0 Objednávka Prihlásenie
FIT štýl
Pomoc Ukrajine
fitstyl predplatne
  • Články
  • Recepty
  • Poradne
  • Súťaže
  • Diéty od A-Z
  • Objednávka
  • Challenge
  • Running team
  • FIT štýl
  • Články
  • Výživa

Jeme zdravo: EGREŠE

Nina Bednáriková | 17. jún 2018
Jeme zdravo: EGREŠE
foto: istockphoto.com

Leto je bohaté na čerstvé a veľmi príjemné ovocné chute.Egreše sú obľúbené vďaka svojej lahodnej chuti, vôni a obsahu látok prospešných pre náš organizmus. Čo sú zač a ako ich využiť pre svoj prospech a pôžitok?

Ovocie je nenahraditeľný zdroj vitamínov a minerálnych látok, ktoré sú pre človeka nesmierne dôležité a keďže práve dozrievajú chutné letné plody, treba ich využiť v prospech svojho zdravia.

Jeme zdravo: Ochutnajte MORUŠE
Prečítajte si tiež:

Jeme zdravo: Ochutnajte MORUŠE

EGREŠ OBYČAJNÝ

Egreš, ako ho všetci poznáme, alebo ríbezľa egrešová, je krík rastúci až do výšky 1 až 1,5 metra s ostnatými stonkami a guľatými plodmi trochu kyselkavej chuti. Jednotlivé odrody môžu mať zelené, žlté alebo červené sfarbenie.

Typická je pevná šupka a jemne „chĺpkový“ povrch. Takto ho pozná každý, ale málokto vie, že pochádza z Ruska a pestuje sa už od 16. storočia. Už vtedy sa používal v ľudovom liečiteľstve a hovorilo sa mu zelené jahody. Dnes patrí egreš medzi najskoršie bobuľoviny a má viac než 800 druhov.

Egreš obsahuje:

množstvo hodnotných cukrov, bielkoviny, sacharidy, vlákninu, dôležité minerály (draslík, fosfor, horčík, mangán, med, selén, sodík, vápnik, zinok, železo) a vitamíny (vitamín a, B1, B2, B6, C, E, B3, niacín), kyselinu listovú, kyselinu citrónovú, pektíny, ktoré prečisťujú krv.

Viete o tom, že egreše je možné pestovať aj na balkóne? Mať takúto bohatú rastlinu doma vôbec nie je ťažké, pretože pestovanie nie je náročné. Egreš potrebuje svetlo, slnko, pravidelné zalievanie a oporný kolík pre svoj rast.

Brusnicový džem - nekupujte, radšej si doma pripravte svoj vlastný
Prečítajte si tiež:

Brusnicový džem - nekupujte, radšej si doma pripravte svoj vlastný

Zdravotné účinky egrešov

  • podporujú trávenie, prečisťujú črevá a pozitívne vplývajú na pravidelnosť stolice
  • detoxikujú
  • majú odvodňujúce a močopudné účinky a podporujú funkčnosť obličiek a pečene
  • vhodné pri anémii
  • pozitívne vplývajú na zrak
  • pri vonkajšom použití dezinfikujú rany a urýchľujú ich hojenie

FIT a štýl TIP

Egrešová maska: Egreše ošúpte a dužinu pretlačte vidličkou. Pripravenú kašu naneste na tvár a nechajte pôsobiť približne 20 minút a opláchnite vodou.
Veľmi podobne si môžete pripraviť aj masku na vlasy, s tým rozdielom, že do zmesi pridáte aj olivový olej.

Zber a využitie plodov egreša

Prvé plody má už v polovici mája. Síce ešte nie sú celkom zrelé, ale práve tieto sú vhodné na kuchynské spracovanie a konzervovanie. Ide o tzv. zelený alebo prvý zber, kedy sa oberie len časť úrody. Krajšie plody vyššej kvality sa ponechávajú na úplné dozretie. Ďalším obdobím zberu je jún, júl až august, podľa odrody.

Egreše sú výživným zdrojom vitamínov a minerálov, atraktívnym ovocím na stôl i na prípravu džemov, kompótov, mrazených krémov a pást. Sú vhodné do nápojov, koláčov, smoothie, šalátov, kaší alebo ako príloha k mäsu, syru či rybám.

Egrešové čatní

Potrebujete: 1 kg egrešov, 300 g cukru, lyžičku soli, 200 ml octu, 2 strúčiky cesnaku, ½ lyžičky zázvoru, štipku mletého klinčeka, škorice, čierne korenie a čili.

egrese
 
Postup: Očistené egreše rozvarte. Pridajte všetky ingrediencie a za stáleho miešania varte ma miernom ohni približne 20 minút. Naplňte zaváracie poháre ešte horúcim čatní, uzavrite a otočte ich hore dnom. Takto ich nechajte vychladnúť.

Kedže čatní je indická omáčka výraznej a aromatickej chuti, koreninami nemusíte šetriť. Výborné je ako príloha k teplému či studenému mäsu alebo ako zdravá náhrada kečupu, horčice a iných omáčok.

Najobľúbenejšie články

24 hodín Týždeň Mesiac
  1. Ryžová diéta: Prečistite sa zvnútra
  2. Vhodné potraviny pri nízkohistamínovej diéte
  3. Domáca LEKÁRNIČKA: Pri dusivom KAŠLI pomôže MAJORÁN
  4. European Natural Cup 2025: Keď forma hovorí za všetko
  5. Žlčníková diéta: vhodné a nevhodné potraviny
  1. European Natural Cup 2025: Keď forma hovorí za všetko
  2. Domáca LEKÁRNIČKA: Pri dusivom KAŠLI pomôže MAJORÁN
  3. Ryžová diéta: Prečistite sa zvnútra
  4. Vhodné potraviny pri nízkohistamínovej diéte
  5. Bolesti chrbta: Ofúklo vás? TOTO vám pomôže
  1. Domáca LEKÁRNIČKA: Pri dusivom KAŠLI pomôže MAJORÁN
  2. Vhodné potraviny pri nízkohistamínovej diéte
  3. Ryžová diéta: Prečistite sa zvnútra
  4. European Natural Cup 2025: Keď forma hovorí za všetko
  5. Bolesti chrbta: Ofúklo vás? TOTO vám pomôže

Súťaže

Archív súťaží

Casopis fit styl online nahlad
Pre skvalitnenie poskytovaných služieb používame cookies. Ďalším pokračovaním prehliadania na portáli súhlasíte s Pravidlami používania portálu FIT štýl.

Odkazy

  • O nás
  • Inzercia
  • Kontakty
  • Spracovanie osobných údajov
  • Všeobecné podmienky používania portálu

Klub FIT štýl

Zaregistruj sa do Klubu FIT štýl a získaj prístup k zľavám, informáciám a súťažiam:

Operačný program Bratislavský Kraj
Ministerstvo Poľnohospodárstva a Rozvoja Vidieka
Slovenská Republika
Európska Únia

Tento projekt je spolufinancovaný Európskou Úniou z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja.

Copyright ©2025 ORBIS IN, s.r.o. | fitastyl.sk (on-line) ISSN 2644-6502

Prihlás sa do Klubu FIT štýl

Zaregistruj sa do Klubu FIT štýl a získaj prístup k zľavám, informáciám a súťažiam: