Ovocie bohov mangostána: s týmto všetkým pomôže

Jana Tesák Potomová | 12. máj 2019
liek, mangostána, ovocie, ovocie bohov, kráľovské, stava, využitie, sladké, chudnutie, výživa, fitštýl, exotické ovocie, exotika, snack

V ázijských krajinách je mangostána veľmi obľúbeným ovocím v ľudovom liečiteľstve. Nielen plod má pozitívne vlastnosti na zdravie, ale aj šupka, ktorá sa používa na liečbu horúčky, zapálených rán, tuberkulózy, malárie a na svalové bolesti.

Ovocie sa zberá v dobe plnej zrelosti, pretože plody po odtrhnutí už nedokážu dozrieť. Prevoz a uskladnenie znášajú vďaka silnej šupke veľmi dobre. Preto mangostána kúpená v našich obchodoch by mala mať rovnakú chuť ako vo svojej domovine.

Avšak dlhé skladovanie nepriaznivo ovplyvňuje jej vôňu, chuť aj vzhľad. Pri konzumácii šupku rozrežeme po obvode plodu a vrchol odklopíme. Vnútri sa nachádza biela dužina. Jadrá nachádzajúce sa v niektorých plodoch sa považujú za nepožívateľné. Vzácna je aj vďaka svojmu vysokému obsahu xantónov.

Čo sú to xantóny?

Xantóny to veľmi účinné zbrane v boji proti voľným radikálom a vznikajúcim zápalom v tele. Majú celý rad jedinečných bioaktívnych vlastností, pôsobia na rôzne baktérie ako napríklad staphylococcus aureus, salmonela, helicobacter pylori a enterokoky. Sú účinné pri kontrole biochemického mechanizmu, ktorý vedie k zápalom.

Práve plod mangostány je najbohatším zdrojom xantónov na svete.

Vďaka svojmu zloženiu má ovocie silnú antioxidačnú schopnosť, a to vďaka prítomnosti vitamínu C a flavonoidov, ktoré spôsobujú elimináciu voľných radikálov. Tie majú na svedomí starnutie a poškodzovanie buniek či rakovinu. Mangostána obsahuje vlákninu, ktorá pomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi a je vhodným prostriedkom na boj proti zápche aj na zmiernenie nepríjemného pocitu gastritídy.

Má veľké množstvo draslíka, dôležitého minerálu pri regulácii tlaku. Okrem toho je krvný čistič a užitočný pomocník na zníženie hladiny lipidov krvi. Pomáha predchádzať nástupu Parkinsonovej a Alzheimerovej choroby vďaka prítomnosti vitamínov B skupiny, ktoré vplývajú na centrálny nervový systém. 

Tiež sa skúma jeho prínos pri liečbe depresie. Má antibakteriálne, antivírusové a protizápalové vlastnosti. Zvyšuje obranyschopnosť organizmu a prítomný vitamín B12 zlepšuje metabolizmus pečene a tvorbu nových buniek.

Biela dužina a aj šupka plodu sú bohaté na kyselinu hydroxymočovinovú, ktorá zabraňuje tvorbe tuku, hromadeniu cholesterolu v krvi, spôsobuje väčšiu sýtosť a môže sa použiť ako účinná potravina pri liečbe obezity. V zahraničí sa z účinných zložiek mangostánu vyrábajú aj lieky na chudnutie.

Zabraňuje tvrdnutiu cievnej steny a prispieva k dobrému fungovaniu srdca, obličiek kvôli nízkej hladine sodíka. Mangostána je účinná proti baktériám, ako je salmonela, stafylokoky a enterokoky

Najnovšie výskumy sa snažia poukázať na pozitívny vplyv tohto ovocia pri histamínovej intolerancii. Pri pravidelnej konzumácii dochádza k menej častým prejavom alergickej reakcie na koži po skonzumovaní aj nevhodnej potraviny.