Prečo je morská alebo himalájska soľ zdravšia ako obyčajná soľ?
A je nutné meniť typ soli, aj keď veľa nesolíme? NA VAŠE OTÁZKY ODPOVEDÁ Ing. Michaela Horváthová, výživová poradkyňa SVETA ZDRAVIA - sieť výživových poradní www.svet-zdravia.sk
Prečo je morská alebo himalájska soľ zdravšia ako obyčajná soľ?
V prvom rade by som rada uviedla základný rozdiel medzi morskou a himalájskou soľou a druhom soli stále najčastejšie používaným v domácnostiach – klasickou jedlou kuchynskou soľou.
Jedlá (kuchynská) soľ vo svojom zložení obsahuje chlorid sodný a často býva obohatená napríklad jodidom či fluoridom draselným. A teraz prichádza rozdiel v porovnaní s vami spomínanými prírodnými druhmi solí. Tie totiž obsahujú mnohé zdraviu prospešné minerálne látky.
Ak hovorím o morskej soli, mám na mysli nerafinovanú morskú soľ (rafinácia je chemický proces, ktorý sa používa na odstránenie nežiaducich látok). Ak budete totiž používať rafinovanú morskú soľ, opäť sa dostanete k zloženiu obyčajnej jedlej soli, pretože rafináciou dochádza k zníženiu až vymiznutiu minerálnych látok.
Určite teda vrelo odporúčam nahradiť bežnú kuchynskú soľ nerafinovanou morskou alebo himalájskou soľou.
Používaním takejto soli si zabezpečíme dodávanie minerálnych látok do organizmu. Ďalším rozdielom medzi kuchynskou soľou a prírodnými soľami je v ich pôsobení v organizme. Ak zjete kuchynskú soľ, ktorá obsahuje vyššie množstvo chloridu sodného, môže prísť vo vašom organizme k „efektu vzniku vodného kameňa vo varnej kanvici“.
Ako to myslím? Zložky kuchynskej soli sa v organizme viažu na iné prvky a vytvárajú sa tak látky, ktoré musí telo vylúčiť. Ak sa mu však nepodarí vylúčiť všetky takéto látky, ukladajú sa v organizme (napríklad v cievach).
Mohlo by vás zaujímať: Viete, čo je rýchlosoľ?
Postupom času dochádza k ich kryštalizácii = vytvára sa kameň. Pri konzumácii morskej alebo himalájskej soli nebol pozorovaný negatívny vplyv v takomto rozsahu. Samozrejme, nezabúdajte, že sa stále rozprávame o soli, preto je nevyhnutné, aby ste solili s mierou. Aj soľ s obsahom minerálov je v konečnom dôsledku soľ, a preto si treba dať na zvýšenú konzumáciu pozor.
Čítajte tiež: Soľ naša každodenná alebo ako správne soliť?