6 preventívnych opatrení, ktoré by ste mali v kuchyni dodržiavať

6 preventívnych opatrení, ktoré by ste mali v kuchyni dodržiavať
17.9.2017 v kategórii Wellness, autor Redakcia, foto: istockphoto.com

Kuchyňa je v súvislosti s baktériami rizikovým pracoviskom. Preventívne opatrenia majú svoj význam a mali by sme ich dodržiavať, aby sme predchádzali šíreniu baktérií.

Preventívne opatrenia v kuchyni

Antibiotiká a kuchyňa?

Pravidlo číslo jeden znie možno prekvapivo, ale vychádza z reality. Nespoliehajte sa na to, že vám chrbát chránia antibiotiká. Ak patríte medzi tých, ktorí pochopili riziká ich zneužívania a nechávajú ich až ako krajné riešenie, toto pravidlo sa vás netýka.

Čítajte tiež: Vyhnite sa antibiotikám, skúste to s cesnakom.

Ide o to, že po rozšírení antibiotík klesla podľa hygienikov starostlivosť o čistotu v kuchyni a významne vzrástol počet nákaz. Ľudia začali šetriť sily a čas na úkor zdravia. Čas na upratovanie a čistenie potravín pred ich spracovaním má stále rovnaký význam.

Chorí do kuchyne nelezte

Ste chorí, máte virózu alebo bakteriálnu nákazu? Potom nepripravujte jedlo ostatným. Ak vás nikto nemôže zastúpiť a máte malé deti, neustále si umývajte ruky a pracujte s rúškom na ústach. Vydržte to, aj keď jedlo podávate, nech neprskáte do tanierov.

Mohlo by vás zaujímať: Trápia vás studené ruky?

Pravidlo "20"

Pravidlo „20". Keď začnete pracovať s potravinami, v priebehu prípravy, keď prechádzate od jednej k druhej (hovorí sa tomu krížová kontaminácia), a tiež k iným činnostiam a, samozrejme, aj nakoniec, umývajte si ruky teplou vodou a mydlom po dobu 20 sekúnd.

Použité riady odložené do drezu by mali byť umyté do dvoch hodín, inak sa na nich začne vytvárať veľmi rizikový bakteriálny povlak, na ktorý pomôže len čistiaci prostriedok, a hlavne horúca voda.

Čítajte tiež: Kašlite na chémiu! Stavte na týchto 4 pomôcníkov pri upratovaní.

Hygiena hubiek

Hubky nielen často meňte, ale tiež ich stále prepierajte. Môžete použiť aj mikrovlnnú rúru. Po pol až jednej minúte v mikrovlnke ich zbavíte baktérií. Nezaobstarávajte si utierky, ktoré pri praní neznesú vysoké teploty. Šesťdesiat stupňov je základ, občas ich môžete aj vyvariť.

Uvarené, vychladené

Keď jedlo uvaríte, nenechávajte ho neupratané. Pri izbovej teplote sa skvelo darí baktériám. Čo nespotrebujete, ihneď po vychladení uložte do potravinových boxov alebo v uzavretých hrncoch do chladničky, prebytky v plastových škatuliach do mrazničky.

Mohlo by vás zaujímať: Poriadok v šatníku, poriadok v živote...