Nie a nie schudnúť? Skúste akupunktúru!

Zuzana Vrecková | 10. február 2017
Nie a nie schudnúť? Skúste akupunktúru!

„Ja som bola na akupunktúre, keď som chcela schudnúť. Lekár mi napichol tri ihly do ucha a ďalšie sedenie nebolo nutné. Podarilo sa mi schudnúť päť kíl. (Milada, 19)

Vedci poznajú 692 akupunktúrnych bodov, ktoré ležia na meridiánoch a prostredníctvom nich sa dá usmerňovať energetický tok. Nedá sa úplne ovládať, ale to ani nie je naším cieľom.

Pri aplikácii ihiel môžete ležať alebo aj sedieť. Ako pri každej alternatívnej liečbe, prejavenie výsledkov si vyžaduje istý čas a trpezlivosť, no odhaduje sa, že po šiestich stretnutiach na sebe budete pozorovať výsledky. Vaša narušená rovnováha sa bude postupne obnovovať, ruka v ruke so zapojením obranných síl organizmu a normalizovaním prirodzených fyziologických procesov.

Čítajte tiež: Akupunktúra – tradičná čínska medicína. Čoraz populárnejšia?

Môžete sa zľaknúť bolesti či pohľadu na vlastné telo napichané ihličkami, no pri akupunktúre nie sú využívané žiadne postupy, ktoré by mohli ohroziť telo. Keďže je to určitý, i keď latentný, zásah do tela, upravujú ho právne predpisy, ktoré nedovoľujú, aby akupunktúru vykonával niekto, kto nie je lekár. Ak vás zaujíma, koľko ihiel sa do vás zabodne pri jednom sedení, tak štandardné číslo je 10 – 12 ihiel.

Zbavte sa liekov vďaka akupunktúre

Hovorí sa, že čím je odborník lepší, tým menej ihiel potrebuje na ovplyvnenie konkrétnej choroby, orgánu. Nemusíte sa báť vystaviť akupunktúre ani svoje ratolesti, ale podmienka je, že musia byť väčšie a rozumnejšie, aby sa im dalo vysvetliť, o čo ide a aby dokázali pokojne ležať. Mali by byť staršie ako tri roky. A pomôcť sa dá veru aj vašim štvornohým miláčikom ak treba. 

Ak vás čaro akupunktúry nepresvedčilo, nemožno jej odoprieť, že pomáha znižovať množstvo užívaných medikamentov, a tak chráni ekológiu vnútorného prostredia človeka pred poškodením z nadmerného príjmu chemických látok.

Hrozia pri akupunktúre kontraindikácie?

Aby sme boli objektívni, existujú aj kontraindikácie. Medzi najčastejšie zaraďujeme krvácavé choroby, hnisanie v mieste aplikácie ihly alebo aj strach z ihly.

Cena tejto procedúry sa, samozrejme, líši v závislosti od poskytovateľa služby, nakoľko je to alternatívna liečba, a teda nie je preplácaná zdravotnou poisťovňou. Priemerne sa suma za vstupné vyšetrenie a ošetrenie akupunktúrou pohybuje od 30 € a vyššie. Treba rátať aj s potrebou opakovať sedenia. Nie však vždy.

Akupunktúrou k štíhlosti

Skúšali ste už všetky spôsoby ako schudnúť, a stále nie ste s výsledkom spokojní? Alebo ak chcete len vyskúšať ľahšiu cestu k štíhlym krivkám, dávam do pozornosti ušnú akupunktúru.

Sľubuje schudnutie najmä okolo pása a malo by trvať osem týždňov. Funguje na princípe, pri ktorom vonkajšie ucho predstavuje všetky časti tela.

Pri vpichoch do tela uvoľňuje endorfíny, ktoré liečia bolesť. Výskumy potvrdili, že akupunktúra zvyšuje rýchlosť a aktivitu metabolizmu a vďaka endorfínom mení alebo potláča chuť do jedla.

Mohlo by vás zaujímať: Schudnem v saune? A ako saunovanie podopruje detoxikáciu?