JOGURT: Najvýznamnejšia probiotická potravina

JOGURT: Najvýznamnejšia probiotická potravina
10.5.2018 v kategórii Výživa, autor Ing. Jana Tesák Potomová, foto: istockphoto.com

Jogurt pôsobí blahodarne na črevnú mikroflóru človeka a je spolu s acidofilným mliekom najvýznamnejšou probiotickou potravinou. Pomáha nahradiť v čreve cenné baktérie, zničené antibiotickou liečbou a podporuje imunitný systém

Jogurt zabraňuje v črevách bujneniu škodlivých baktérií a kvasiniek, ktoré často spôsobujú črevné infekcie.  Môže prinášať úľavu pri zápche, črevných ťažkostiach a hnačke. Udržuje bakteriálnu rovnováhu v hrubom čreve a tým chráni pred rakovinou. Pri niektorých dyspepsiách zmierňuje zápach z úst.

Jogurt spomaľuje starnutie

Vedeli ste, že Mečnikovove výskumy potvrdili prínos jogurtu k spomaleniu starnutia a posilnenie obranyschopnosti organizmu? „Jogurt zmení prirodzené neutrálne prostredie v črevách na ľahko kyslé, v ktorom sa oveľa horšie množia mikróby spôsobujúce črevné infekcie." Uznávaný vedec tak vtlačil jogurtu pečať výrobku prospešného pre zdravie.

Taktiež je užitočným zdrojom vápnika a fosforu pre zdravé kosti a zuby. Je účinnou prevenciou proti vzniku osteopénie a neskôr osteoporózy.

Obsahuje vitamín B2,  ktorý  hrá dôležitú úlohu pri telesnom raste. Taktiež stimuluje tvorbu hormónu štítnej žľazy, napomáha vstrebávaniu železa a obnove tvorby červených krviniek. Vitamín B12 je nevyhnutný pre správne fungovanie nervového systému. Jogurty s vysokým obsahom vlákniny sa odporúčajú pre ich schopnosť znižovať krvný cholesterol.

Jogurt môžu konzumovať aj ľudia s intoleranciou laktózy

Intolerancia laktózy trápi čoraz viac ľudí, ktorým v tráviacej sústave chýba enzým laktáza, a tak nedokážu stráviť mliečny cukor nazývaný laktóza. Ak konzumujete aj malé množstvo mlieka, spôsobí to nadúvanie, kŕče a hnačku. Jogurt obsahuje minimálne množstvo mliečneho cukru, a preto sú kvasné mliečne produkty tolerované lepšie než pitie mlieka.

Tip: Jednoduchý recept na jogurtovú nátierku

Ingrediencie:

  • Smotanový jogurt 500 ml

Postup:

  • Pripravíme si vyššiu misu a do nej položíme sitko. Do sitka vložíme čistú utierku, gázu, alebo bavlnenú plienku. Vylejeme na ňu biely jogurt a vložíme do chladničky na 24 hodín. Do misky stečie takmer celá srvátka z jogurtu a v sitku ostane hrudka krémovej nátierky.



Nátierku môžeme použiť na sladké dezerty, krémy, slané nátierky, alebo ju len tak zjesť. Ochutiť ju môžeme aj cesnakom, čili, chrenom, bylinkami, soľou, korením.

Srvátku nevylievame, je zdravá a dá sa využiť aj pri pečení domáceho chleba alebo pečiva.