Blaho olejovej masáže alebo terapia olejom

redakcia FIT štýl | 5. máj 2017
Blaho olejovej masáže alebo terapia olejom

Mnoho výhod telových olejov sa vzťahuje k ich použitiu pri masážach. Uľahčujú kontakt medzi pokožkou terapeuta a masírovaného, čo spôsobuje menšie trenie a nepohodlie.

Ak terapeut pracuje s esenciálnymi olejmi, môže ich využívať dvoma spôsobmi: na lokálnu fyzickú aplikáciu a inhaláciu.

Esenciálne oleje majú nízku molekulovú hmotnosť a sú preto ľahko absorbované, navyše bývajú vysoko kompatibilné s tukom obsiahnutým v pokožke a bunkových štruktúrach. Dobrý terapeut tieto oleje dokáže kombinovať s vhodnými masážnymi technikami, ktoré umožnia dokonalé uvoľnenie žiaducich látok do organizmu.

Najviac sú využívané švédske masážne techniky, na obľube však získavajú techniky exotického razenia, napríklad indonézsky masážny rituál Tokoriki, masáž z Bali, energetická ajurvédska masáž zo Srí Lanky.

Existujú tiež esenciálne oleje určené priamo pre citlivú pokožku tváre. Niektoré prípravky sú určené do rúk profesionála, iné môžu bez obáv aplikovať aj laici. Ani ony nezanechajú na pleti nepríjemne mastný film. Dôležité je vyskúšať si nový prípravok na malej ploche, najlepšie večer alebo vo voľnom dni, aby ste mali dosť času na upokojenie pokožky, ak by došlo k jej podráždeniu.

Čítajte tiež: TOP masáže, ktoré vás zaručene uvoľnia

Tip:
Pre mastnú pokožku tváre náchylnú na tvorbu akné je vhodný tea tree olej, ktorý dokáže regulovať tvorbu olejových sekrétov a činnosť hormónov podieľajúcich sa na tomto probléme. Obsahuje navyše látky podporujúce detoxikáciu, preto pomáha zbavovať pleť nečistôt.

Oleje obsahujúce levanduľu alebo vanilku zase bývajú vynikajúce pri likvidácii poškodení spôsobených stresom, ako sú vrásky. Omladzujú ju a upokojujú.

Terapia olejom

Olejovou terapiou možno zlepšiť celkové zdravie, uľaviť od stresu, a dokonca znížiť intenzitu bolesti pri rôznych zdravotných ťažkostiach. Podľa terapeutov, ktorí vsadili na silu oleja, je v kritických situáciách pokožka posledné tkanivo schopné prijímať živiny, pretože jej krvný systém ich najprv odvádza do životne dôležitých orgánov, ako je srdce a mozog, a až potom posiela ďalej.

Niektoré telové oleje obsahujú špeciálne zmesi zložiek, ktoré vedia zacieliť na špecifické oblasti tela. Môžu pomôcť zmierniť bolesť žalúdka, zlepšiť krvný obeh, uľaviť boľavým svalom alebo stuhnutým kĺbom.

Napríklad oleje obsahujúce:

  • čierne korenie alebo zázvor znižujú bolesť a zvyšujú flexibilitu kĺbov pri artritických ťažkostiach
  • harmanček pomáha pri liečbe ekzému
  • levanduľa pri znižovaní úzkosti

Čítajte tiež: Doprajte si intímne chvíľky, užite si partnerskú masáž

Čím ďalej, tým vyhľadávanejšie sú oleje obsahujúce komplexy látok s anti-aging efektom. V skutočnosti ho majú aj tie nešpecializované, len pôsobia miernejšie a pomalšie, a sú teda vhodné najmä ako prevencia.

Prinášajú pokožke nielen antioxidanty, ktoré stoja v prvej línii boja proti starnutiu buniek, najmä keď žijeme v stresujúcim prostredí, ale tým, že ju hĺbkovo zvlhčujú a vyživujú, bránia strate elasticity, prichádzajúcej s pribúdajúcimi rokmi. Platí pritom priama úmera.

Čím skôr sa o pokožku začneme dobre starať, tým dlhšie vydrží mladistvá. Rozhodne nie je dôvod nechávať si olejové procedúry na dobu po štyridsiatke, päťdesiatke, prospejú totiž aj sviežej dvadsaťročnej pleti.

Vedeli ste, že... esenciálny olej je koncentrát získavaný z rastlín destiláciou vodnou parou, vďaka čomu má oveľa silnejšie účinky ako sušené bylinky? A že jeho silu určuje celý rad vplyvov, ako je podnebie, nadmorská výška, zloženie pôdy, použitie a druhy hnojív, metódy zberu a ďalšie zaobchádzanie so surovinou?

Inštinkt a psychika

Pri použití telových olejov sa zvyšuje úroveň relaxácie a celkový pocit emocionálnej pohody. To krémy ani telové mlieka nedosiahnu. Nie je nutné vždy siahať po silných esenciálnych olejoch, pri každodennom použití majú príjemný vplyv na psychické rozpoloženie i bežné kvalitné telové oleje.

Ženy, ktoré si tieto prípravky zamilovali, často hovoria, že používajú viac druhov a po rannej sprche alebo pri príprave na večernú akciu volia podľa vône. Inštinktívne cítia, že jazmín je na pridanie sebaistoty, ruža na radosť, čiže „ružovú náladu", levanduľa na relax pri zachovaní sviežosti, ylang-ylang na sex-appeal, vanilka na láskavosť, rozmarín na bdelosť.

Esenciálne oleje majú, samozrejme, na psychiku silnejší efekt, sú základom aromaterapie. Pri ich výbere je tiež najlepším pomocníkom inštinkt, rozumné ale je spojiť prácu podvedomia s informovanosťou.

Na niektoré potreby organizmu, vrátane pokožky, môže pozitívne zapôsobiť hneď niekoľko esenciálnych olejov, takže tu je dobré vedieť, aké to sú a potom sa individuálne rozhodnúť, ktorý vám práve najlepšie „vonia".

Skúsených praktikov vo svete olejov iste neprekvapí, že momentálne najpríťažlivejší telový olej môžete začať o pár mesiacov neskôr vyložene neznášať. Dôvod je jediný. Organizmus zmenil potreby a bráni sa nežiaducej reakcii.

Mohlo by vás zaujímať: Liečivá reč dotykov: prehrejte si život masážami!