajme na vôňu, ale hľaďme na svoje zdravie.“ Pri narušení bunečnej steny kuchynského cesnaku sa silica nazvaná alicín mení na kyselinu pyruvovú a kyselinu dipropensulfenovú, ktoré sa hneď transformujú na alicín. Alicín na vzduchu oxiduje na diallyldisulfid. Vďaka tejto reakcii vzniká charakteristická cesnaková aróma, ktorá je súčasťou lahodnej vône jedál z kuchýň celého sveta.

No po dobrom jedle vôňa cesnaku je nepríjemná v našom dychu, pre nás, aj pre okolie. Na jeho odstránenie poslúži jednoduchá rada. Po konzumácii cesnaku alebo jedla s jeho obsahom vypijeme trochu mlieka a rozžujeme jedno zrnko kávy alebo trochu petržlenovej vňate. Cesnak často pridávame do polievok, omáčok, marinád na mäso. Ale čo tak vychutnať si jeho plnú chuť a silu v jeho čerstvej podobe?