STRAVOVAŤ SA zdravšie JE ĽAHŠIE, NEŽ SI MYSLÍTE

Jana Šimkovičová, www.cvicte.sk | 20. december 2019
fitastyl.sk, zdrave rychlovky, jana simkovic, cvicte.sk, fit jedlo, zdravo, varenie, pečenie, zelenina, jedálniček, strava, chudnutie, fitness, diéta, stravovanie, domáce, recepty
foto: Petra Rajnicová, StreetmeetBA

Máte pocit, že pripraviť si zdravšie jedlo je náročné? Skúsim vás presvedčiť o opaku a zbúrať 5 najčastejších mýtov o zdravej strave, ktorým veríte a nemusíte. Každá zmena vyžaduje určitú dávku trpezlivosti a úsilia. Možno o tom viete svoje. Nikto nikdy nepovedal, že nové začiatky budú jednoduché. Na druhej strane, prečo sa báť?

Keď diskutujem s ľuďmi o zdravom stravovaní, stretávam sa s mnohými predsudkami, dokonca s nedôverou. Rozumiem tomu. Väčšinou sa bojíme toho, čo nepoznáme. Však? Ale viete, ako sa hovorí, keď neskúsite, tak neviete. Rozhodla som sa zbúrať niektoré mýty, ktoré pri zdravom stravovaní prevládajú. A pritom zbytočne. Možno vám niektoré bránia vybrať sa na cestu za zdravým a aktívnym životom.

1. ZDRAVÁ STRAVA NECHUTÍ

S týmto vyjadrením sa stretávam pomerne často. Ľudia zalamujú rukami, pretože ochutnali zdravé jedlo, ktoré bolo pripravené niekým, kto už možno žije extrémne zdravo. Kedy už jedlo nie je dochutené z presvedčenia, že aj soľ škodí. Všetko záleží od toho, ako je dané jedlo pripravené. Naozaj neodporúčam, aby váš prechod k zdravej strave bol dramatický a extrémny. Nevyhadzujte z jedálnička všetky nezdravé a telu nepotrebné potraviny ako bielu múku, vyprážané jedlá, sladkosti a podobne. Začnite postupne, inak vám prílišné obmedzovanie spôsobí akurát tak psychický tlak a vy túto rýchlu zmenu, na ktorú ste sa podujali, nevydržíte. To sa deje aj pri drastických diétach.

Jednoducho povedané, nemôžete zmeniť návyky pestované roky rokúce ihneď. Vaše telo, ale najmä mozog sa musia na tú zmenu pripraviť a postupne nastaviť. A takto postupne sa nastavia aj vaše chuťové poháriky.

Skúste byť trpezliví a uvidíte, že začnete používať menej soli, vyprážané jedlá vám budú zrazu ťažké a mastné. Dokonca vám začnú páchnuť. S tým, ako budete vyraďovať nezdravé potraviny, začnite na začiatku pridávať zeleninu. Opäť si nájdite spôsob, pri ktorom vám bude najviac chutiť a jedzte ju surovú, dusenú či pečenú. Nastavte sa na každú zmenu vedome, takže budete myslieť na to, že tú zeleninu chcete mať na tanieri na raňajky, obed i večeru. Keď to budete robiť každý deň, zhruba po mesiaci sa začne vytvárať návyk a vám to začne pripadať automatické. Postupne vám deň bez zeleniny príde priam nepredstaviteľný. Aby vám zdravšia verzia jedla chutila, jedzte naozaj to, čo vám chutí. Ak vám raz tofu či špenát nechutia, skúšali ste si tieto potraviny pripraviť viackrát na rôzny spôsob, ale nejde to, tak to nejedzte. Nemusíte jesť špenát len preto, lebo je zdravý.

2. ZDRAVÁ STRAVA JE DRAHÁ

Existuje mnoho potravín, ktoré sú aktuálne prezentované ako zdravé. Nie sú však lokálne, nepochádzajú zo Slovenska, aj preto sú drahšie. To ale neznamená, že bez nich nevyžijete. Nemusíte nakupovať kokosový cukor, chia semiačka alebo orechové maslá, ktoré stoja naozaj viac peňazí. Ak si ich raz za čas kúpite, používajte ich primerane. Mnoho ľudí však pri zmene v zdravom stravovaní dokáže ušetriť už len tým, že prestanú nakupovať sladkosti, sladené vody, polotovary ako mrazená pizza. Zrazu zistíte, že polovicu vášho nákupného vozíka tvoria potraviny, ktoré vôbec nepotrebujete, iba ste si nimi vypĺňali čas pri večernom pozeraní televízie. To, čo ušetríte, investujte radšej do zeleniny a ovocia, tvarohu, ovsených vločiek či kvalitného mäsa. Zdravé a výživne jedlo si môžete pripraviť za pár eur. Jedným z mojich obľúbených je napríklad zeleninová FIT PANVIČKA s červenou šošovicou.

Suroviny:

  • 3 mrkvy,
  • 2 petržleny,
  • 1 cuketa,
  • 1 baklažán,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • 300 g ryže,
  • 150 g červenej šošovice (alebo inej strukoviny),
  • soľ l olivový olej,
  • repkový olej,
  • kurkuma,
  • sezam (slnečnicové či tekvicové semiačka).

Postup:

Všetku zeleninu si očistíme a nakrájame na drobné kúsky. Na panvici si zohrejeme olej a pridáme zeleninu. Pražíme asi 15 minút. Ku koncu zvýšime teplotu a zeleninu trochu pripečieme. Bude chrumkavejšia. Osobitne si uvaríme vo vode červenú šošovicu. Keď je hotová, pridáme ju k zelenine. Dochutíme troškou soli, kurkumou, pretlačeným cesnakom, olivovým olejom a sezamom. Podávame s uvarenou ryžou.

JANA ŠIMKOVIČOVÁ je zakladateľka úspešného portálu o zdravom životnom štýle CVIČTE.SK. Spolu s manželom vydávajú aj knihy ako ZDRAVÉ RÝCHLOVKY, NABITÁ KUCHÁRKA, iMAMA, či video programy na domáce cvičenie SUPER BODY. Miluje pohyb a cvičenie a svoju vášeň pretavuje aj do svojich produktov, ktorými chce motivovať ženy, aby sa cítili spokojné a šťastné. K mnohým projektom je preto prizvaná ako ambasádorka zdravého životného štýlu. Je tiež mamou dvoch synov, Oskara (8) a Olivera (4).

3. ZDRAVÉ JEDLO JE NÁROČNÉ NA PRÍPRAVU

Mala som možnosť pripravovať klasické jedlá ako rezne, sviečkovú či kysnuté buchty. Všetko jedlá, pri ktorých sa stojí v kuchyni hodiny. Pokiaľ varíte zdravo, využívate najviac dusenie alebo pečenie v rúre. Zdravšie pokrmy obsahujú väčšinou pár ingrediencií, ktorými jedlo pripravíte naozaj rýchlo. Zo začiatku možno trvá, kým sa zorientujete, ale garantujem vám, že následne budete vedieť svoje jedlo pripraviť zdravo a rýchlo.

4. ZDRAVÁ STRAVA MA NEZASÝTI

Opak je pravdou. Pri zdravom stravovaní určite neostanete hladní. Práve vtedy vás jedlo nielen zasýti, ale aj zaručí, že vám krásne pretrávi a vyhladnete pomaly. Pretože energia z týchto potravín sa uvoľňuje postupne. Ostanete sýti dlhší čas a nepotrebujete si energiu dopĺňať napríklad sladkosťami.

Ak poznáte „vlčí hlad”, tak ho práve spôsobujú jedlá typu fast food, sladkosti alebo múčne jedlá z bielej múky. Takéto jedlá majú vysoký glykemický index, ktorý spôsobuje prudký nárast cukru v krvi. Telo sa vtedy bráni tak, že vo zvýšenej miere vylučuje inzulín. Čiže potraviny sú rýchlo strávené, ale následne dochádza k rýchlemu poklesu cukru v krvi. Prejavuje sa to hladom, zvýšenou chuťou na sladké alebo nervozitou. Takýto kolobeh spôsobuje nielen zdravotné ťažkosti, ale aj poriadne problémy s hmotnosťou.

5. NEPOZNÁM ZDRAVÉ SUROVINY

Určite poznáte zeleninu, ovocie, ryžu, strukoviny, vajíčka. Vymenovala som len pár bežne používaných potravín, z ktorých si dokážete pripraviť chutné a zdravé jedlo. Tieto potraviny tu máme stáročia a pokojne by ste si s nimi vystačili. Pokiaľ ale máte chuť experimentovať, zvoľte si aj také, ktoré nepoznáte. Kto neskúša, nevie. Dajte šancu aj pšenu, pohánke, aj chia semiačkam. Nikdy neviete, ako milo vás môžu svojou chuťou, ako aj účinkami prekvapiť.

Toto je pár mýtov, s ktorými sa bežne pri konverzácii s ľuďmi o zdravej strave stretávam. Aj preto sme vydali knihy Zdravé rýchlovky 1 a 2, v ktorých sme sa snažili poukázať na to, že zdravé jedlo si viete pripraviť jednoducho a rýchlo. Všetky recepty, ktoré kuchárky obsahujú si dokážete pripraviť do 30 minút. Pokiaľ v téme zdravého stravovania alebo chudnutia, pojmov ako glykemický index a podobne, nie ste ešte dostatočne zorientovaní, v knihách nájdete aj viacero rozhovorov, ktoré vám pomôžu spoznať všetky súvislosti stravovania a výživy.