Nechtík lekársky a jeho liečivé účinky

redakcia FIT štýl | 31. máj 2017
Nechtík lekársky a jeho liečivé účinky

Nechtík lekársky je vďaka jeho silným liečivým účinkom v prvej línii látok využívaných na výrobu homeopatických liekov.

Slniečka – tak sa niekedy nazýva Nechtík lekársky.

Iné ľudové názvy: kalendula, mesiačik, nahátka liečivá.

Pochádza zo Stredomoria a ako okrasná kvetina s liečivými účinkami sa rozšíril na územie celej Európy. Zmieňuje sa o ňom už Macerov herbár z 12. storočia, ktorý chorým so zrakovými ťažkosťami odporúča jednoduchú liečbu: pozerať sa na kvetinu.

Keby nič iné, mal pravdu v tom, že rozradostňuje myseľ, a tým aj čistí hlavu od starostí. Renesančný anglický botanik, lekár a astrológ Nicholas Culpeper nechtík ordinoval na posilnenie srdca a v jeho dobe platil aj ako liek pri osýpkach a kiahňach.

Dnes je v prvej línii látok využívaných na výrobu homeopatických liekov. Nechtík sa zbiera od začiatku leta do neskorej jesene a možno ho využiť bezo zvyšku, zdraviu prospešné sú žlté kvety, listy aj stonky.

Nechtík najčastejšie obsahujú masti a krémy, objavíte ho ale aj v liečivých a éterických olejoch, nálevoch, tinktúrach, ako aj vodách určených na výplach úst pri ochorení ďasien. Nechtík obsahuje látky ako saponíny, flavonoidy, živice, horčiny, steroidy, tiež vitamín C a karotenoidy.

Napadla vaše nohy pleseň? Nechtíková masť výborne pomáha. Ak napadne pleseň vaše intímne miesta, čo je pre všetky ženy veľmi nepríjemný zážitok, sedacie kúpele z nechtíka uľavia od nepríjemných pocitov pálenia a svrbenia. Na sedací kúpeľ treba 50 g suchej byliny alebo dve plné hrste čerstvej.

Korunné lístky zvonka pomáhajú pri zápaloch a kožných chorobách, vnútorne pri gynekologických problémoch, horúčke, hodí sa na odstraňovanie toxických látok z tela.

Nechtík je vhodnou kvetinou do kuchyne.

VAROVANIE: Ľudia si nechtík niekedy pletú s aksamietnicou, tá však slúži na liečbu bradavíc, prípadne ako herbicíd a insekticíd.

Chrípka, bolestivá menštruácia, migréna, bolestí brucha, svalov a kĺbov? Čaj z nechtíka je odpoveď. Zmierni nepríjemné bolesti a uľaví. Čaj si kúpite kdekoľvek v lekárni, či bio obchode.

Čítajte tiež: Ako si pripravíte vlastný domáci voňavý krém s vanilkou?