Neviete, akú múku na čo použiť? My vám poradíme.
Chcete to skúsiť v zdravej variante, ale neviete akú múku na čo použiť? Nuž, dnes to môže byť naozaj dilema. Pozrite si prehľad tých najčastejšie používaných dnes "moderných" múk.
Celozrnná múka
- múka z celých rozomletých zŕn. Má vysokú nutričnú hodnotu a kratšiu dobu trvanlivosti. Pri nákupe vždy sledujte dátum výroby a spotrebujte ju do piatich mesiacov, v teplom období do štvrť roka. Optimálne podmienky pre skladovanie sú sucho a teplota okolo 15 stupňov Celzia.
Biela múka
- múka z rozomletého obilného múčneho jadra je bohatá na lepok. Cesto s ňou najlepšie kysne, je ľahšie, nadýchanejšie a oveľa dlhšie vydrží v špajze. Oproti múke celozrnnej je však nutrične chudobná, nakŕmi, avšak bez žiaducej porcie vitamínov, minerálov a ďalších látok. Tiež prudko rozhojdáva hladinu cukru v krvi. Je najstráviteľnejšia.
Mohlo by vás zaujať: Prečo sa nevieme vzdať bielej múky?
Bio múka
- vyrába sa z obilnín pochádzajúcich z certifikovaného ekologického poľnohospodárstva. Dáva istotu, že vo vonkajšom obale zrna nezostanú stopy po pesticídoch. Celozrnný variant nie je podmienkou, bio však naň vsádza.
Prečítajte si o špalde: Prastará Špalda
Múky bez gluténu
- múka , v ktorej nie je ani stopy po lepku, čiže gluténe, ktorý dodáva cestu pružnosť. Sem sa zaraďuje dlhý rad mletých výrobkov z obilnín, ktoré český a slovenský trh v posledných rokoch objavuje – napríklad múka:
- kukuričná (jemná, tvárna, ale rýchlo žltnúca)
- sójová (dobre sa s ňou pracuje, ale bleskovo sa pripaľuje)
- amarantová (vysoký obsah proteínu, je preto skvelá do zeleninových jedál, napríklad placiek alebo fašírok)
- pohánková (nehodí sa do koláčov a iných múčnikov žiadajúcich sladkú ľahkosť)
- ryžová (ľahká, jemná, vhodná skôr do placiek a sušienok, než koláčov)
- gaštanová (nutrične veľmi bohatá, na rozdiel od Slovenska, v Česku oveľa ťažšie zohnateľná)
- múka z quinoy (pre vysoký obsah bielkovín optimálna pre vegetariánov)
- múka zo slzovky - pre zástancov tradičnej čínskej medicíny
- kokosová múka - obľúbená ako náhrada múky v paleo a nízkosacharidových diétach
Ako na to? Čítajte: Tipy ako zakomponovať do týchto jedál zdravšiu múku