Čo hovorí na pitie mlieka AJURVÉDA?

Redakcia | 23. august 2018
Čo hovorí na pitie mlieka AJURVÉDA?

Ajurvéda je považovaná za jeden z najstarších liečebných systémov. Mlieko síce úplne neodmieta, no má isté zásady.

Ajurvédu uznáva aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) ako účinný medicínsky systém, založený na rovnováhe troch životných energií – tela, mysle a duše.

Viete, čo znamená ajurvéda?
Prečítajte si tiež:

Viete, čo znamená ajurvéda?

AJURVÉDA – dôležitý je spôsob prípravy mlieka i čas

Za jeden z najstarších liečebných systémov na svete je považovaná ajurvéda, ktorá má svoje korene v Indii. Podľa tohto učenia treba chorobám predchádzať a pri ich liečbe hľadať skutočnú príčinu. Ajurvédu uznáva aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) ako účinný medicínsky systém, založený na rovnováhe troch životných energií – tela, mysle a duše.

Aký má názor ajurvéda na mlieko?

OJAS - najjemnejšia časť stráveného materiálu, ľahko absorbovateľná v ľudskom tele bez akéhokoľvek zlého vplyvu.

Odpovedá Robin Raj F, ajurvédsky lekár:

„Od dávnych čias je mlieko považované za kompletnú potravu, ktorá obsahuje všetko, čo ľudské telo potrebuje. Mlieko je najdôležitejším faktorom pre generovanie OJAS (t.j. najjemnejšia časť stráveného materiálu, ľahko absorbovateľná v ľudskom tele bez akéhokoľvek zlého vplyvu).

Ojas dodáva fyziologické a psychické sily, prispieva k hladkej a zdravej farbe pleti, podporuje tkanivá a kosti a má omladzovacie účinky.“ Podľa ajurvédy je prírodné čerstvé mlieko ťažko stráviteľné. Táto jeho „nestráviteľnosť“ súvisí so živlom zeme.

Objasňuje R. Raj: „Aby sa stalo ľahšie stráviteľným, je potrebné pridať do neho rovnaké množstvo vody a priviesť ho do varu (kým nie je na povrchu spenené). Procesom varenia sa jeho „ťažoba“ (predstavujúca prvok zeme) vyparí.

  • Podľa tejto teórie je takto pripravené mlieko vhodné pre deti, starých ľudí, aj tehotné ženy.
  • Ak je konzumované v takto pripravenej podobe od detstva, nemalo by dochádzať k vzniku mliečnej intolerancie.

K stráviteľnosti mlieka môže prispieť aj malý kúsok zázvoru, ktorý sa odporúča pridať počas varenia. Štipka kurkumy a čierneho korenia zasa napomôžu k detoxikácii.“

Mlieko konzumujte teplé

Podľa ajurvédy sa má mlieko konzumovať teplé. „Jeho požívanie v ranných a neskorých večerných hodinách prispieva k zvýšenej tvorbe hlienu, a to môže spôsobiť rôzne ťažkosti ako vznik nádchy, poruchy trávenia, nechutenstvo, nutkanie na zvracanie a pod.

Požívanie mlieka v kombinácii s medom alebo rybou sa neodporúča, pretože táto kombinácia môže pôsobiť ako otrava. Kombinovanie mlieka s rybou prispieva k tvorbe psoriázy a infekcie pokožky hlavy.

Pitie teplého mlieka 20 až 30 minút pred spaním však môže uľahčiť zaspávanie. Ak sa teda dodržiava spôsob prípravy mlieka, čas požívania a nekombinuje sa s nesprávnymi potravinami, môže byť súčasťou zdravého životného štýlu.“

Súčasná konzumná spoločnosť sa už prestáva riadiť otázkou: „Koľko mlieka je potrebné piť?“ a skôr rieši dilemu: „Budeme zdraví aj bez mlieka?