Jahňacie mäso. Akými vlastnosťami sa môže pochváliť?

Jana Trundová | 19. jún 2017
Jahňacie mäso. Akými vlastnosťami sa môže pochváliť?

Šťavnaté krehké jahňacie mäso výraznej chuti oslavuje svoj návrat do našej kuchyne. Ešte za čias prvej republiky bolo jej slávnostnou, hoci bežnou súčasťou, a to ako v horských dedinách, tak v meštianskych domoch.

Patrilo totiž medzi symboly jarnej sily, mladej energie. Jahňacie je delikátnou verziou baranieho, do ktorého patrí mäso oviec a baranov. Dôležité je vedieť niekoľko skutočností. Staršie kusy majú výraznú červenú až tmavočervenú farbu, jahňacie svetločervenú, niekedy v lososovom odtieni.

Jahňacie mäso je mimoriadne cenným zdrojom bielkovín, zo sto gramov chudého mäsa tvoria štvrtinu, aj viac. Obsahuje tiež veľa vitamínov radu B, vitamínu D a zinku.

Ako najlepšie vybrať jahňacie?

Poučme sa u odborníkov z Ústavu chovu a šľachtenia zvierat, Ústavu technológie potravín a Výskumného ústavu pre chov dobytka. Z ich výskumu vyplynulo, že najlákavejšie, najsviežejšie farebné odtiene má mäso zvierat mladších ako 150 dní, najkrehkejšie a najšťavnatejšie mäso však môžete čakať od jahniat starších ako 180 dní, najmenej prerastených tukom.

Takže, ak pri nákupe preferujete väčší podiel tuku z obavy, že by mäso nebolo dostatočne šťavnaté, v tomto prípade svoju voľbu dobre zvážte. O čom nemusíte rozmýšľať, sú ďalšie viditeľné známky. Určite sa vyhnite mäsu nepríjemne, až pokazene zapáchajúcemu, s krvnými podliatinami, úlomkami kostí, potrhanými svalmi.

Čítajte tiež: Stres ničí mäso. Kedy je mäso najzdravšie a najchutnejšie?

Prvotriednu kvalitu pre labužnícke jazýčky nečakajte od veľkých kusov, ktoré môžu lákať predstavou väčšieho množstva mäsa na pekáči. Ide o kusy vážiace okolo osemnásť až dvadsať kilogramov. Tiež nie je ideálne ani príliš mladé mäso, ktoré pochádza z mladšieho ako polročného kusu.

Niektorí znalci sa inšpirujú v Provensálsku, kde na slávnostnú hostinu môže doputovať jahňacie zo štvormesačných zvierat, čo je vraj doba, keď je mäso veľmi krehké, voňavé, a pritom už dostatočne šťavnatej, hlbokej chuti.

Dobré jahňacie mäso je v každom prípade suché na povrchu, má jasné, farebné červenkasté – nie ružové – odtiene, jeho povrchový tuk sa vyznačuje belavým odtieňom a voskovou štruktúrou. Ak je mäso ružové a tuk má žltú farbu, nekupujete už prvú akosť.

Ihneď po nákupe jahňacie uložte do chladu, nesmie prekročiť teplotu 7 stupňov Celzia, čo zníži jeho pH, a tým zvýši vaše šance získať ovácie stravníkov.

TIP: V prípade, že nakupujete čerstvo porazený kus, nechajte ho asi tri dni dozrieť. Na pečenie baranieho a jahňacieho mäsa sa najviac hodia stehno, karé a chrbát. Dusiť je najlepšie pliecko s krkom a variť bok.

Alebo by ste skôr iné mäsko? Hovädzie a teľacie mäso. Ktoré v jedálničku preferovať? Triky pre skvelý steak.