Kto objavil KAKAO?
Ľudia poznali kakao už pred 3000 rokmi. Aztéci ho používali dokonca ako menu, kakaovými bôbmi sa merali dane, platilo sa za ne otrokmi, kupovala sa pôda a v neposlednom rade sa pil horký chutný nápoj, ktorý slúžil ako všestranný životobudič a afrodiziakum.
Kakaový príbeh ako z rozprávky
Vráťme sa ešte na chvíľu k spomínaným Aztékom. Práve oni objavili a naplno rozvinuli bohatstvo z kakaovníka, keď okrem platidla objavili aj recept na výnimočný nápoj.
Vtedajší čokoládový nápoj obsahoval okrem kakaovej pasty aj čili, klinček, škoricu a na zahustenie kukuričnú múku, a významní panovníci vraj vypili až 50 šálok tejto blahodarnej tekutiny denne.
Skrášlite sa s čokoládou:
Pleťová maska a regeneračný peeling z čokolády. Ako si ich vyrobíte?
Prvý Európan, ktorý horúcu čokoládu ochutnal, bol Kryštof Kolumbus, no nevzbudila uňho takmer žiadny záujem. Rovnako tomu bolo aj u Španielov, ktorým moreplavec kakaové bôby priniesol.
Všetko prelomil až dobyvateľ Mexika, známy Fernando Cortéz, ktorý na Starý kontinent dopravil nielen bôby, ale aj recepty a nástroje na prípravu čokolády.
Počiatočný nezáujem vystriedalo obrovské nadšenie, keď miestni boháči objavili výnimočné spojenie kakaa, vanilky a cukru. A následne už malo kakao dvere do Európy otvorené.
Čítajte tiež: S čokoládou proti celulitíde? Tomu by ste neverili.
Po Španielsku sa v 17. storočí dostalo aj do Talianska a čoskoro, vďaka kráľovi Ľudovítovi VII., aj na francúzsky dvor. Príbeh čokolády následne ovplyvnili ešte tri dôležité vynálezy, a to:
- objavenie kakaového masla v Holandsku
- mliečnej čokolády vo Švajčiarsku a
- vyvinutie rozpúšťajúcej sa čokolády Švajčiarom Lindtom
Zbiehajú sa vám sliny? Dali by ste si? tak čítajte ďalej:
Je KAKAO naozaj zdravé?