Ako praktizovať MINDFULNESS

Lucia Gáborová | 8. august 2019
mindfulness, mysel, myšlienky, prítomný okamih, užívanie si života, relax, myslenie, psyché, duša, ako byť štastnejší

Mindfulness nám pomáha vniesť všímavosť medzi seba a naše bezprostredné reakcie na ľudí, situácie a okolnosti. Zároveň nás učí búrať deštruktívne vzorce správania. Prinášame vám niekoľko tipov, ako byť počas dňa všímavý a trénovať žitie v prítomnom okamihu.

Po zobudení sa s vystretým chrbtom a nohami spustenými na dlážku posaďte na kraj postele. Zatvorte oči, vnímajte svoje telo a nové ráno. Doprajte si tri hlboké nádychy a výdychy. Nádych nosom, výdych ústami. Následne sa vráťte k svojmu pravidelnému dychu a chvíľu len pozorujte, ako sa vám pri dýchaní dvíha a klesá hruď.

Spýtajte sa samého seba: „Aký zámer chcem dať tomuto dňu?”

Táto otázka môže obsahovať rôzne podotázky, napr:
  • Akým prínosom chcem dnes byť pre ľudí v mojom okolí? alebo
  • Akú svoju nedokonalosť chcem dnes zlepšovať, trénovať? prípadne
  • Čo môžem urobiť pre to, aby som sa dnes cítil naplnený?

Následne zadajte svojmu dňu zámer, napíšte si ho na kartičku alebo do mobilu a počas dňa si ho niekoľkokrát pripomeňte a skontrolujte, či postupujete v súlade s tým, čo ste si napísali. Napr. Dnes chcem ovládať svoje emócie, byť trpezlivý, na iných reagovať citlivo, dať si zdravý obed a jesť ho pomaly, po práci si ísť zacvičiť a pred spaním prečítať jednu kapitolu z knihy.

Jedzte pomaly

Jedenie v aute počas jazdy vám síce šetrí čas, no nie váš tráviaci trakt. Ak ste aj celý deň v jednom pokluse, vyhraďte si pol hodinku na obednú prestávku. Vyberte si na obed zdravé a nutrične vyvážené jedlo. Nech vám ani nenapadne ho do seba nahádzať do piatich minút a zaliať horúcou kávou. Ajurvéda, najstarší liečebný systém na svete pochádzajúci z Indie, vraví, že konzumácia jedla by mala trvať približne rovnako dlho ako jeho príprava. V žiadnom prípade nejedzte pri zapnutej televízii či počítači, ani počas jedla nečítajte noviny.

Každý deň si zacvičte

Nájdite si šport, ktorý ku vám prehovára a začnite ho každý deň praktizovať, aj keď len na krátky čas. Nevyhovárajte sa, že sa cestou domov z práce nemôžete zastaviť zabehať si po hrádzi, či v lese, alebo zbehnúť na hodinku do fitka. Pre istotu vozte so sebou v aute športové oblečenie a bežecké tenisky. Tak sa už nebudete môcť na nič vyhovárať.

Na začiatku cvičenia si doprajte zopár hlbokých nádychov a výdychov. Potom postupne telo zahrievajte, následne cvičte v tempe a vydajte zo seba maximum, potom spomaľujte a ochladzujte a na záver sa vydýchajte. Po ukončení cvičenia na chvíľu zatvorte oči a vnímajte pocity odohrávajúce sa v tele. Ideálnym cvičením pre praktizovanie techniky mindfulness je joga. Práve v tejto sústave pozícií (asán) sa plne sústredíte nielen na svoje telo, ale aj na svoj dych a v tejto symbióze ste plne prítomný v danom okamihu.

Meditujte

Ľudia, ktorí meditujú sú vyrovnanejší, spokojnejší a zdravší. Ideálny typ meditácie je dychová meditácia. Nájdite si pokojné miesto, kde vás nebude nikto rušiť, sadnite si do pohodlného sedu a sústreďte sa na svoj dych. S najväčšou pravdepodobnosťou vám najskôr budú mysľou prúdiť myšlienky. Každú myšlienku považujte za niečo ako „poruchu”. Predstavte si ju ako biely oblak na modrej oblohe, predstavte si, že ten oblak uchopíte rukami a jemne odložíte preč. Opäť sa sústreďte na plynulé nádychy a výdychy.

Pozorujte svoju myseľ

Pri najbližšom stretnutí s priateľmi alebo na pracovnej porade si dajte úlohu pozorovateľa. Počúvajte rozhovory bez posudzovania a pozorujte, čo sa deje vo vašej mysli. Nechoďte na autopilota. Ak vaša myseľ bude mať tendenciu opäť posudzovať a začnú sa vám vynárať vyhraňujúce postoje a myšlienky, predstavte si, že ich chytíte a zavesíte von na šnúru na sušenie bielizne. Potom si predstavte, že si idete do skrine po iné myšlienky. Pomyselne si ich oblečte a až prehovoríte, hovorte nezaujato a s ohľadom na zachovanie vlastnej hodnoty všetkých prítomných.

 

Zažite prírodu naplno

Až sa najbližšie pôjdete prejsť do lesa, pomaly poláskajte pohľadom všetko, čo vás v ňom obklopí. Všímajte si, aké stromy míňate, vnímajte trávu vlniacu sa vo vetre, ihličie pod nohami, počúvajte spev vtákov, nasávajte vôňu lesa. Nepozerajte do mobilu a nefoťte si každú lesnú čistinku. Foťte si les len mysľou a precíťte prítomnú chvíľu naplno. Rovnaký tip platí aj pri cestovaní. Ak chcete cestovať všímavo, mobil nechajte v batohu a vy len žite prítomný okamih.

A na záver, buďte láskavý k svojim myšlienkam

Neodsudzujte sa a nebuďte k sebe prísny, ak sa vám nie vždy podarí žiť všímavo. Poctivo trénujte svoju myseľ a výsledok sa určite dostaví. Držíte ho vo vlastných rukách.