YZOP LEKÁRSKY - má liečivé účinky a využijete ho aj v kuchyni

Jana Trundová | 29. november 2017
YZOP LEKÁRSKY - má liečivé účinky a využijete ho aj v kuchyni

Yzopu sa tiež hovorí svätá bylina, existujú však spory, či je naozaj onou zázračnou bylinou, schopnou liečiť malomocných, o ktorej sa zmieňuje Biblia, alebo či býva zamenený s majoránkou, saturejkou, prípadne oreganom.

Yzop lekársky

Silu a široké využitie mu však nikto ani dnes uprieť nemôže. Yzop je rastlina nenáročná na pestovanie, milovaná v Stredomorí, odkiaľ pochádza a kde sa jej tiež výborne darí, z čoho plynie, že potrebuje hojnosť slnka a pôdu suchú, neprekypujúcu živinami.

Má liečivé účinky a využijete ho aj v kuchyni

Má liečivé účinky, možno ho dobre využiť v kuchyni, je pôvabný a za letných večerov rozvinie svoju príjemnú vôňu. Kvety yzopu sú jemnej chuti a hodia sa ako doplnok k šalátom alebo do dezertov.

S horkastou vňaťou sa zaobchádza ako s korením, ktoré oživia hlavne omáčky, pečené i dusená mäso (mimoriadne vhodný je yzop na prípravu diviny). Ak je využívaný ako medikament, je to najčastejšie pri bronchitíde, pretože podporuje vykašliavanie hlienu a zároveň obmedzuje suchý kašeľ.

Zmierňuje nadúvanie a žalúdočné kŕče. Olej pripravený z yzopu je vhodný do kúpeľa, ak človeka prepadne splín alebo je nervovo vyčerpaný.

TIP:
Pridajte nasekaný yzop do základu paradajkovej omáčky. S ostatnými bylinkami a jemne nakrájanou cibuľou ho nechajte „rozvoňať" v rozohriatom oleji, až potom pridajte paradajky alebo pyré.