ČO jesť po tréningu?

Redakcia | 4. marec 2019
ČO jesť po tréningu?

Doplnenie paliva ako súčasť prípravy i fázy po tréningu je nevyhnutnosťou zdravého životného štýlu.

Doplňte si cukor

Po tréningu by ste teda nemali zabúdať na doplnenie glykogénu, a teda cukru, ktorý telo pri pohybe okamžite využíva. Na jeden kilogram vašej hmotnosti by ste mali 30 – 60 minút po tréningu prijať 1 gram sacharidov.

Môžu to byť celozrnné cestoviny, ryža, pečivo, či strukoviny. Pred ranným tréningom je tiež vhodné niečo do úst dostať, nemusí to však byť jedlo príliš kalorické, stačí ľahké ovocie ako jablko, prípadne ovsená, špaldová, pohánková, či iná kaša s ovocím.

Na večeru bielkoviny

Vo večerných hodinách je najideálnejšou kombináciou vláknina spolu s bielkovinami. Čím intenzívnejší a pravidelnejší tréning, tým väčšie sústredenie na príjem proteínov. Bez nich sa svalstvo nezregeneruje a hrozia natrhnutia, preťaženia a mnohé zranenia. Vajíčka, strukoviny, cottage syr, tvaroh, ryby, hydina v kombinácii so šalátom, či grilovanou zeleninou je výborným tipom na ľahkú a výdatnú večeru.

V rámci tréningov by ste nemali opomínať ani vyšší príjem minerálov, ktoré telo stráca potením, dodanie pitného režimu, ale aj vitamínov C a D. Pri miernom preťažení osoží horčík a zinok, pri väčších bolestiach majte poruke špeciálny krém určený na uvoľnenie svalstva.

V boji proti únave svalstva stavte na kurkumu, špenát, mandle, vlašské orechy, ananás, papriku, višne, či kúsok kvalitnej horkej čokolády.

Fotogaléria