VIETE, ŽE...? Varíme ryžu: Prepláchnuť či neprepláchnuť?

Redakcia | 27. február 2024
VIETE, ŽE...? Varíme ryžu: Prepláchnuť či neprepláchnuť?

Ryža je jednou z najrozšírenejších potravín na svete a v mnohých krajinách je stabilnou súčasťou každodennej stravy. Názory na jej prípravu sa líšia od kultúry ku kultúre, no aj vedci majú k vareniu čo povedať.

Podľa mnohých kuchárov treba ryžu prepláchnuť, keď chcete, aby sa nelepila, no ak varíte napríklad rizoto, nemáte ju preplachovať, aby ste neodstránili škrob, vďaka ktorému bude lepkavejšia. Testy v laboratóriu na troch rôznych druhoch ryže však neodhalili žiadne rozdiely v lepkavosti po uvarení, a to bez rozdielu, či bola ryža prepláchnutá 10-krát alebo vôbec.

Vedci však odporúčajú ryžu pred varením dobre prepláchnuť z iných dôvodov. Jedným z nich sú mikroplasty, ktoré sa, bohužiaľ, stali súčasťou nášho ekosystému. Prepláchnutím ryže môžete odstrániť približne 20 % mikroplastov.

Zaujímavou informáciou je aj to, že obsah mikroplastov sa, samozrejme, líši v rôznych druhoch, no medzi ryžou balenou v plastovom alebo papierovom obale rozdiel nie je. Ďalším problémovým prvkom je arzén, z ktorého môžete dobrým prepláchnutím odstrániť až 90 %. Preplachovaním sa, samozrejme, stráca aj časť dôležitých živín, vrátane medi, železa, zinku a vanádu.

Pokiaľ je však vaša strava pestrá a nie je založená prevažne na konzumácii ryže ako v niektorých krajinách, nemusíte sa báť, že by vám vyplavené živiny chýbali.