Domáca lekárnička: Zdravý kokos s nádychom Vianoc

Zuzana Paprskárová | 15. december 2021
Domáca lekárnička: Zdravý kokos s nádychom Vianoc

Pamätáte si tie časy dávno minulé, pre naše deti nepredstaviteľné, keď dominantou vianočnej misy s ovocím v každej domácnosti bol kokos? Taký exotický a výnimočný, bijúc sa o prvenstvo s ananásom. Vianoce, keď sa rodina zišla pri sviatočnom stole, dali hlavy dokopy a špekulovali, ako toto hnedé čudo otvoriť, rozbiť, rozvŕtať a skonzumovať.

Ovocie, zelenina či orech?

Plodom kokosovej palmy je kokosový orech vajcového tvaru. Jedna palma dosiahne úrodu až 60 kokosových orechov. Hoci by sme kokosový orech s prehľadom ihneď zaradili medzi orechy, záver je prekvapivý. Z botanického hľadiska totiž ide o kôstkovicu, a preto sa oficiálne medzi orechy neradí.

Najcennejšia časť plodu sa ukrýva, ako inak, pod škrupinou. Ide o vrstvu endospermu, jadra. V nej sa nachádza kokosová voda, ktorá sa pri skladovaní aj dozrievaní vstrebáva. Obsahuje asi 42 % oleja, 4 – 5 % bielkovín a okolo 13 % sacharidov. Má pevnú, chrumkavú konzistenciu, mierne sladkastú chuť a príjemnú kokosovú arómu. Kokos sa konzumuje čerstvý ako chutné ovocie i kaloricky hodnotná potravina.

Sušením sa endosperm zbavuje vody a mení sa na tzv. kopru, usušenú kokosovú dreň. Obsahuje asi  7 % vody a 62 – 65 % oleja. Z 1 000 plodov sa získa približne 225 kg kopry, z ktorej sa dá vylisovať 95 litrov kvalitného kokosového oleja. U nás sa predáva strúhaná, tak ako strúhaný kokos bežne poznáme.

Kokosová voda je jedným z najlepších vodičov elektrického prúdu, ktoré sa vyskytujú vo voľnej prírode.

Mladý verzus hnedý kokos

Klasický hnedý kokosový orech poznáme všetci. Má tri tzv. oká, z ktorých dve sú slepé. Na rozdiel od neho, mladý kokos nie je u nás natoľko rozšírený. Má mäkký zelený obal a môže obsahovať až 400 ml kokosovej vody. Táto ľahko stráviteľná, výživná tekutina obsahuje množstvo vitamínov, minerálov, je zdrojom draslíka, horčíka, vápnika, fosforu, enzýmov, elektrolytov a aminokyselín. Liter kokosovej vody obsahuje približne 300 mg horčíka. Zmixovaním kokosovej vody a dužiny získame lahodné kokosové mlieko. Neobsahuje takmer žiaden tuk. Mladý kokos má veľmi mäkkú vnútornú dužinu, ktorá sa dá ľahko nabrať lyžicou.

Univerzálna superpotravina – kokosový olej

Nasýti aj uhasí smäd. Obsahuje množstvo výživných látok, vitamínov, predovšetkým skupiny B, vitamín C. V prípade kokosového oleja hovoríme o kvalitnom a univerzálnom tuku. Tento rastlinný olej mení svoje skupenstvo ako chameleón. Biely tuhý tuk, ktorý odoláva oxidácii a zmenám farby, prechádza do číreho tekutého skupenstva približne pri teplote 25 °C.

V chladničke stuhne, pri izbovej teplote zvykne byť tekutý. Obsahuje až 90 % nasýtených tukov obsahujúcich nasýtené mastné kyseliny. Kokosový olej je výnimočný obsahom mastnej kyseliny laurovej. Kyselina laurová má prirodzené antivírové účinky. Táto mastná kyselina sa vyskytuje napríklad v materskom mlieku, kde slúži ako ľahko stráviteľná zložka a zároveň má za úlohu chrániť imunitný systém proti vírusom a infekciám.

kokos

Kokosový cukor ako prírodná alternatíva sladidiel

Kokosový cukor sa získava z nektáru kokosových kvetov. Kľúčový je fakt, že sa nevyrába rafináciou.  Má podstatne nižší glykemický index ako biely aj trstinový cukor a zároveň má vyššiu mieru sladivosti, pocit "sladkosti" je z neho skutočne vyšší, spotrebujeme ho teda pri sladení oveľa menej. Na Slovensku sa začal objavovať okolo roku 2011, čo úzko súviselo s témou zdravšieho stravovania a sladenia a zároveň hľadania náhrad cukru pre diabetikov. Má jemnú karamelovú chuť, obsahuje vitamíny, minerály, aminokyseliny. Zaraďuje sa medzi najzdravšie sladidlá.

Glykemický index kokosového cukru je 35, oproti iným cukrom má výrazne vyšší podiel draslíka, dusíka, horčíka, sodíka, fosforu, chlóru, železa a vitamínu C. Obsahuje tiež vitamín B1, vápnik, meď, mangán. Je alternatívou sladenia kávy, čaju, výborne využiteľný je na pečenie koláčov. Vďaka vyššej sladivosti je odporúčané dávkovanie 1:3 oproti bežným cukrom. Farba kvalitného kokosového cukru by mala byť v škále od tmavožltej po svetlohnedú. Tmavšia hnedá farba mu uberá na kvalite.

Konzumácia kokosu je prospešná: 

  • pôsobí proti odvápneniu kostí a osteoporóze,
  • bolestiach pohybového aparátu,
  • posilňuje imunitný systém,
  • pôsobí antivírusovo,
  • má antimykotické účinky,
  • pomôže pri črevných problémoch,
  • pomáha zvyšovať hladinu "dobrého" cholesterolu,
  • zlepšuje vstrebávanie vápnika a horčíka,
  • podporuje činnosť štítnej žľazy,
  • zrýchľuje metabolizmus,
  • stimuluje tvorbu materského mlieka.

KOKOS pre zdravé vlasy

Konzumácia kokosu prospieva pri lámavosti vlasov a nechtov. Zábal z kokosového oleja pomôže vlasom bez lesku a vitality. Oceníte ho najmä v zimnom období, kedy sú vlasy často zaťažované nosením čiapok. Zábal pomôže aj pri trápení s rozštiepenými končekmi vlasov. Kokosový olej zľahka naneste predovšetkým na končeky vlasov. Pokožku vlasov vynechajte. Vlasy zabaľte do uteráka a nechajte hodinu pôsobiť. Dôkladne opláchnite, vlasy následne umyte a ošetrite bežným spôsobom.

KOKOS na pleť i do kuchyne

Kokosový olej je tepelne stabilný až do 200 °C, preto sa neprepaľuje a je vhodný aj na smaženie. Palacinky alebo lievance pripravené na kokosovom oleji sú doslova lahôdkou. Spojenie jemnej chute s výbornou stráviteľnosťou  predurčuje kokosový olej na všestranné využitie v kuchyni. Navyše podporuje tvorbu zdravých hormónov, dodá energiu a redukuje pocit hladu.