Objavte tajomstvo dokonalých jedál: Teplovzdušná fritéza a jej vplyv na vaše recepty

Lucia Gáborová | 19. február 2024
Objavte tajomstvo dokonalých jedál: Teplovzdušná fritéza a jej vplyv na vaše recepty

Príprava jedál v teplovzdušnej fritéze sa stáva čoraz obľúbenejšia kvôli mnohým výhodám. Tento šikovný kuchynský pomocník využíva na prípravu jedla horúci vzduch a len malé množstvo oleja, čím poskytuje chrumkavú štruktúru jedál bez pridaného tuku a nadbytočných kalórií.

Výsledkom tejto modernej prípravy pokrmov je menší neporiadok v kuchyni a menej upratovania po varení, pretože, povedzme si rovno, upratovanie kuchyne po príprave jedál nám vadí viac ako varenie samotné. Okrem toho, keďže sa pri varení nepoužíva žiadny ďalší tuk ani olej, vaše jedlo bude nielen celkovo zdravšie, ale vďaka chrumkavosti aj chutnejšie.

Výhody teplovzdušnej fritézy

Ďalšou výhodou používania teplovzdušnej fritézy (môžete ju poznať aj pod anglickým názvom airfryer) je, že aj samotná príprava jedla je oveľa rýchlejšia ako pomocou iných metód, ktoré si vyžadujú státie pri hrncoch. Väčšinu jedál možno pomocou fritézy na vzduchu pripraviť pri vyšších teplotách za oveľa kratší čas. To znamená, že môžete mať chutné a zdravé jedlo pripravené doslova za okamih.

Bylinkové varenie. Ochutnáte?
Prečítajte si tiež:

Bylinkové varenie. Ochutnáte?

Okrem toho sa teplovzdušná fritéza veľmi ľahko používa a čistí. Spotrebič je navrhnutý tak, aby bol užívateľsky priateľský, s prednastavenými teplotnými hodnotami, ktoré umožňujú jednoduchú prípravu jedál rôznych štruktúr a veľkostí. A keďže kôš je nepriľnavý, čistenie po čase strávenom v kuchyni je hračka. Bude vám naň stačiť horúca voda a len kvapka šetrného prípravku. Celkovo má táto fritéza oproti tradičným metódam vyprážania množstvo výhod, ktoré z neho robia atraktívnu voľbu pre domácich gurmánov. 

Teplovzdušná fritéza je aj bezpečnejšia ako tradičné metódy pečenia a vyprážania potravín, pretože nehrozí nebezpečenstvo popálenia horúcim olejom. Tento šikovný domáci pomocník pri príprave obeda či večere spotrebuje oveľa menej energie ako bežná rúra na pečenie, čo z neho robí dokonalú energeticky úspornú voľbu. A keďže si pred použitím nevyžaduje vyhriatie na určitú teplotu ani zohrievanie veľkého množstva oleja či tuku, ušetrí vám nielen čas, ale aj peniaze.

Ako si správne vybrať?

Pri výbere fritézy je dôležité zvážiť svoje potreby a preferencie. Rôzne modely fritéz ponúkajú rôzne funkcie, preto sa uistite, že ste si vybrali takú, ktorá vyhovuje vášmu štýlu varenia. Tu je niekoľko vecí, ktoré treba zvážiť:

Veľkosť modelu. Uistite sa, že si zaobstaráte fritézu, ktorá sa zmestí do priestoru, kde ju plánujete používať. Ak bývate v menšom priestore alebo nemáte veľa miesta na kuchynskej linke, hľadajte kompaktný model s nízkou náročnosťou na obsadenú plochu.

Kapacita. Pri rozhodovaní o veľkosti zvážte, aké množstvo potravín budete pripravovať. Väčšie modely sú vhodné pre viac surovín, zatiaľ čo menšie sú vhodnejšie na prípravu jedál a občerstvenia na jedno použitie. Budete denne pripravovať jedlo len pre seba, alebo pre päťčlennú rodinu? 

Regulácia teploty. Niektoré teplovzdušné fritézy majú nastaviteľnú teplotu, takže môžete rýchlejšie a presnejšie zacieliť prípravu rôznych druhov potravín.

Čistenie. Hľadajte fritézu s nepriľnavým vnútorným povrchom a odnímateľnými časťami, ktoré sa ľahko čistia.

Tip naviac: Za našu redakciu tiež odporúčame skôr modely s digitálnym displejom, nie manuálnym. Ak budete mať na pamäti tieto skutočnosti, určite nájdete ideálny produkt pre vaše potreby.

Aké pokrmy môžete v teplovzdušnej fritéze pripravovať?

Teplovzdušné fritézy sa môžu používať na prípravu širokej škály potravín. Medzi obľúbené patria opekané zemiaky, hranolčeky, zelenina, kuracie stehná a prsia, ryby, krevety, mini pizza. V teplovzdušnej fritéze pripravíte dokonca aj mafiny, šišky a rôzne koláče. Je to naozaj šikovná vecička, ktorá vám ušetrí čas a uľahčí život. 

Kuracie prsia pripravené v teplovzdušnej fritéze (2 porcie)

Príprava kuracích pŕs v teplovzdušnej fritéze je jednoduchá a rýchla. Dve kuracie prsia položte na tanier a podľa potreby ich osoľte, ochuťte korením, cesnakovým práškom alebo sušenými bylinkami. Postriekajte olejom v sprejovej forme. Ochutené kuracie prsia vložte do koša fritézy, nastavte teplotu na 180 °C a pečte 15 minút. Po 15 minútach kurča otočte a pečte ďalších 5 -10 minút v závislosti od veľkosti kuracích pŕs. Po vytiahnutí môžete mäso potrieť ľubovoľnou marinádou.

Lepkavé ázijské glazované kuracie stehienka (4 porcie)

Ingrediencie:
1 kg kuracích stehienok
2 PL olivového oleja
1/4 hrnčeka sójovej omáčky s nízkym obsahom sodíka
1/4 šálky medu
3 strúčiky cesnaku, prelisované
1 ČL nastrúhaného zázvoru (1 - 2 cm)
2 jarné cibuľky, nakrájané
Postup:
1. Stehná položte na tanier a podľa chuti ich osoľte a okoreňte.
2. V malej miske zmiešajte sójovú omáčku, med, cesnak a zázvor.
3. Každé stehno hojne potrite pripravenou zmesou vložte do fritézy. 
4. Zapnite ju na 180 °C a pečte 12 - 15 minút. V polovici stehná otočte. Ak treba, pečte ešte ďalších 5 minút, v závislosti od veľkosti stehienok.
5. Keď je už mäso takmer hotové, do fritézy pridajte zvyšnú glazúru a ešte zapnite, kým nie je zlatohnedá a lepkavá, čo bude trvať približne ďalšie 3 - 4 minúty.
6. Na tanieri ozdobte nasekanou jarnou cibuľkou a podávajte so zeleninovým šalátom. 

Chrumkavý losos s cesnakom a zázvorom (2 porcie)

Ingrediencie:
2 filety z lososa
1 polievková lyžica olivového oleja
2 strúčiky cesnaku, prelisované
1 čajová lyžička čerstvého zázvoru, nastrúhaného
soľ a korenie podľa chuti
Postup:
1. Filety z lososa potrite olivovým olejom a ochuťte soľou, korením, cesnakom a zázvorom.
2. Vložte do fritézy a nastavte teplotu na 180 °C a pečte 10-15 minút. V polovici filety otočte. 
3. Podávajte teplé s prílohou v podobe šalátu alebo dusenej zeleniny.