Ako únava ničí organizmus a koľko odpočinku je dosť?

Ing. Vladimíra Mihálová | 21. november 2017
Ako únava ničí organizmus a koľko odpočinku je dosť?

Odpočinok je čas dopĺňania telesných i duševných síl, obnovovania vydanej energie. Ide o významnú časť nášho rytmu, každá bunka v našom tele sa riadi cyklom odpočinku a práce. Každá vytvára nejaký produkt, vykonáva nejakú činnosť.

Enzýmy sú látky, ktoré tejto činnosti napomáhajú a tvoria sa práve v čase odpočinku. Nedostatočný oddych spôsobuje vyčerpávanie pracovnej sily bunky. Ak sú naše návyky dlhú dobu v nesúlade s naším rytmom, dostaneme sa do nesúladu aj so zdravím.

To znamená, že ľahko ochorieme. Naše telo je jednoducho zostavené tak, že potrebuje primeraný oddych. Bez neho nemôže správne fungovať.

Aj mamy potrebujú oddych
Prečítajte si tiež:

Aj mamy potrebujú oddych

Odpočinok priaznivo pôsobí na náš organizmus

Umenie odpočívať prispieva ku kvalite a intenzite života, ba dokonca, podľa výskumov má vplyv aj na jeho dĺžku. V Kalifornii sa pri študovaní životného štýlu a návykov veľkej skupiny ľudí ukázalo, že správny odpočinok je jedným zo zdravotných návykov, ktoré prispievajú k predĺženiu života.

Zároveň zlepšuje fyzické i duševné schopnosti. Potrebná miera oddychu a pokoja tiež napomáha vyliečeniu z rôznych infekčných ochorení, napr. prechladnutie, chrípka, zápal pľúc, ale aj pri zraneniach ako sú zlomeniny či vytknutie členka. Zdôrazňujeme však slová „potrebná miera!“

Napr. pri zlomenine sa necháva ruka v sadre šesť týždňov a kosť sa zrastie. Ak by sme však nechali ruku v sadre tri mesiace, svaly by zoslabli a kosť by stratila veľa vápnika.

Podobne to platí u chorých: dlhší pobyt na lôžku má často za následok komplikácie a pomalé uzdravovanie. Lekári preto vedú svojich pacientov k skoršiemu vstávaniu po operácii. Rozumné využitie odpočinku pomáha skorému uzdraveniu, priveľa skôr škodí.

Odpočinok a únava

1. Toxická únava: sprevádza takmer každú chorobu, vyžaduje pokoj, aby telo prekonalo infekciu alebo vyliečenie zranenia.

2. Hypertonická únava: je výsledkom nadmerného duševného (citového) zaťaženia bez primeraného oddychu, ktorým je telesná činnosť. Na liečenie tohto druhu únavy je teda najlepší pohyb, ktorý prináša telu odpočinok.

3. Hypotonická únava: je zapríčinená dlhou telesnou činnosťou, pri ktorej sú svaly i ďalšie časti pohybového aparátu nadmieru unavené. Prvým príznakom telesnej únavy je výrazné zníženie výkonnosti a časté chyby.