Kúsok exotiky doma: Granátové jablko

Jana Tesák Potomová | 14. október 2022
Kúsok exotiky doma: Granátové jablko

Dovolenkové obdobie nám už skončilo, ale čo tak dopriať si trochu zdravej exotiky u nás doma? Granátové jablko je svieže, chutné, exotické, výživné. Odrádza vás jeho čistenie? Aj s tým vám radi poradíme, dokonca máme viacero spôsobov, len si vybrať ten svoj.

Granátovník púnsky (Punica granatum) je ovocný, menší, opadavý strom z čeľade vrbicovité, ktorý dorastá do výšky približne tri a pol metra. Jeho plod je granátové jablko, aromatické ovocie so sladkokyslou chuťou. Granátovník pochádza pôvodne z malého ostrova Sokotra pri pobreží Somálska, kde bol endemitom. Odtiaľ ho ľudia rozšírili cez Irán do celého Stredomoria, kde je už oddávna symbolom plodnosti.Odtiaľ ho ľudia rozšírili cez Irán do celého Stredomoria, kde je už oddávna symbolom plodnosti. 

Je to menší strom, ker, ktorý nájdeme hlavne v Stredomorí, Indii, Argentíne, USA a v celej Ázii. Granátové jablko je až 12 cm veľká bobuľa s nezvyčajnou vnútornou stavbou a guľatým šesťbokým tvarom. Pod tvrdou a hrubou šupkou sa nachádza päť až dvanásť puzdier, v ktorých sa v sladkom červenom, bielom či ružovom rôsolovitom miešku nachádzajú semená. Celkový počet semien v jednom plode spravidla presahuje 500 kusov



Existuje viacero spôsobov, ako správne očistiť granátové jablko, lebo, povedzme si úprimne,  nie je úplne jednoduché oddeliť šupu od semien.

1. Vezmeme si granátové jablko, vyrežeme z neho začiatok. Uvidíme začiatky stien, z ktorých sa jablko skladá, podľa nich nakrojíme granátové jablko tak, aby vznikli mesiačiky. Mesiačiky len jemne narežeme a vznikne nám hviezdica. Granátové jablko vezmeme nad misu a pomocou varechy vybúchame sladké semená, ktoré sa nám oddelia od blán a popadajú do misy.

2. Druhý spôsob je najšetrnejší k našej kuchyni, keďže s granátovým jablkom dokážeme narobiť i neporiadok. Jablko prekrojíte na polovicu. Každú polovicu narežeme rovnako ako pri prvom spôsobe, čiže na mesiačiky. Pripravíme si väčšiu misu s vodou a vložíme do nej časť granátového jablka. S prstami oddeľujeme pod vodou semená od šupy. Semená sa následne ponoria na dno, stačí ich len vybrať.

3. Tretí spôsob, ako toto ovocie očistiť je asi najbežnejší. Vezmeme si granátové jablko, prekrojíme ho na dve polovice a prstami jednoducho očistíme obe polovice a oddelíme semená od tvrdej šupy.

Ak skutočne nemáte trpezlivosť a nechce sa vám granátové jablko čistiť, niektoré supermarkety ponúkajú toto ovocie už očistené a zabalené v nádobách, alebo si môžete kúpiť semená sušené mrazom, ktoré sú tiež veľmi chutné a výživné. 



Zaujímavosť na záver: Vedeli ste, že šupka z granátových jabĺk sa používa na farbenie kože a kobercov? Získava sa z nej červeno-hnedé a citrónovo-žlté rastlinné farbivo, ktoré sa následne aplikuje na orientálne koberce. Preto pri čistení tohto ovocia si určite dávajte pozor na škvrny od šťavy na oblečení alebo koberci – ťažko sa odstraňujú. Ak ste sa už náhodou zašpinili, zaručene pomôže citrónová šťava.