Ako trávite dlhé zimné večery? Poradíme vám, ako sa nenudiť a neprejedať!

Gabriela Bachárová | 5. december 2017
Ako trávite dlhé zimné večery? Poradíme vám, ako sa nenudiť a neprejedať!

Naplánujte si zimný večer, keď sa budete venovať len sami sebe. Ak už máte rodinu, vyžeňte partnera s deťmi večer von, napríklad do kina, a sami si doma urobte „pohodlie". Je len na vás, aké relaxačné aktivity uprednostníte.

... Keď ste sami

Môže to byť vaňa až po okraj naplnená vodou alebo kozmetické skrášlenie, napríklad v podobe pleťovej masky či peelingu. Uvarte si horúci čaj alebo kávu a pohodlne sa usaďte do kresla. Vezmite si obľúbenú knihu a užite si jej dej.

Takéto rady ste už asi v časopisoch čítali tisíckrát, ale riadili ste sa nimi niekedy naozaj? Vyhradiť si niekoľko hodín len sám pre seba – to je luxus, ktorý si veľa ľudí nechce dovoliť. Najčastejšie kvôli pracovným a domácim povinnostiam.

Je ale dobré si uvedomiť, že relaxácia je dôležitá aj preto, aby ste potom mali dostatok síl a chuti zvládnuť všetko, čo musíte. Je tak vo vašom životnom záujme myslieť aj na seba.

... Keď máte rodinu

Urobte si príjemný rodinný večer, ktorý nebude naplnený len povinnosťami, ale najmä pohodou a radosťou. Vypnite televíziu aj počítače a rozprávajte sa. Sadnite si v obývačke na zem a rozprávajte si navzájom, čo ste počas dňa zažili.

K tomu hryzkajte niečo slané či sladké . Ak nie ste na také rodinné večery zvyknutí, asi chvíľu potrvá, než si všetci členovia domácnosti na „novoty" zvyknú. Nevzdávajte to po prvom neúspechu, ale vytrvajte, všetko chce svoj čas.


Zdroj foto: istockphoto.com

Veľmi príjemným spôsobom, ako utužiť rodinné vzťahy, je aj spoločná príprava jedla. Ako je to vo vašej rodine? Pripravuje mamička všetko sama, alebo partner a deti pomáhajú?

Ak budete večeru chystať všetci spolu, užijete si veľa zábavy. Snažte sa tiež tráviť čo najviac času vonku ako rodina. Pravidelné prechádzky do zimnej prírody by sa mali stať samozrejmosťou.

... Keď chcete byť s priateľmi

Stretávate sa s priateľmi väčšinou len vonku, v kaviarňach, baroch či reštauráciách? Skúste to aspoň niekedy urobiť trochu inak. Tak, ako to majú vo zvyku južnejšie položenej národy, Francúzi či Taliani. Tí sa s obľubou navštevujú v domácom prostredí, čo u nás nie je takým zvykom. Hostiteľ vždy pripraví niečo na jedenie.

Nemusí to byť trojchodové menu, ale len menšie občerstvenie. Také domáce stretnutia sa väčšinou odohrávajú vo veľmi príjemnej atmosfére. Prispieva k tomu aj možnosť zvoliť si vlastné okolnosti – to, čo sa bude jesť, čo sa bude piť a trebárs aká hudba k tomu bude hrať.


Zdroj foto: istockphoto.com

Kým v reštaurácii ste závislí na tom, aký deň má kuchár a v kaviarni vás zase môže rušiť zbytočne hlasná a nevhodne vybraná hudba. Skúste zaviesť stretnutia u vás doma pravidelne, napríklad každú druhú sobotu.

Pre všetkých zúčastnených sa z toho stane rituál, na ktorý sa budú tešiť už dlho dopredu. Bude skvelé čakať hostí, pripravovať im jedlo, usrkávať pri tom červené víno, užívať si teplo, ktoré máte doma, pozorovať mráz za oknami a tešiť sa, že vôbec nikam nemusíte ísť, pretože to podstatné príde za vami.