Neviete si vybrať saunu? Ukážeme vám rozdiely.

PaedDr. Dagmar Baluchová | 23. január 2017
Neviete si vybrať saunu? Ukážeme vám rozdiely.

Aká je teplota v jednotlivých saunách a čo je pre vás ešte znesiteľné?

To, že typov sáun je niekoľko, hovoriť netreba. Rozdiely medzi tými základnými nám priblíži Ľubomír Fertaľ zo Štiavničky sauna v Banskej  Bystrici:

„FÍNSKA SAUNA má teplotu medzi 80 až 100 ˚C a je základom saunovania. Napomáha k celkovému prehriatiu organizmu. Nie je vhodná pre ľudí s vyšším krvným tlakom.“

Vo fínskej saune je možné dosiahnuť vysokú vlhkosť vzduchu, až cca 80 %. Je to aj vďaka špeciálne riešenému vetraniu a cirkulácii vzduchu.

Prečítajte si tiež: Zbavte sa toxínov zásaditým kúpeľom a chudnite!

„Z ďalších druhov nesmieme zabudnúť na TURECKÚ (parnú) SAUNU−  je vhodná pre ľudí, ktorí majú problémy s respiračným systémom. Teplota v nej sa pohybuje v rozmedzí 45 až 50 ˚C.

Pre doplnenie starostlivosti o dýchacie cesty je vhodná aj ARÓMA SAUNA, ktorá môže byť obohatená o rôzne extrakty, napr. z mäty a eukalyptu.

Ďalej je to RUSKÁ SAUNA – u nás je to celodrevená dvojpodlažná sauna, v ktorej je teplota v rozmedzí 70 až 80 ˚C.

O teplo sa stará kamenná pec, ktorá sa zalieva rôznymi druhmi bylinkových čajov. Neoddeliteľnou súčasťou je masérsky stôl, ktorý slúži na „vetvičkovanie“ (procedúru, ktorá prekrví celé telo).“

ŠVÉDSKA SAUNA je špecifická v tom, že sa vyznačuje vysokou teplotou, až 100 až 110 °C, a minimálnou vlhkosťou. Pre organizmus predstavuje pobyt v nej veľkú záťaž (nie každý zvládne dýchať extrémne horúci vzduch), a preto je obľúbenosť tejto sauny na ústupe.

Mohlo by vás zaujímať:
Makový olej - zdravá a lahodná pochúťka nie len do kuchyne

Infrasauny

Špeciálnu kategóriu tvoria sauny na báze infračerveného žiarenia. Ľ. Fertaľ hovorí: „Infrasauny sú veľmi obľúbené a sú vhodné pre všetky typy ľudí, aj pre osoby s vyšším krvným tlakom. Teplota v infrasaune sa pohybuje okolo 50 – 60 ˚Cpobyt v nej má trvať cca 30 až 40 minút.“

Ako zdroj tepla sú v infrasaune využívané infražiariče. Pri vlhkosti 30 – 50 % je pobyt v tejto saune prijateľný pre väčšinu ľudí. Infračervené žiarenie je bezpečné, preniká do pokožky, svalov a tkanív až do hĺbky 2 – 3 cm. Pri tomto procese sa spúšťa potenie a vyplavovanie toxických látok. Na rozdiel od ostatných sáun, po pobyte v infrasaune nie je nutné následné ochladzovanie sa.

Prečítajte si tiež: Aký efekt má saunovanie na náš organizmus?