Smoothie nepovažujte za nápoj, ale jedlo!

Redakcia | 7. máj 2019
smoothie, recept, ako na smoothie, čo dať do smoothie, ovocie, zelenina, koreniny, mňam, zdravá výživa,

Najideálnejšie je konzumovať celé ovocie a zeleninu, či už v čerstvom alebo tepelne upravenom stave. Pre ozvláštnenie jedálnička, osvieženie a možno niekedy i z nedostatku času často volíme šťavy a smoothie.

Rozdiel medzi smoothie a čerstvou šťavou

Hlavný rozdiel medzi smoothie a čerstvo vytlačenou šťavou je v obsahu látok a najmä vlákniny, ktoré sa nám dostanú do nápoja. Vláknina, ktorá sa dostáva do smoothie spomaľuje vstrebávanie cukru do krvného obehu a udržiava v norme energetickú hladinu.

Pri džúsoch sa cukor vstrebe zo žalúdka oveľa rýchlejšie a tým vedie k prudšiemu nárastu hladiny cukru v krvi. Preto, ak sa rozhodujete, po čom siahnete, volila by som radšej výživovo bohatšie smoothie. Ale pozor, aj smoothie vám môže uškodiť. Je potrebné uvedomiť si, že ovocie obsahuje fruktózu. Máte skúsenosti s tým, že si urobíte ovocné smoothie a ste rýchlo hladní?

Ak ste použili veľa ovocia, ktoré obsahuje veľa cukru – fruktózy, rýchlo sa vám zvýši hladina cukru v krvi, ktorá však aj rýchlo klesne a vy cítite hlad.

Dostávate sa tak do známeho začarovaného kruhu, kedy vysoký glykemický index jedla (v tomto prípade nápoja) u vás vyvolá hlad. A teda namiesto zdravej desiaty ste hladní po pol hodine – hodine a siahnete po niečom ďalšom.

Energeticky sa takéto ovocné smoothie nabité cukrom pohybujú vo vysokých hodnotách (môže to byť pokojne aj 500 kcal) a plán zdravého jedenia nie je splnený. Na zníženie glykemického indexu odporúčam určite pridať do smoothie aj nejaké semienka, orechy, nerobte si iba ovocné, ale využite ovocno – zeleninové smoothie. A najdôležitejšia rada – vypiť smoothie z jedného banánu, jablka, mrkvy nie je problém. Obsahovo to zvládnete, najmä, ak nepoužijete na zriedenie dostatok vody, čo je opäť chyba.

Dajte si teda do smoothie iba toľko surovín a v takom množstve, ktoré by ste boli schopní zjesť, nie vypiť. Takto sa vyhnete energetickej bombe.

Z čoho sa má skladať smoothie, resp. čomu sa vyhnúť?

Na to, aby ste si pripravili kvalitné smoothie, musíte skombinovať ovocie / zeleninu s dostatkom vlákniny a bielkoviny. Čo sa týka druhov ovocia, treba správne kombinovať, aby sme nespojili napr. 2 – 3 druhy kalorického ovocia.

Neodporúčame pridávať do smoothie mliečne výrobky. Naopak, nebojte sa pridať aj koreniny, ako sú škorica, zázvor či muškátový oriešok.

Už vyššie som odporúčala do smoothie pridať aj orechy či semienka, nielen pre zníženie celkového glykemického indexu, ale aj pre obsah tukov a bielkovín. Navyše, vitamíny rozpustné v tukoch obsiahnuté v ovocí a zelenine potrebujú tuk, aby ich telo využilo. Pridávajte ich namočené, aby boli ľahšie stráviteľnejšie a pre telo využiteľnejšie. Nebojte sa ich mať namočené celú noc.

Optimálna dávka by mala byť cca 200 ml, čo býva chyba pri ovocných smoothies. Nie je problém vypiť aj 300 – 400 ml vytvorených z viacerých kúskov sladkého ovocia, potom sa však dostávame do problému, ktorý sme rozobrali hneď v úvode.