Ako načerpať energiu a kreativitu zo STROMOV?

Jana Trundová | 10. apríl 2017
Ako načerpať energiu a kreativitu zo STROMOV?

V ich tieni hľadáme úľavu od slnka aj ticho, ale tiež z nich čerpáme energiu a kreativitu. Stromy hovoria svojou rečou a kto jej porozumie, môže v ich prítomnosti nabiť svoje energetické baterky na veľmi dlhú dobu.

Stačí vydať sa do záhrady, parku alebo do lesa a nájsť si „osobný“ strom. Môžete sa inšpirovať starými Keltmi, astrológiou alebo, ešte lepšie, svoju intuíciou. Tá, ako je známe, máva najlepší efekt. Možno si to ani poriadne neuvedomujete a svoj strom už máte.

Automaticky vyhľadávate jeho blízkosť, sadáte pod neho, s obľubou vám na ňom lipne zrak, aj keby stál v stromoradí rovnakého druhu. Jedna vŕba medzi desiatimi pri potoku, jedna lipa v aleji, jeden smrek v smrekovom lese, jeden olivovník v olivovom háji.

Zásadný totiž nie je iba druh, ale aj prostredie, všetko musí byť v harmónii s vaším psychickým naladením. Počíta sa tiež kondícia stromu a jeho vlastnosti. Ľudia zaoberajúci sa energiami by v tejto chvíli upozornili napríklad na chlácholivosť košatých líp, silu duba, prečistenie tela i mysle vďaka borovici, tiež na to, že čím zdravší, vitálnejší strom, tým viac energie nám môže odovzdať.

Čítajte tiež: ŽIHĽAVA - pomôže organizmu vrátiť sa do rovnováhy.

Je pritom jedno, či im uveríme alebo nie, dôležité je, že sa v tesnej spoločnosti stromov objektívne cítila lepšie a že existujú vedecké štúdie, ktoré dokázali, že sme vďaka nim zdravší a „lepší" ľudia.

 

Potrebujete dostať aspoň na chvíľu z hlavy nepríjemné myšlienky?

Ak máte vo svojej blízkosti strom – stačí, keď na neho vidíte z okna kancelárie, je vám tým dôverne známy. Sústreďte sa na jeho detaily, mohutnosť, štruktúru kôry, tvar vetiev, odtiene listov, ich tvary, kvety alebo plody, predstavte si jeho vôňu. Vaša myseľ bude čoskoro plná zmyslových vnemov, ktoré vytestnia to, čo ju preťažuje.

Kreatívne nápady pod stromami

Psychologické výskumy, skúmajúce metódy umožňujúce zvýšiť kreativitu, spomínajú aj chvíle, keď sa takzvane „upraceme" pod korunu a necháme sa unášať vlastnými myšlienkami. Efekt správneho stromu na kreativitu možno pripodobniť poriadnej sprche, je to čas, keď sa očisťujeme od nánosov všedného dňa, uvoľňujeme sa a umožňujeme podvedomiu robiť svoju prácu.

Nie nadarmo sa hovorí, že tieto okamihy sú inkubátory nápadov. Jedným z dôvodov, ktoré za týmto procesom psychológovia vidia, je väčšie uvoľnenie dopamínu, neurotransmitéru, ktorý je pre tvorivé procesy mozgu mimoriadne dôležitý ako zdroj energie.

Zblíženie a bezpečie vďaka stromom

Vedci z University of Illinois College uskutočnili sériu enviromentálnych a psychologických štúdií, ktorým nakoniec venovalo pozornosť vedenie Chicaga a veľké sumy začalo investovať do výsadby stromov. Zo štúdií totiž jasne vyplynulo, že ľudia blízkosť stromov vyložene potrebujú, potrebujú pod nimi sedieť, vidieť ich z okna.

Kto si to pritom uvedomuje, je vo výhode. Výskumníci vyšli z dvoch predpokladov, ktoré nakoniec potvrdili: „Fyzikálne prostredie (myslené bez významného zastúpenia rastlín) môže prispieť k psychickej únave. Prírodné prostredie môže únavu zmierniť." Pre svoju výskumnú prácu využili prirodzene sa ponúkajúci experiment, významne rozdielne životné prostredie v Chicagu, oblasti s hojným výskytom stromov, oblasti, kde sa vyskytovali sporadicky a oblasti „betónové" – sídliskové.

Výsledkom je fakt, že tam, kde ľudia žili medzi dostatkom zelene, a najmä stromov, bolo zaznamenaných menej požiadaviek na sociálne a zdravotné služby, menej volaní polícii, dialo sa tam menej násilia. Ľudia žijúci v domoch obklopených stromami mali väčší zmysel pre komunitu, poznali sa a stýkali sa so svojimi susedmi.

Dokonca aj na sídliskách, kde mali ich obyvatelia v blízkosti poriadny strom, vykazovali zmysel pre spoluprácu a kontatky so susedmi, prirodzene sa pod ním združovali. Preukázalo sa tiež, že napriek skeptickým predpokladom polície a stavebníkov, väčšie porasty stromov zvyšujú u ľudí pocit bezpečia, pri ich výsadbe ide len o to, aby boli zároveň schopní nevdojak „monitorovať" zrakom priestor, najmä ak sa v ňom hrajú deti. „Bez vegetácie sa ľudia stávajú inými bytosťami," upozornili vedci.

Tip: Hľadáte nový byt?

Pozrite sa vždy z okna a ak vidíte do korún stromov alebo máte konáre v blízkosti okien aspoň jednej izby, vezmite to ako plus. Podobné je to, ak si môžete vybrať kanceláriu alebo hľadáte priestory pre svoju firmu. So stromom vám aj vašim spolupracovníkom jednoducho bude lepšie.

Mohlo by vás zaujímať: Čo je to šťastie? Dá sa vôbec definovať? A ako ho dosiahnuť?