Ako si prepnúť myseľ, keď už to chcem vzdať?

Iveta Škrabáková | 26. marec 2020
Ako si prepnúť myseľ, keď už to chcem vzdať?

Všetci sa v živote raz dostaneme do momentu, kedy pociťujeme neskutočnú chuť jednoducho sa na všetko vykašľať a v podstate to vzdať. Keď sa snažíme zmeniť svoje stravovacie návyky, kondíciu, držať sa tréningového plánu a začne to byť príliš náročné, najjednoduchším riešením sa nám zdá celé to nechať plávať.

Je to ale skutočne to, čo chceme pre naše ďalšie smerovanie urobiť? Držať sa pravidelnosti v stravovaní, cvičení, pracovaní na sebe je veľakrát príliš náročné, lebo sa stretávame so situáciami, ktoré sú nám neznáme. Môže sa objaviť bolesť, strata motivácie a navyše ak máme zlý deň, je veľmi jednoduché nájsť hneď niekoľko dôvodov prečo neísť cvičiť, neprelúskať sa ďalšími stranami v poučnej knihe, prečo sa odmeniť chutným, ale nezdravým jedlom a pod.

Nedovoľte aby vaša nepriaznivé okolnosti stiahli na dno vaše ciele!

Poďme sa pozrieť na to, aké sú najčastejšie dôvody, prečo to vlastne chcete vzdať, a raz a navždy im dať zbohom.  

Nemáte čas

Asi najčastejšia výhovorka hlavne dospelých pracujúcich ľudí, či tých, ktorí sa starajú o deti a domácnosť. Avšak verte či nie, vaša práca a iné záväzky sú rovnako dôležité ako cvičenie. Preto by ste si naň čas mali proste vyhradiť. Nie je to len kvôli línii, ale aj kvôli vášmu mentálnemu i fyzickému zdraviu. Samozrejme sú dni kedy sa ten čas na fitko proste nájsť nedá. Venujte teda cvičeniu aspoň 15 – 20 minút z pohodlia vášho domova. Skúste si to len spočítať, keď takto „nebudete mať čas“ čo i len 5 x v týždni koľko minút cvičenia vám vychádza? Stále lepšie ako nič, však?

Nemáte rozpočet na fitko

Skutočne? Na to aby ste začali s tréningom nemusíte chodiť do fitness centra. Je toľko spôsobov ako sa venovať cvičeniu. Od behu, rôznych športov, rýchlu chôdzu, bicyklovanie až po rozmanité videá na internete, podľa ktorých odcvičíte vašej kondícii zodpovedajúce zostavy. Rovnako dobre vám tiež poslúžia schody a kopce.

Zlé počasie

Počasie by naozaj nemala byť výhovorka pre jedného dospelého človeka. Buďte trošku kreatívny a zacvičte si doma s vlastnou váhou alebo extra činkami či expandérmi. Ak máte dostatok priestoru doprajte si aj drepy, drepy s výskokom, kliky, výpady, kačaciu chôdzu a pod. Fantázii sa medze nekladú. Ak máte potrebu robiť aktivitu mimo domova, pokiaľ nemáte možnosť ísť do fitka, vybehnite si proste do nákupného centra. Voľte rýchlu chôdzu a množstvo schodov. Ako bonus sa môžete popozerať po výkladoch. Vo vlastnom záujme si však odoprite pohľady na rýchle občerstvenie.

Nedostatok sebavedomia

Ste v cvičení nováčik a hanbíte sa pohľadov okolia? Nie ste si istí, či cviky vykonávate správne a v správnej intenzite? Riešením je priniesť si kamaráta, trénera a voliť radšej časy, kedy je fitness centrum prázdnejšie. Ráno pred prácou alebo cez víkend okolo obeda sú veľmi vďačné časy. V každom prípade, majte na mysli, že každý si do fitka chodí zacvičiť a potrebuje sa v prvom rade sústrediť na vlastné cvičenie a jeho správnosť, nie pozerať sa na vás a striehnuť, kedy čo urobíte zle alebo ako veľmi sa (ne)potíte.

Dookola to isté

Dávať si zakaždým podobný tréning sa časom určite stane nudou, ba možno aj otravné. Jeden z kľúčov ako jesť zdravo dlhodobo a cvičiť, je že budete kreatívny a obmieňať to. Meňte silový tréning s kardiom, skupinovým cvičením, jogou, plávaním či skupinovými športami a v kuchyni sa nechajte inšpirovať. Aj v nových šatách sa predsa cítite lepšie ako v tých, ktoré ste už niekoľko krát mali.

Nedostatok energie

Rušný týždeň v práci či v škole vás dokáže totálne vyžmýkať, poznáme to. Obzvlášť ak náhodou pracujete v noci. Je treba si predovšetkým vytvoriť zdravé spánkové návyky, zredukovať čas online a voliť vhodnú stravu. Verte nám, aj ak sa cítite bez energie, ukázať sa na tréningu je správna voľba. Aj keby ste mali ubrať na intenzite cvičenia. Často sa dokonca stáva, že človek už po pár minútach cvičenia „ožije“ a tréning nakoniec úspešne dokončí.