Pre čokoholikov: Čokoláda je všeobecne akceptovateľná rekreačná droga. Súhlasíte?

Jana Trundová | 13. december 2017
Pre čokoholikov: Čokoláda je všeobecne akceptovateľná rekreačná droga. Súhlasíte?

Čokoláda vždy prizná svoju vlastnú tvár. Je takou osobnosťou medzi surovinami, že v momente, ako ju máte v ústach, ihneď o nej vie celé vaše vnútro... Stala sa vášňou, módou, predmetom degustácie i odborných diskusií, a hlavne intenzívnym potešením pre zmysly s veľkým gastronomickým potenciálom.

Ste čokoholici?

Čokoholici sú šťastnejší, bystrejší a oproti ostatným aj o niečo zdravší. Tvrdí to rad výskumov, tak prečo im radostne neuveriť? Dôležité je však staviť na kvalitu.

Podpíše sa na chuti pokrmu či nápoja i na zdraví. Argument výrobcov lacných čokolád, že pridaním rastlinného tuku na úkor kakaového masla pamätajú na zdravie spotrebiteľa, je totiž falošný.

Vedeli ste, že kakaové nápoje majú viac zdravotných výhod ako čokolády, pretože čokolády pochádzajú z kakaového masla, ktoré má vyšší obsah tuku?

Rad takýchto čoko výrobkov skrýva tuky s veľmi vysokým obsahom transmastných kyselín, ktoré sú zdrojom oxycholesterolu devastujúceho cievy. Zato horká čokoláda, ktorej výrobcovia nešetria na kakaovom prášku, vyvoláva pre vysoký obsah cukru a stimuláciu endorfínov v mozgu pocit spokojnosti.

Väčší význam však výskumníci prisudzujú poriadnej porcii polyfenolov, vrátane flavonoidov, silných antioxidantov, ktoré majú účinky porovnateľné s červeným vínom a zeleným čajom.

Tieto antioxidanty bránia chronickým zápalovým procesom v tele a brzdia LDL cholesterol, aby nemohol zanášať cievy, teda, okrem iného, naprávajú škody spôsobené konzumáciou tučných jedál.

Čokoládový dezert vychutnaný na konci hostiny, ak ho sprevádza ovocie ako hrozno, môžeme preto – s miernou nadsádzkou – označiť za terapiu.

Jedna čokoládová trerapia pre vás: Čoko-koko brownies


Ďalší koláčik do zbierky bez cukru a múky

Rekreačná droga, ktorú neohrozuje zákon

Čokoláda ja všeobecne akceptovateľná rekreačná droga. Zrejme najbezpečnejšia zo všetkých. Nepotrebuje ani hašiš dodávaný do cukrárskych čokoládových výrobkov v starobylých arabských receptúrach.

Úplne si vystačí s anandamidom, fungujúcim obdobne ako aktívna látka v marihuane či hašiši (marokánky s hašišom museli mať silu), endorfínmi, miernym stimulantom teobromínom, nefalšovanou výrobnou technológiou, zaisťujúcou neodolateľnú chuť a uchovávajúcou cenné látky. To všetko stojí za obrovskou príťažlivosťou čokolády, a tiež za závislosťou, ktorej toľko ľudí prepadne.