Jeme zdravo: EGREŠE

Nina Bednáriková | 17. jún 2018
Jeme zdravo: EGREŠE

Leto je bohaté na čerstvé a veľmi príjemné ovocné chute.Egreše sú obľúbené vďaka svojej lahodnej chuti, vôni a obsahu látok prospešných pre náš organizmus. Čo sú zač a ako ich využiť pre svoj prospech a pôžitok?

Ovocie je nenahraditeľný zdroj vitamínov a minerálnych látok, ktoré sú pre človeka nesmierne dôležité a keďže práve dozrievajú chutné letné plody, treba ich využiť v prospech svojho zdravia.

Jeme zdravo: Ochutnajte MORUŠE
Prečítajte si tiež:

Jeme zdravo: Ochutnajte MORUŠE

EGREŠ OBYČAJNÝ

Egreš, ako ho všetci poznáme, alebo ríbezľa egrešová, je krík rastúci až do výšky 1 až 1,5 metra s ostnatými stonkami a guľatými plodmi trochu kyselkavej chuti. Jednotlivé odrody môžu mať zelené, žlté alebo červené sfarbenie.

Typická je pevná šupka a jemne „chĺpkový“ povrch. Takto ho pozná každý, ale málokto vie, že pochádza z Ruska a pestuje sa už od 16. storočia. Už vtedy sa používal v ľudovom liečiteľstve a hovorilo sa mu zelené jahody. Dnes patrí egreš medzi najskoršie bobuľoviny a má viac než 800 druhov.

Egreš obsahuje:

množstvo hodnotných cukrov, bielkoviny, sacharidy, vlákninu, dôležité minerály (draslík, fosfor, horčík, mangán, med, selén, sodík, vápnik, zinok, železo) a vitamíny (vitamín a, B1, B2, B6, C, E, B3, niacín), kyselinu listovú, kyselinu citrónovú, pektíny, ktoré prečisťujú krv.

Viete o tom, že egreše je možné pestovať aj na balkóne? Mať takúto bohatú rastlinu doma vôbec nie je ťažké, pretože pestovanie nie je náročné. Egreš potrebuje svetlo, slnko, pravidelné zalievanie a oporný kolík pre svoj rast.

Zdravotné účinky egrešov

  • podporujú trávenie, prečisťujú črevá a pozitívne vplývajú na pravidelnosť stolice
  • detoxikujú
  • majú odvodňujúce a močopudné účinky a podporujú funkčnosť obličiek a pečene
  • vhodné pri anémii
  • pozitívne vplývajú na zrak
  • pri vonkajšom použití dezinfikujú rany a urýchľujú ich hojenie

FIT a štýl TIP

Egrešová maska: Egreše ošúpte a dužinu pretlačte vidličkou. Pripravenú kašu naneste na tvár a nechajte pôsobiť približne 20 minút a opláchnite vodou.
Veľmi podobne si môžete pripraviť aj masku na vlasy, s tým rozdielom, že do zmesi pridáte aj olivový olej.

Zber a využitie plodov egreša

Prvé plody má už v polovici mája. Síce ešte nie sú celkom zrelé, ale práve tieto sú vhodné na kuchynské spracovanie a konzervovanie. Ide o tzv. zelený alebo prvý zber, kedy sa oberie len časť úrody. Krajšie plody vyššej kvality sa ponechávajú na úplné dozretie. Ďalším obdobím zberu je jún, júl až august, podľa odrody.

Egreše sú výživným zdrojom vitamínov a minerálov, atraktívnym ovocím na stôl i na prípravu džemov, kompótov, mrazených krémov a pást. Sú vhodné do nápojov, koláčov, smoothie, šalátov, kaší alebo ako príloha k mäsu, syru či rybám.

Egrešové čatní

Potrebujete: 1 kg egrešov, 300 g cukru, lyžičku soli, 200 ml octu, 2 strúčiky cesnaku, ½ lyžičky zázvoru, štipku mletého klinčeka, škorice, čierne korenie a čili.

egrese
 
Postup: Očistené egreše rozvarte. Pridajte všetky ingrediencie a za stáleho miešania varte ma miernom ohni približne 20 minút. Naplňte zaváracie poháre ešte horúcim čatní, uzavrite a otočte ich hore dnom. Takto ich nechajte vychladnúť.

Kedže čatní je indická omáčka výraznej a aromatickej chuti, koreninami nemusíte šetriť. Výborné je ako príloha k teplému či studenému mäsu alebo ako zdravá náhrada kečupu, horčice a iných omáčok.