Jedálničkom ku krásnej pleti

Lucia Gáborová | 23. február 2021
Jedálničkom ku krásnej pleti

Možno aj vy ste niekedy kráčali po tŕnistej ceste nazvanej akné v dospelosti. Mali ste 30, alebo dokonca 40+ a na tvári sa vám jedna po druhej vyhadzovali nepríjemné boľavé vyrážky aj bez ohľadu na to, v ktorej fáze svojho cyklu ste sa aktuálne nachádzali. Skúšali ste rôzne séra, esencie a krémy, vodičky a mastičky, no nič z toho vám dlhodobo nepomáhalo. Napadlo vám niekedy pozrieť sa na problém komplexne a zamyslieť sa nad tým, či vám nepríjemný problém na tvári nespôsobuje to, čo konzumujete? Verte mi, že v mnohých prípadoch presne tam býva pes zakopaný.

Akné v dospelom veku

Trpí ním obrovské množstvo žien aj mužov. A nejde len o akné. Kožné problémy môžu zahŕňať rôzne druhy dermatitídy, psoriázu, ekzém či rosaceu. Nie všetky z uvedených kožných ochorení sú však ochorením kože samotnej. V mnohých prípadoch môže byť za nepriaznivým stavom pokožky ukrytý úplne iný dôvod súvisiaci so stavom nášho tráviaceho traktu. V takýchto prípadoch topické aplikovanie prípravkov stačiť nebude a my sa budeme musieť zveriť do rúk odborníkom.

Dobré a zlé baktérie

V našom tele je približne 40 miliónov baktérií a väčšina z nich sídli v našom črevnom ústrojenstve. Sú známe pod názvom črevná mikrobiota a ich skladba je pre zdravie celého nášho organizmu rozhodujúca. Pretože nie všetky sú pre nás žiaduce. A preto treba hľadať a pátrať hlbšie, pretože to, čo sa navonok tvári ako ekzém alebo akné, môže byť v skutočnosti syndróm dráždivého čreva alebo helikobakter. Najväčšími nepriateľmi priaznivej črevnej mikrobioty sú cukor, antibiotiká, stres a toxíny z prostredia.

Čo jesť pre zdravú črevnú mikroflóru

Náš jedálniček by mal byť pestrý, nemal by byť fixovaný na jeden typ jedál. Nevhodná strava sa môže prejaviť nielen na pleti, ale aj v podobe únavy až depresie, nafukovania, bolesti žalúdka a zápchy. Nanešťastie, životný štýl moderného človeka si vyžiadal svoju daň. Neraz len úchytkom ruky niečo do seba hodíme za volantom, či za obrazovkou počítača, nemáme čas pripraviť si zdravé a nutrične bohaté jedlo a už vôbec nemáme čas si ho vychutnať. Ak sme priveľmi zaneprázdnení, dbajme aspoň na to, aby sa náš denný prísun skladal s rôznych typov čerstvých potravín a najmä úplne eliminujme rafinovaný cukor a kravské mlieko.

Čerstvé ovocie a zelenina

Ovocie a zelenina sú najlepším zdrojom výživných látok pre zdravý tráviaci trakt. Majú vysoký podiel vlákniny. Do tejto skupiny patrí najmä bobuľové ovocie, banány, jablká, broskyne, figy, brusnice, granátové jablko, grapefruit, hrozno, ananás, kivi a avokádo. Zo zeleniny je to listová zelenina, špenát, brokolica, hrášok, špargľa, ružičkový kel, kyslá kapusta, fermentovaná zelenina.

Strukoviny, obilniny, orechy

Fazuľa a strukoviny tiež obsahujú veľmi vysoké množstvo vlákniny, rovnako ako aj orechy, najmä vlašské orechy a mandle. Všeobecne o konzumentoch najmä vegánskej stravy platí, že ich tráviaci trakt je spravidla osídlený priaznivými baktériami. Samozrejme, ak to nepreháňajú s cukrom.

Jogurt 

Zdá sa, že ľudia, ktorí pravidelne konzumujú jogurt, majú v črevách viac laktobacilov. Pozor však na jogurty s príchuťami, tie obsahujú zbytočne veľa cukru, a preto by ste sa mu mali radšej vyhnúť. Vždy zvoľte radšej biely probiotický jogurt. A nielen jogurt. Medzi potraviny rovnako priateľské k nášmu črevu patrí aj kefír a kombucha.

Sója

Do tejto skupiny patrí sójové mlieko, neochutené tofu, no najmä miso pasta. Miso sa vyrába z fermentovaných sójových bôbov a jačmeňa alebo ryže a obsahuje celý rad užitočných baktérií a enzýmov. V ázijskej kuchyni sa z misa pripravuje najmú chutná a výživná polievka, pridáva sa však aj do dresingov a marinád. Skvele sa hodí napríklad s lososom alebo tofu. Miso tvorí základ japonskej kuchyne a je vhodné doplniť ho do stravy, ak sa vyhýbate mlieku a mliečnym výrobkom.

Kvások

Kváskovanie je dnes nielen veľmi populárne, ale naozaj aj zdravé. Kváskový chlieb a pečivo sa nepripravuje kysnutím ako bežné pečivo, ale fermentáciou. Takto pripravený chlebík je nielen ľahšie stráviteľný, ale ak použijeme celozrnnú múku, ešte aj oveľa výživnejší. Ak máme problémy s pokožkou, bielej múke a výrobkom z nej by sme sa mali úplne vyhnúť.

Olivový olej

Črevné baktérie a mikróby majú rady stravu z mastných kyselín a polyfenolov. Tie sa nachádzajú aj v olivovom oleji, ktorý pomáha znižovať zápal čriev. Môžete ho použiť v podobe zálievky na šalát alebo ním pokvapkajte zeleninu pripravenú na pare. Olivový môže prospieť aj vášmu pankreasu znížením jeho potreby produkovať tráviace enzýmy.

Polyfenoly

Pre priaznivý stav črevnej mikroflóry by ste mali konzumovať potraviny bohaté na polyfenoly. Do tejto skupiny patrí hrozno, zelený čaj, mandle, bobuľové ovocie, cibuľa, brokolica, kakao a horká čokoláda, ale napríklad aj červené víno.

Probiotiká

Určite vám ich už niekedy lekár odporúčal po užívaní antibiotík. Sú to živé mikroorganizmy, ktoré môžu prospieť vášmu zdraviu zmenou celkového zloženia mikrobioty a podporením metabolizmu. O tom, ktoré budú vhodné pre vás, sa poraďte so svojím lekárom alebo lekárnikom.

Vo vašej životospráve by ste sa mali vyhnúť:

Agresívnej kozmetike

Pod týmto pojmom rozumieme buď príliš parfumovanú kozmetiku, alebo produkty so zložkami, ktoré predstavujú pre kožu potenciálne riziko podráždenia a vzniku dermatitídy. Vyberajte si šetrné kozmetické produkty priateľské k pokožke s jednoduchým zložením. Opäť vám výborne poradia v lekárni, ktorá sa špecializuje na kozmetické dermoznačky.

Silným čistiacim prípravkom

Nielenže by ste mali upratovať svoju domácnosť s použitím gumených rukavíc, ale treba si aj dobre vyberať prípravky, ktoré doma používate. Na to, aby vás niektoré produkty podráždili, ani nemusia prísť do kontaktu s pokožkou. Stačí, že nimi manipulujete a vaša koža, ako aj sliznice, môžu veľmi nepríjemne podráždiť. Vždy je lepšie vyberať si šetrnú alebo ekologickú drogériu.

Prachu a iným alergénom

Ak sa často pohybujete v prašnom prostredí, o to viac musíte dbať na dôkladné večerné čistenie pleti. Niekedy môže spustiť dermatitídu a ekzémy aj príliš parfumovaný prací prípravok či aviváž, najmä na uterákoch, ale aj na oblečení, pretože ho celý deň nosíte na sebe. Ak ste v poslednom čase zmenili niečo z vyššie uvedeného, odsledujte si, o ktorý produkt išlo, a ihneď ho prestaňte používať. Z toho dôvodu je dobré meniť vždy produkty len po jednom. Nie viacero naraz, aby ste vedeli vystopovať pôvodcu vašich kožných problémov.