Medvedí cesnak je tu, využite tento dar prírody naplno

Redakcia | 26. marec 2019
medvedí cesnak, účinky, využitie, pesto, polievka, recept, jar, plodiny

Medvedí cesnak neodmysliteľne patrí k jari a okrem lahodnej chuti je výborným pomocníkom pri detoxikácii organizmu. Nie nadarmo sa traduje, že ho po zimnom spánku vyhľadávajú medvede, pretože im prečistí krv i črevá, povzbudí imunitu a metabolizmus. Tým ale pozitívne účinky tejto chutnej rastliny ani zďaleka nekončia. Pozrite, kde všade je možné ho využiť.

Polievka, ktorá zahreje

Príprava polievky z medvedieho cesnaku je veľmi jednoduchá a nezaberie veľa času. Pozrite si náš recept tu:

Medvedie pesto

Výhodou medvedieho cesnaku je nepochybne jeho rozmanité využite v kuchyni. Medvedie pesto bude výborným spoločníkom k cestovinám, kuskusu, ryži, alebo len ako nátierka na chlieb či celozrnný snack. Pár hrstí Medvedieho cesnaku roztlačte alebo rozmixujte s hrsťou píniových orieškov, či kešu a rovnakým množstvom parmezánu. Pridajte extra panenský olivový olej, soľ a korenie.

Pokiaľ pesto nespotrebujete celé, uskladnite ho v menšej sklenenej uzatvárateľnej nádobe a zalejte tenkou vrstvou olivového oleja. Vydržať by vám tak malo ešte ďalší mesiac.

Pomoc pre fajčiarov

Látky obsiahnuté v Medveďom cesnaku sa zídu aj fajčiarom, pretože eliminujú negatívne účinky neduhu na ľudský organizmus. Podobne pozitívny vplyv má rastlinka aj na problémy s dýchacím ústrojenstvom, a to najmä, ak vás trápi zápal priedušiek či vykašliavanie hlienu.

Šťava na dobrý spánok

Možno ste netušili, že Medvedí cesnak pôsobí upokojujúco, podporuje pamäť, účinkuje proti úzkosti a skľúčenosti, dokonca i proti závratom. Vylisovaná či odšťavnená tekutina (stačí glg) z mladých, čerstvých lístkov je vhodná pred spaním alebo počas psychicky náročných období. Okrem upokojenia organizmu osoží viacerými spôsobmi. Napríklad povzbudí činnosť hormonálnych žliaz, zmierni prípadné bolesti hlavy, pomôže pri ženských problémy.

Ďalšou alternatívou šťavy je i víno z Medvedieho cesnaku. Stačí, ak menšiu hrsť nadrobno nakrájaných lístkov krátko povaríte s dvoma decilitrami bieleho vína. Následne tekutinu preceďte a dochuťte medom. Pár lyžičiek vína pomôže pri problémoch s dýchacími cestami.

Zasaďte si vlastný

Ak túžite po zbere vlastných lístkov, môžete si Medvedí cesnak vysadiť aj v záhradke. Rastlinka preferuje zatienené stanovisko, vyrastá a kvitne skoro na jar. Medvedí cesnak je cibuľovitá rastlina, ktorá sa množí semenom. Najlepšie je vysievať ju v časoch po dozretí. Dopestovať sa dá dokonca aj na balkóne.

Pokiaľ sa rozhodnete ísť nazbierať cesnak do voľnej prírody vyhľadávajte vlhké lúky bohaté na humus. Rastlinku zacítite ešte skôr, ako ju zbadáte a vôňa je aj jedným z jej hlavných poznávacích znamení. Silná, výrazná cesnaková aróma vám pri zbere pomôže nepomýliť si rastlinku s lístkami konvalinky, na ktorú sa síce ponáša, je však jedovatá! Dávajte si preto pozor, a „majte nos na stopkách“.