Darovanie spermií - zárobková činnosť či ochota pomôcť?

Martina Pašková | 23. október 2017
Darovanie spermií - zárobková činnosť či ochota pomôcť?

Samotný proces darovania mužských spermií je oveľa jednoduchší ako proces darovania vajíčok u žien. Samozrejmou a jednoznačnou podmienkou je stopercentný zdravotný stav darcu. Centrá asistovanej reprodukcie však majú i ďalšie podmienky na potenciálnych darcov.

Darca spermií - požiadavky

Okrem už spomínaného dobrého zdravotného stavu musí darca spermií spĺňať i požiadavku veku v rozpätí od 18 do 35 rokov, minimálne ukončené stredoškolské vzdelanie a dobrý spermiogram.

Mohlo by vás zaujať: Prostatitída a príznaky zväčšenej prostaty. 

Pred samotným darovaním podstupuje darca okrem vstupného pohovoru a vyšetrenia krvi na pohlavne prenosné choroby i genetické vyšetrenie. Základným predpokladom darovania je, samozrejme, aj skúmanie spermií z hľadiska kvality a kvantity. Ak všetky potrebné vyšetrenia dopadnú dobre, môže muž darovať svoje spermie anonymne.

Ak chce darovať žena: Chcem darovať svoje vajíčka. Ako prebieha samotný zákrok?

Čo čaká darcu spermií

Odovzdať svoje spermie, ktoré následne putujú do banky spermií. Jediné odporúčanie je v podobe pohlavnej abstinencie, dva až tri dni pred vlastným odberom a zdržanie sa konzumácie alkoholu, drog, cigariet či nadmernej fyzickej a psychickej námahy.

Tieto totiž výrazne ovplyvňujú kvalitu spermií. Po samotnom odbere spermií sú tieto hlboko zmrazené a uchovávané v tekutom dusíku pri teplote -196 °C. Spermie sa následne skladujú v karanténe počas obdobia 180 dní.

V tejto lehote sa opakovane vykonajú testy na infekčné a sexuálne prenosné ochorenia. Len v prípade, ak sa negatívne výsledky testovanej vzorky potvrdia, môžu sa spermie skutočne použiť.

Mohlo by vás zaujať: Pre pánov. Obľubujete saunu? Bacha na spermie!

Odmena

Finančná kompenzácia nákladov spojená s darcovstvo spermií sa v závislosti od jednotlivých centier asistovanej reprodukcie pohybuje od 25 do 70 eur. Zvyčajne sa vypláca v dvoch splátkach, čo je rozdiel v porovnaní s darcovstvom vajíčok.

Prvá splátka je vyplatená hneď po odbere spermií, druhá až po otestovaní vzorky na HIV a ďalšie pohlavné prenosné choroby. Počet cyklov darovania nie je na Slovensku zákonom obmedzený. Aby ste sa vyhli v budúcnosti akýmkoľvek problémom, určite sa neozývajte na žiadny inzerát a neoverenú ponuku.

Pokiaľ chcete darovať spermie s dobrým úmyslom niekomu pomôcť, kontaktujte špecializované pracovisko.

Platná legislatíva

Ako sme už uviedli, oba spôsoby darcovstva, vajíčok i spermií, sú anonymné. Nedozviete sa teda, od koho ste materiál prijali, ani komu ste ho darovali. O darovanie spermií alebo vajíčok nemôže požiadať osamelá žena, ktorá je bez partnera.

Čítajte tiež: Fertility koučing a cielená výživa. Ako súvisia s (ne)plodnosťou?

Podľa platnej legislatívy Európskej únie tak môžu urobiť iba páry. Podmienkou ale nie je manželstvo. Zároveň tiež platí, že pár v prípade potreby môže žiadať súčasne i o darovanie vajíčka, aj o darovanie spermií. To predstavuje veľkú možnosť rodičovstva i pre páry, kde obaja partneri majú zdravotné problémy. Môžu si tak i neplodné páry vychutnať pôžitok z materstva a rodičovstva.

Niektorým párom nie je dopriate mať vlastné deti prirodzenou cestou. Problém môže byť na strane ženy, muža, alebo dokonca oboch. V takomto prípade sa dá prírode pomôcť. Značnú časť pomoci v tomto procese môžu zohrávať práve darované vajíčka či spermie od neznámych darcov.

Prečítajte si tiež: Darovanie vajíčok - ako prebieha na Slovensku?